Care e diferența dintre whisky și whiskey

Academia Barbatilor

Între whisky și whiskey există o diferență de o singură literă, în privința felului în care sunt scrise. De pronunțat, se pronunță la fel. Diferențele majore apar atunci când le guști și când te gândești cine le-a produs. Whiskyul se produce în Canada, Japonia și Scoția. Whiskeyul e produs de irlandezi și americani. Inițial, licoarea s-a numit whisky, cuvânt ce provenea de la gali și al lor uisce beatha, care s-ar traduce prin „apa vieții”. La sfârșitul secolului 19, americanii și irlandezii (emigranți în America) s-au coalizat și au adăugat un „e”, pentru a sugera un plus de calitate.

Whisky sau whiskey

Tu ce preferi: whiskyul sau whiskeyul?

Acest lucru s-a pierdut însă, în negura timpului iar „e”-ul a rămas mai mult de decor, fiindcă atât scoțienii cât și canadienii și japonezii produc astăzi whiskyuri fantastice, la nivelul whiskeyurilor celorlalți. Și atunci?

Irlandezii și americanii produc whiskeyul în alambicuri speciale, scurte și încăpătoare, în vreme ce în distileriile din Scoția se folosesc o varietate mare de alambicuri, de diferite forme și mărimi, de unde și diversitatea de arome și caractere.

Scoțienii folosesc turbă pentru a usca malțul de orz în vreme ce irlandezii apelează la lemn pentru a-l usca înainte ca acesta să fie zdrobit și măcinat iar această parte a procesului de producție creează o mare diferență între aromele whiskeyului / whiskyului. Americanii au fost primii care au folosit materiale brute combinate, încă un motiv care face diferența. Poate cel mai important. Scoțienii folosesc doar malț de orz pentru majoritatea whiskyurilor pe care le produc, în vreme ce irlandezii adaugă și alte cereale.

În America, odată cu sosirea noilor colonialiști, aceștia au fost obligați să folosească materiale brute pentru a-și produce whiskeyul în funcție de climatul diferit și de condițiile solului. Nu întotdeauna era disponibilă o anume cereală, așa că în procesul de amstecare a fost introdus mixul de cereale. De-a lungul timpului, aceste mixuri au evoluat, prin urmare whiskeyul american a ajuns la nivelul băuturilor scoțiene sau irlandeze.

În toată această ecuație, dintre whisky și whiskey, mai intervine un termen pe care în mod cert l-ai întâlnit și care a creat deseori confuzie: bourbonul, despre care știi că e un whiskey american. Și atunci de ce nu i se spune pur și simplu whiskey? Pentru că așa vrea… legea. Pentru ca un whiskey să fie bourbon, el trebuie să îndeplinească niște criterii, între care cel mai important este că mixul de cereale din care se distilează produsul final trebuie să conțină cel puțin 51% porumb. De asemenea, el nu trebuie să conțină aditivi iar produsul distilat trebuie maturat în butoaie noi, de stejar (de regulă, stejar alb). Dacă ai reușit să distilezi un whiskey în propria bucătărie, îndeplinind aceste criterii, înseamnă că ai făcut un bourbon. Și că ai încălcat legea.

După ce am văzut care e diferența dintre whisky și whiskey, vom aborda într-un alt material modul în care se prepară cele două băuturi în principalele țări care le produc, pentru a înțelege mai bine care sunt ingredientele pe care le folosesc și în ce fel se desfășoară procesul de distilare.