Părul – un accesoriu și o bijuterie. Cauzele și tratamentul alopeciei

Avatar

Oamenii se nasc, în medie, la nivelul scalpului cu o sută de mii de foliculi piloși programați pentru a se dezvolta, transformându-se în păr lung și des, care cresc în grupe de unu până la patru fire de păr răspândiți aleatoriu pe pielea capului.

Părul reprezintă un bun personal al fiecăruia dintre noi, fiind un activ pe care îl îngrijim constant pentru a ne simţi bine şi a fi in pas cu trendurile actuale, lucru pentru care, orice afectare a podoabei capilare are un impact  profund asupra noastră. În societatea actuală, stresul zilnic cât și contextul de viață prezent influențează negativ părul iar la nivelul scalpului se produc tot felul de modificări ce ne afectează.

Căderea părului alopecie în termeni medicali, reprezintă, pȃnă la un anumit nivel, un fenomen natural ce apare în timpul ciclului de creştere al firului de păr la toate fiinţele vii acoperite de pilozitate. Firul de păr are în mod normal trei faze de creştere: anagen (faza activă, aproximativ 85% din totalul firelor de păr aflȃndu-se în acestă fază), catagen (faza de tranziţie) şi telogen (faza latentă). Căderea firelor de păr se realizează prin inversarea proporţiei descrise, cu predominanţa în special a fazei latente, în defavoarea celei active, de creştere,  fenomen denumit, efluviu telogen.

Câte fire de păr pierdem. Cauzele alopeciei

În mod normal, se pierd gradual aproximativ 100 fire (80-120/zi) în 24 ore de la nivelul scalpului, depinzȃnd de fondul genetic, stilul de viaţă şi metodele de îngrijire ale părului. Se consideră patologic, o pierdere a 200-300 fire păr/zi pentru 4-6 luni. O cădere bruscă, localizată într-o anumită zonă, sau modificări ale firului de păr(devenit subţire, friabil) şi ale tegumentului scalpului(eritematos, acoperit de scuame, pruriginos, dureros, etc.) ce pot fi însoţite de modificări sitemice(febră, modificări ale pulsului, stare generală alterată) reprezintă semne de alarmă şi trebuie consultat medicul specialist în vederea identificării cauzei.

Principalele cauze ale căderii părului sunt reprezentate de: varsta, stresul, dieta restrictivă cu deficite de nutrienți (fier, zinc, vitamine, proteine, etc.), sarcina/nașterea, determinismul genetic (alopecia androgenetică, în special pentru bărbați), obiceiuri de îngrijire (pieptănatul/coafatul excesiv, chimicale, etc), modificările sezoniere (sfarşitul lui august-noiembrie), afecțiuni (în special tiroidiană) sau medicație asociate.

Statistic vorbind, cele mai frecvente cauze de alopecie la sexul masculin este reprezentată de cea androgenă, de obicei genetică, X linkată, iar pentru sexul feminin: sarcina şi naşterea(aprox. 45% dintre femeile ce au născut), afectiunile cronice (in special tiroidiene), diete restrictive, stresul important şi androgenă.

Diagnosticul este stabilit pe baza istoricului medical (personal şi familial, detaliind modalitate şi temporalitatea căderii părului ), examenul fizic (ce urmăreşte patternul acestei căderi, numărul şi caracteristicile firelor de păr), la care se adaugă analiza directă microscopică a firului de păr, tricoscopia(utilizand un dermatoscop se urmăresc caracteristicite firului de păr şi ale pielii scalpului) şi teste biologice uzuale (pentru depistarea eventualelor patologii asociate) completate uneori cu examene histopatologice (în urma prelevării de material biopsic) pentru acurateţea diagnosticului.

Tricoscopia sau video-dermascopia scalpului este o nouă metodă imagistică pentru diagnosticul căderii părului ce constă în analiza digitală computerizată a foliculilor piloși de la nivelul scalpului dar și sprâncenelor sau genelor, fiind singura metodă paraclinică de diagnostic care este lipsită de orice fel de invazivitate (durere) sau efecte adverse pentru pacient.

