Care e diferența dintre cămășile „button up” și „button down” și când să le porți pe fiecare

Academia Barbatilor

Probabil ai auzit sau ai citit despre cămășile „button up” sau „button down” și te-ai întrebat cum arată acestea. Asta deși, în mod cert, porți foarte des ambele tipuri. Și pentru că tot le ai în garderobă și le afișezi, poate că e cazul să știi care e diferența dintre ele, cu toate că pentru majoritatea bărbaților o cămașă e o cămașă și-atât, indiferent de câți nasturi are și în ce fel sunt aceștia poziționați.

Pe scurt, toate cămășile „button down” sunt cămăși „button up”, în vreme ce nu toate cămășile „button up” sunt cămăși „button down”. Ai înțeles ceva? Probabil că nu.

Cămășile „button up”

Cămășile „button up” sunt cămășile care au nasturi de jos până sus, inclusiv la baza gâtului. Este cel mai comun model de cămașă și probabil că ai dulapul plin de ele.

Cămășile „button down”

Cămășile „button down” nu sunt mult mai complexe. Ele au nasturi exact la fel precum cămășile „button up” dar includ încă doi năsturași în partea de jos a colțurilor gulerului, care se prind de materialul cămășii. Prin urmare termenul „button down” se referă la modul în care se fixează gulerul.

Istoria cămășilor „button down” datează din Anglia anului 1869. Jucătorii de polo erau enervați de faptul că atunci când alergau de colo colo călare pe teren, încercând să lovească mingea cu crosa, gulerele le fâlfâiau în vânt și le intrau în ochi, deranjându-i. Așa că au atașat câte un nasture de fiecare parte a gulerului și l-au prins de material.

Cel care a introdus cămășile „button down” în lumea modei a fost John E. Brooks. După ce a urmărit un meci de polo în Anglia, s-a întors în America, unde avea o companie de fashion și a început să le producă pe scară largă, acestea fiind cunoscute la acea vreme drept cămăși polo cu guler.

Inițial, acestea au fost populare doar printre sportivi, atleții fiind atrași de acest gen de cămăși din același motiv pentru care fuseseră poloiștii britanici. Gulerele au rămas fixate și, foarte curând, au intrat în vizorul fashioniștilor și au ajuns extrem de populare, așa cum sunt și în zilele noastre.

Cum se poartă cămășile „button down” și „button up”

Ca să fim sinceri, nu e mare diferență între când și cum să porți cele două tipuri de cămăși. Cele „button down” sunt ceva mai smart și, asortate la o cravată subțire și un sacou mulat, îți pot da un look foarte atrăgător. Dacă alegi o cămașă „button down”, vei vedea că acestea nu prea merg purtate fără cravată, deci ia în calcul acest aspect.

Cămășile „button up” pot fi purtate în toate ocaziile. Desigur, le poți purta cu costum și cravată dar pot fi purtate foarte bine și în situații casual. Asortează o cămașă „button up” cu o pereche de pantaloni chinos pentru un look casual pe care să-l abordezi la o cină lejeră sau la o ieșire cu colegii, vineri seara.

Cel mai important lucru atunci când îți alegi cămășile este să iei în calcul toate aspectele ținutei tale. Gândește-te ce culori se asortează, unele cu altele, și ce fel de sacou poți purta în diverse situații. Pentru a fi sigur, trebuie să ai în garderobă cel puțin o cămașă „button up” și cel puțin o cămașă „button down”. În acest fel, vei fi pregătit pentru orice ocazie și vei ști cum să-ți porți… gulerul.