Care a fost cel mai tare film din anul în care te-ai născut (1989-2000)

academia barbatilor

Ziua de naștere dă, printre altele, semnul zodiacal, piatra prețioasă ce-ți e destinată, animalul chinezesc, vedeta care s-a născut în aceeași dată, omagiile lui Nety Sandu și alt ascendent, care mai de care mai floral, mai spiritual, mai pasional. Dar data nașterii tale merită și o altă asociere. Cea cu un film. Cel mai bun film al anului în care te-ai născut. Oare ce spune acest lucru despre destinul tău? Despre locul din care vii și cel în care te îndrepți? Lăsăm asta la interpretarea fiecăruia. Mai jos îți arătăm însă care a fost cel mai bun film din perioada 1989 – 2000, raportându-ne, momentan, doar la cei care au între 17 și 28 de ani. La cererea publicului, vom reveni și cu cei mai… seniori. Avem 3 categorii: Filmul cu cele mai mari încasări, premiatul cu Oscar pentru cel mai bun film și… cel mai bun film cu adevărat. And the winners are…

Dacă te-ai născut în 2000:

In the mood for love

Încasări: How the Grinch Stole Christmas – 260 milioane USD în State. Antipaticul Grinch a dat lovitura.

Oscar: Gladiator, care a câștigat Oscarul și pentru cel mai bun actor (Russell Crowe), plus alte trei

Cel mai bun: In the mood for love – o dublă poveste de iubire, sensibilă și tragică, un film monumental, regizat de Kar Wai Wong.


Dacă te-ai născut în 1999:

Beau Travail

Încasări: Star Wars: Episode I – The Phantom Menace – 431 milioane USD în State. Forța a fost cu tine.

Oscar: American Beauty (cu alte încă patru Oscaruri câștigate, între care pentru cel mai bun actor în rol principal – Kevin Spacey) sau ce se întâmplă cu un tată frustrat sexual și pătruns de criza vârstei mijlocii.

Cel mai bun: Beau Travail. O contemplație orbitoare despre sexualitate, prietenie, insecuritate și trădare. Timp de calitate împreună cu membrii Legiunii Franceze.


Dacă te-ai născut în 1988:

Saving Private Ryan

Încasări: Saving Private Ryan – 216,5 milioane USD în State. Soldatul Tom Hanks, în spatele liniilor inamice.

Oscar: Shakespeare in Love (plus încă șase Oscaruri, între care Gwyneth Paltrow, pentru cel mai bun rol feminin) – ciudățenia aceea de film în versuri, suficient de enervant.

Cel mai bun: Saving Private Ryan. Pentru că a fost, probabil, cel mai bun film modern de război și în mod cert cel mai ”grafic”.


Dacă te-ai născut în 1997:

L.A.Confidential

Încasări: Titanic – 600,8 milioane USD în State. Numai dacă ne amintim scena din mașina cu geamurile aburite…

Oscar: Titanic. Pe toate liniile, pentru că filmul lui James Cameron n-a avut rival.

Cel mai bun: Am fi spus Titanic, dar ne-am amintit de L.A.Confidential, o poveste cinică și optimistă, desfășurată în anii 50 ai Hollywood-ului, regizat de Curtin Hanson și înnobilat de prezențele lui Guy Pearce și Russell Crowe.


Dacă te-ai născut în 1996:

Fargo

Încasări: Independence Day – încasări de 306,1 milioane USD în State. Apocalipsa era aproape încă de atunci.

Oscar: The English Patient (cu încă 8 Oscaruri), plictisitorul film al lui Minghella a rupt norii.

Cel mai bun: Fargo. Adică frații Coen la maximum, într-o poveste criminală, la propriu și la figurat.


Dacă te-ai născut în 1995:

The Usual Suspects

Încasări: Toy Story – animația cu jucării a făcut 191,8 milioane în State.

Oscar: Braveheart, povestea scoțianului William Wallace și a fundului său curajos (și gol) întors către nemernicii englezi.

Cel mai bun: The Usual Suspects. Un neo-noir atât de intens încât abia ai timp să respiri din momentul în care începe și până se termină.


Dacă te-ai născut în 1994:

Forrest Gump

Încasări: Forrest Gump, cu încasări de 329,7 milioane în State. Povestea eroului handicapat mintal, care dovedește că e mai inteligent decât

Oscar: Forrest Gump. Pentru că merita din plin.

Cel mai bun: Am spune tot Forrest Gump, fiindcă e unul dintre cele mai mari din istorie. Dar ce te faci când ai ghinionul să te lupți cu Pulp Fiction și Tarantino? Și când pe aceeași linie stă The Shawshank Redemption? Așa că pentru 1994… te lăsăm să-ți alegi best-ul, dacă promiți că le vezi pe toate.


Dacă te-ai născut în 1993:

Jurassic Park

Încasări: Jurassic Park, cu încasări de 357 milioane USD în State. Dinozaurii la putere.

Oscar: Schindler’s List, film cu care Spielberg a dat lovitura și în arena Oscarurilor, după victoria de la încasări cu lumea dispărută.

Cel mai bun: Jurassic Park. Totuși. A rămas un reper pentru prezența dinozaurilor în cinematografie și pentru apetența copiilor vizavi de aceste creaturi de mult dispărute.


Dacă te-ai născut în 1992:

Reservoir Dogs

Încasări: Aladdin, cu încasări de 217,3 milioane USD în State. O animație din lampa căreia au ieșit o groază de verzișori.

Oscar: Unforgiven. Westernul care a adust stima și respectul pentru calitățile regizorale ale lui Clint Eastwood. Cu Gene Hackman, ca bonus actoricesc.

Cel mai bun: Reservoir Dogs. În urma unui jaf, cei care l-au făcut încep să se suspecteze, crezând că unul dintre ei e informator. Simplu, nu? Dar complicat ca un… Tarantino movie.


Dacă te-ai născut în 1991:

Boyz n the Hood

Încasări: Terminator 2: Judgement Day, cu încasări de 204,8 milioane USD. Hasta la vista, baby!

Oscar: The Silence of The Lambs. Până și mieii au tăcut în fața lui Sir Anthony Hopkins, aducând încă patru Oscaruri, inclusiv pentru Jodie Foster.

Cel mai bun: Boyz n the Hood. Trei tineri care trăiesc într-un ghetou din Los Angeles. Suficient pentru o poveste plină de înțelesuri. Ai înțeles?


Dacă te-ai născut în 1990:

Goodfellas

Încasări: Home Alone, cu încasări de 285,7 milioane USD în State. Nu-i așa că abia aștepți să-l dea ProTV-ul din nou, de Crăciun?

Oscar: Dances with Wolves, adică latura creativă și de succes a lui Kevin Costner (pentru că apoi au urmat altele de-a dreptul falimentare).

Cel mai bun: Goodfellas. O parabolă de neegalat despre ambiție în stil mafiot. Dar și în stil Martin Scorsese, adică… fără rival.


Dacă te-ai născut în 1989:

Do the right thing

Încasări: Batman, care a făcut 251,2 milioane USD în State. Unul care a devenit erou în benzi desenate și a avut succes va avea întotdeauna succes și pe ecrane. Și Batmobilul ăla…

Oscar: Driving Miss Daisy (plus alte trei Oscaruri). O evreică în vârstă și șoferul ei de culoare. De culoarea lui Morgan Freeman.

Cel mai bun: Do the right thing. În cea mai caldă zi a anului, pe o stradă din Brooklyn toată lumea urăște pe toată lumea. Așa că… boom! Comedie? Dramă? Spike Lee!