Care e diferența dintre aperitive și digestive

Academia Barbatilor

Când vine vorba de băuturi care se servesc în cadrul unei mese sofisticate (sau nu) apare întrebarea – și confuzia – legată de aperitive și digestive. Care e diferența dintre ele și când se servește fiecare? Aperitivele și digestivele sunt băuturi cu profiluri diferite, cu conținut de alcool diferit, ambele contribuind însă, la întregirea unui meniu de calitate. Pentru că unele (aperitivele) se servesc înainte de masă, în vreme ce altele (digestivele) se servesc la final.

Aperitivele – înainte de masă

aperitive și digestiveObiceiul de a începe o masă cu o băutură este unul european, ideea fiind aceea că aceasta induce poftă de mâncare. Nu e vorba doar despre alcoolul în sine, ci și despre intrarea într-o anume stare de spirit.

Derivat de la verbul latin aperire, care înseamnă a deschide, aperitivul e menit să-ți deschidă palatul și mintea înainte de masă. Nu există reguli speciale în privința lui: de regulă, aperitivul e un alcool ușor, uneori ușor dulce, servit cu gheață. Se asociază de obicei cu o felie de fruct, pentru un look mai cool, dar și pentru a se „asorta” cu un antreu ciugulit în grabă.

La modul simplist, aperitivul poate fi un dry sherry, un martini sau un gin tonic, dar la fel de bine poate fi un vermut sau o șampanie. În unele cazuri, putem vorbi și de un vin ușor dulce, slab alcoolizat și cu o aciditate echilibrată.

Există însă și versiuni mai complexe ale aperitivelor, aici incluzând, de pildă, Brandy Crusta, un amestec de plante ierboase, inventat de italianul Joseph Santini sau Turmeric Suze Sour, o băutură care combină gustul amar al vermutului Suze cu câteva felii de turmeric, la care se adaugă o linguriță de sirop simplu.

Digestivele – după masă

Digestivele – care în Italia poartă denumirea de digestivo sau amaro – ajută la o mai bună digestie, fiind servite la finalul mesei, după ce s-a consumat mâncarea.

După masă apare un alt moment prielnic pentru conversații, unul care este marcat de servirea digestivului. Dacă aperitivul e menit să deschidă palatul și apetitul, digestivul ajută stomacul să se simtă mai bine, în urma unei mese copioase. Să nu facem însă confuzia de a asocia digestivul cu băuturile de desert, fiindcă acesta este mai puțin dulce și cu o concentrație de alcool mai mare decât băutura servită la desert.

digestiveCele mai bune digestive sunt cele ierbacee și bitterele, servite fără gheață. Pe lângă acestea, se pot servi ca digestive coniacuri, vinuri licoroase, palinka, brandy-uri de fructe, grappa, limoncello, lichiorurile distilate (ouzo, tequila),  unele cocktailuri etc.

Ca exemplu mai sofisticat, putem nota  Zucca Rabarbaro, un amaro afumat, pe bază de rubarbă, care se poate servi cald sau rece, în funcție de dispoziție.

Fiecare regiune europeană are preferințele ei în ceea ce privește digestivul. În Franța se servește de regulă un brandy – Cognac sau Armagnac. În Italia, un bitter amaro, o grappa dulce sau un lichior precum limoncello și nocino. Spaniolii preferă vinurile licoroase – sherry, Madeira sau Porto, la fel de bine ca pacharan, un lichior asemănător cu ginul, făcut din fructe de pădure. În fine, nemții sunt adepții digestivelor mai aromate, din ierburi, precum bitterele Underberg sau celebrul Jagermeister.

Cum și când se beau aperitivele și digestivele

aperitive și digestiveNu există reguli stricte legate de cum și când se servește un aperitiv sau un digestiv, dar, în general, se urmează o linie.

Aperitivele se servesc cu circa 30-60 de minute înainte de a începe cina. Digestivele, precum spuneam, se servesc după desert sau după platoul cu brânză care închide masa.

Majoritatea digestivelor se servesc în mod normal fără gheață și la temperatura camerei, în pahare mici și în cantități de maxim 60 ml.

Dacă ești gazda petrecerii, ia în calcul să așezi câteva variante de digestive pe o măsuță separată, împreună cu paharele aferente, pentru ca oaspeții să se poată servi după placul inimii. Acesta este un moment potrivit și pentru a servi un lichior făcut în casă – de pildă o vișinată.

Citește și ce diferențiază un whisky scump de unul ieftin