Care e diferența între trabucurile cubaneze și cele dominicane

Academia Barbatilor

E foarte probabil ca, atras de ideea de a pufăi trabucuri, să-ți pui întrebarea ce fel de trabucuri să alegi. Și, după o scurtă cercetare de piață, să descoperi că unii susțin trabucurile cubaneze, în vreme ce alții preferă să le savureze pe cele din Republica Dominicană. Care e diferența dintre trabucurile cubaneze și cele dominicane? Greu de spus.

Există câteva aspecte de bază care duc la o diferență de preț între trabucurile cubaneze și cele dominicane, în sensul că primele sunt în mod clar mai scumpe. Când un cunoscător al trabucurilor caută un brand premium, în mod sigur se va îndrepta mai întâi spre trabucurile cubaneze.

Salariile fac diferența?

trabucuri cubaneze și trabucuri dominicane

Foto: 123rf.com

Mulți experți în domeniu spun că adevărata diferență dintre un trabuc scump și unul ieftin e dată de salariile celor care le rulează și de costul materiei prime. În ciuda acestui lucru, nu se poate tăgădui autenticitatea trabucurilor cubaneze. Pe de altă parte, trabucurile dominicane și-au câștigat și ele un renume excelent de-a lungul anilor, devenind un competitor important – poate cel mai important – pentru cele cubaneze pe piața trabucurilor premium.

În mod cert, trabucurile cubaneze sunt cele mai populare, oriunde în lume, iar această reputație nu a fost câștigată în doar câțiva ani. Unicul aspect la care „suferă” (sau poate chiar aspectul care le sporește această aură) este faptul că ele nu se comercializează în Statele Unite, fiind cunoscut embargoul american asupra produselor de origine cubaneză.

Cu toate acestea, trabucurile cubaneze se vând în Mexic, Canada și oriunde altundeva în lume și merită aprecierile tuturor consumatorilor de trabucuri. Deoarece producția de trabucuri din Cuba se află sub control guvernamental în urma revoluției din anii 50, unele dintre companiile producătoare de trabucuri s-au mutat în Republica Dominicană și în alte câteva țări din America Latină.

Arta rulării trabucurilor

trabucuri cubaneze și trabucuri dominicane

Trabucuri dominicane

Cu toate acestea, arta rulării trabucurilor a rămas la cele mai înalte cote în Cuba, iar trabucurile rulate manual sunt considerate cele mai savuroase și cele mai bune.

Trabucurile dominicane au început să cucerească piețele în special în ultimele două-trei decenii: calitate excelentă și numeroase branduri. Așa se face că unii experți au început să le prefere pe acestea. Motivul din spatele poveștii de succes a trabucurilor dominicane este legat de faptul că unii dintre cei mai buni producători cubanezi s-au mutat în alte țări pentru a-și continua producția de trabucuri, în urma Revoluției lui Castro.

Republica Dominicană este una dintre aceste țări, în care producția de tutun a „explodat”, răspândindu-se pe întreg teritoriul țării. Unii istorici afirmă că dominicanii ar fi avut o tradiție a trabucurilor încă dinainte de „invazia” cubaneză. În prezent, în localitatea dominicană La Romana se află cea mai mare fabrică de producție manuală a trabucurilor din lume. Trabucuri precum Montecristo (cel care nu e produs în Cuba), au devenit extrem de populare, în special în SUA, acolo unde încă este în funcțiune embargoul cubanez.

Cele mai bune 3 trabucuri cubaneze

1 Montecristo No.2

trabucuri cubaneze și trabucuri dominicaneE greu să găsești un trabuc mai elegant și mai apreciat ca Montecristo No.2. Nu e doar cel mai bine vândut trabuc cubanez, ci și cel mai bine cotat – lucru care se întâmplă rareori. Pentru că una e să fii popular în lumea fumătorilor cubanezi și alta e să-ți cucerești prestigiul în întreaga lume, ba chiar și printre amatorii de trabucuri din Statele Unite.

În urmă cu câțiva ani, Montecristo No.2 a primit scorul 96 din partea revistei Cigar Afficionado, unul pe care îl poți atinge numai dacă produci trabucul respectiv de mulți ani, având un raport calitate-preț de excepție.

2 Partagas Serie D No. 4

trabucuri cubaneze și trabucuri dominicaneDacă Montecristo No.2 a câștigat respectul internațional, Partagas Serie D e rezervat adevăraților cunoscători, aflându-se pe lista oricărui fumător de trabucuri „profesionist”, datorită multor motive. Acestea sunt printre cele mai aromate, bine construite și de încredere trabucuri cubaneze făcute vreodată.

Publicațiile și site-urile de profil cotează trabucurile Partagas cu cele mai mari scoruri, oferindu-le cele mai multe review-uri pozitive. Partagas Serie D are o formă perfectă, arde perfect, textura e perfectă și… așa mai departe.

3 Hoyo de Monterrey Double Corona

trabucuri cubaneze și trabucuri dominicaneÎn Cuba, Double Corona este trabucul suprem. De fapt, există două trabucuri cu acest nume, însă Hoyo de Monterrey este cel mai bun dintre ele, deținând supremația în privința trabucurilor de corpolență medie produse în Cuba pe o perioadă îndelungată de timp. Are un profil rafinat, care combină note de mirodenii dulci, cafea și chiar citrice, la final. Un trabuc lung, perfect pentru a fi savurat într-o seară călduroasă.

Cele mai bune 3 trabucuri dominicane

1 Arturo Fuente Don Carlos Double Robusto

trabucuri cubaneze și trabucuri dominicaneA fost nevoie de o lungă perioadă de timp pentru a se stabili care trabuc va comemora cel mai bine memoria lui Carlos Fuente Sr., iar cel despre care vorbim acum a devenit cunoscut drept „Mândria familiei Fuente”. Arturo Fuente Don Carlos Double Robusto conține „ingrediente” ce cresc exclusiv pe domeniile familiei. Arde perfect, fumul produs este extraordinar, iar aroma e extrem de fină. Cacao, ciocolată și nuci – acestea sunt notele dominante, completate de note de cedru și mirodenii dulci, care persistă pe palatul bucal. Double Robusto oferă straturi complexe, din ce în ce mai bogate cu fiecare fum.

2 Macanudo Prince Philip

trabucuri cubaneze și trabucuri dominicaneManucado a devenit cel mai recognoscibil și mai bine vândut brand de trabucuri din America, fiind totodată standardul în privința zonei de trabucuri moderate. Iar dacă testezi un Prince Philip mătăsos și fin, vei înțelege imediat de ce.

Pentru a ajunge la acest nivel calitativ, s-a folosit tutun crescut la fermele San Andres din valea mexicană Tuxtla, înfășurat apoi în wrapper Connecticut Shade. Astăzi, Prince Philip este unul dintre giuvaierurile industriei de trabucuri dominicane.

3 Montecristo White No. 2 Belicoso

trabucuri cubaneze și trabucuri dominicaneMontecristo e un brand care a pornit în 1935, în Cuba, fiind unul dintre numele iconice ale industriei. Dominicanul Montecristo White No.2 Belicoso amintește de echivalentul său cubanez, fiind un produs elegant, cu un înveliș selectat manual, de tip Ecuadorian Connecticut Shade, laolaltă cu un liant de Nicaragua și cu cele mai bune tutunuri dominicane. Rezultatul este un trabuc lung, care arde foarte încet, cu note cremoase și dulci, pe care nu-ți vine să-l lași din mână.

Foto featured image: samerhalwanyphotography / Instagram

Citește și despre 8 trabucuri rare pe care ar trebui să le ai în colecție