Care e diferența între brandy și coniac

Academia Barbatilor

Așa cum scotch-ul e o formă de whisky, coniacul e o formă de brandy. Deși, din punct de vedere tehnic, nu există diferențe între brandy și coniac (ar trebui să-l scriem, de fapt, Cognac), între coniac și alte alcooluri de tip brandy (precum Armagnac-ul) există diferențe. În mod specific, toate coniacurile provin din regiunea Cognac, aflată în sud-vestul Franței, una care include șase teritorii distincte, pe care se cultivă struguri albi.

Din ce sunt făcute brandy și coniacul?

S-o luăm cu începutul și să spunem că brandy definește o categorie generală de băuturi alcoolice distilate, făcute din suc de fructe fermentat. Cele mai comune fructe folosite pentru prepararea unui brandy sunt strugurii, dar poți găsi la fel de bine brandy de mere, de pere, de cireșe, de amestec de fructe. Se produce brandy peste tot în lume, iar această băutură nu aparține de o regiune anume.

brandy și coniac

Brandy de mere. Foto: Pixabay

Pe de altă parte, coniacul este un anumit tip de brandy, care se produce după niște reguli stricte. În primul rând, el trebuie produs din struguri albi, care cresc într-una dintre aceste șase zone ale regiunii franceze Cognac, zone cu condiții speciale legate de climă, sol și topografie.

În aceste regiuni se produce vin, ceea ce însemnă că, da, coniacul este o formă de vin distilat. Sezonul distilării ține de la 1 octombrie la 31 martie, perioadă în care toate coniacurile trebuie distilate de două ori, în distilatoare de cupru.

Cum se produc brandy și coniacul?

Deoarece brandy-ul reprezintă o categorie generală de alcooluri, nu există un proces de producție strict. Toate formele de brandy încep cu un proces de fermentare a sucului de struguri – mustul – sau al altor fructe, urmat de procesul de distilare.

Brandy-urile de calitate folosesc drept sursă struguri de calitate, se produc în cantități mici, se distilează de două ori și se maturează în butoaie de stejar, pe o perioadă de cel puțin doi ani, înainte de a fi îmbuteliate. Majoritatea sticlelor de brandy de calitate au trecute pe etichetă perioadele lungi de maturare.

Brandy-urile de larg consum utilizează struguri de masă sau fructe generice, fiind distilate o singură dată, în distilatoare verticale, de tip coloană. Majoritatea acestor brandy-uri sunt maturate în butoaie de stejar și amestecate înainte de îmbuteliere.

brandy și coniac

Distilerie de coniac. Foto: Pixabay

În privința coniacului, procesul de producție e mult mai strict și mai consistent, deși calitatea poate să varieze și în acest caz. Primul proces e cel de fermentație al strugurilor albi din regiunea Cognac. Soiul Ugni Blanc (în Italia e cunoscut drept Trebbiano) e cel mai ubicuu și, prin urmare, cel mai folosit ca ingredient de bază. După fermentație, vinul se distilează de două ori, precum spuneam mai sus, între 1 octombrie și 31 martie.

După care, spirtosul tânăr – apa vieții, cum i se spune – intră într-un proces de maturare care durează minim doi ani. La început este pus în butoaie de stejar noi, franțuzești, după care este mutat în altele mai vechi, pentru a nu apuca să extragă foarte mult din esența lemnului.

Apoi, băutura este amestecată de către un specialist împreună cu alte alcooluri maturate, iar rezultatul intră într-un nou proces de maturare, înainte de a fi îmbuteliat. Cifra de pe etichetă, cu privire la vechimea coniacului, se referă la cel mai tânăr component al amestecului.

brandy și coniac

Butoi de maturare a coniacului. Foto: Pixabay

Tipuri de brandy

Există multe tipuri și branduri de brandy în lume, unele dintre acestea foarte cunoscute și foarte populare. Multe fac diferența din etichetă – VS, VSOP și XO. Ce înseamnă aceste litere vom vedea mai jos, când ne referim la coniacuri. Iată, însă, care sunt cele mai cunoscute tipuri de brandy-uri:

Armagnac – ca și coniacul, Armagnacul e făcut conform unor standarde speciale și denumit după regiunea franceză în care se produce. E similar cu „vărul” său în provința profilului, doar că procesul de distilare se desfășoară un pic diferit, rezultatul fiind o băutură cu note mai robuste.

American Brandy – se bea mult în America, fiind „livrat” de E&J și de Christian Brothers. E mai ieftin ca produsele franțuzești, are o calitate decentă, dar nu se ridică la nivelul celor din Hexagon.

Calvados – un brandy franțuzesc, produs din mere și maturat în butoaie de stejar pe o perioadă de minim doi ani. Așteaptă-te la note delicioase de caramel și stejar.

Applejack – Laird’s Applejack domină piața americană pe zona brandy-urilor de mere. E realizat într-o manieră similară cu Calvados, dar e ceva mai dur.

Pisco – o băutură foarte populară în America de Sud, în special în Chile și Peru, acolo unde e realizată din diverse soiuri de struguri. Pisco-ul peruvian e maturat în damigene de sticlă, de oțel inoxidabil sau din alte materiale care nu alterează proprietățile chimice ale lichidului. Rezultă un alcool, care seamănă cu vodca, dar care are note de struguri. Pisco-ul de Chile e maturat în butoaie de lemn și e diluat înainte de îmbuteliere. E mai colorat și are un caracter mai puternic, amintind într-o oarecare măsură de brandy-urile franțuzești sau americane.

Grappa – această băutură italienească este, practic, un brandy de tescovină – adică din ceea ce rămâne după prelucrarea strugurilor (coji, semințe, etc). Nu are o calitate deosebită, fiind poreclită apa de foc. Cea mai bună versiune de grappa aduce, însă, la gust cu un coniac mai dulce.

Tipuri de coniac

brandy și coniac

Foto: Pixabay

Dacă vrei să explorezi lumea coniacului, ar trebui să începi cu cele mai bine-cunoscute branduri: Hennesy, Courvoisier și Rémy Martin. Toate coniacurile sunt etichetate în funcție de vârstă, existând trei mari categorii:

VS (Very Special) – este numit foarte special, dar pe de altă parte e cel mai întâlnit tip de coniac, reprezentând băuturile maturate pe perioada minim acceptată, de doi ani.

VSOP (Very Superior Old Pale) – pentru a se califica în această categorie, cel mai tânăr coniac din amestec trebuie să fi petrecut cel puțin patru ani în butoaie de stejar.

XO (Extra Old) – cel mai tânăr coniac din amestec trebuie să fi stat cel puțin șase ani într-un butoi de stejar.

Citește și cum să bei coniac