Această metodă imagistică paraclinică este un ajutor complex pentru medicului dermatolog în diagnosticarea corectă și precoce a tipului de alopecie (cădere a părului) cu posibilitatea de inițiere cât mai rapidă a tratamentului corespunzător în funcție de maladia identificată.

Imaginile captate repetiv în anumite suprafațe, sunt mai departe stocate în baza noastră de date pentru a fi analizate amănunțit de către specialiști în domeniul problemelor scalpului și pentru a fi re-analizate comparativ – în dinamică – după fiecare sedință de tratament, în funcție de decizia medicului curant. Schemele și capturile preluate sunt trimise pentru second-opinion și analiză în cadrul unor  laboratoare din străinătate (Germania) specializate în astfel de afecțiuni ale căderii părului  prin intermediul Trichovision-TrichoLab, astfel existând în permanență o monitorizare corespunzătoare a rezultatelor tratamentului.  In urma examinării se eliberează un raport medical, ce include date statistice concludente cu privire la numărul, tipul foliculilor piloși și a firelor de păr, pentru un diagnostic de acuratețe. Este un instrument extrem de util în diagnosticul și monitorizarea răspunsului terapeutic. Este o metodă de diagnostic recomandată și persoanelor fără antecedente de boli ale scalpului care au început să observe o accentuare a căderii firelor de păr în ultima perioadă, fiind capabile să ofere informații despre aspectul, numărul, tipul și viabilitatea firelor de păr cât și despre riscul transformării în pierderi permanente ale  părului din zonele respective.

Tratamentul alopeciei

Tratamentul este stabilit de către medicul dermatolog în urma diagnosticului de certitudine. Include atat măsuri de tratament local cat și sistemic, pentru unele cazuri. In ultimii ani, sunt recomandate o serie de terapii injecatbile minim invazive, precum mezoterapie, PRP (terapie vampir), sau chir acid hialuronic dedicat, cu rezultate deosebite. Transplantul de păr fiind rezervat cazurilor cronice,cu afectare severe si determinism genetic.

Mezoterapia este o metodă non-chirurgicală, minim-invazivă ce presupune administrarea directă a substanțelor medicamentoase  la nivelul zonelor afectate. Un complex de substanțe farmaceutice (vasodilatatoare, vitamine, substanțe bioactive etc.)  adaptat  fiecărui pacient și fiecarei forme de alopecie în particular, este injectată intradermic și chiar subcutanat la nivelul zonelor afectate. Micro-înțepăturile sunt puțin dureroase iar substanțele medicamentoase difuzează treptat în toată aria anatomică tratată. Numărul ședințelor și frecvența cu care acestea se realizează sunt stabilite de către medicul dermatolog, în relație directa cu diagnosticul și este adaptat în funcție de răspunsul pacientului la această procedură.  In medie sent recomandate 5-7 ședințe spațiate la 7-14 zile. Este o procedură de scurtă durată (30-45 minute), sigură, ce nu necesită anestezie locală sau altă pregătire din partea pacientului. Reacțiile adeverse sunt minime și sunt reprezentate cel mai frecvent de un minim disconfort la locul înțepăturii.

Mezoterapia este o  metoda de tratament nouă în sfera bolilor dermatologice ce  poate avea efecte notabile în toate formele de cădere a părului și mai mult, poate da rezultate în cazurile în care terapiile clasice au eșuat, sau asociată acestora pentru unele cazuri. Alegerea  unei opțiuni teraputice/tratament trebuie să fie  personalizată pentru un rezultat cât mai eficient, iar acest lucru se poate realiza numai după un diagnostic corect al tipurilor de alopecii.

PRP- Plateled rich plasma (Plasma îmbogățită în plachete)–  soluția optimă pentru tratarea tuturor formelor de cădere a părului de la nivelul scalpului.

Tratamentul cu plasmă îmbogățită cu trombocite este cel mai modern tratament în domeniul regenerării părului prin forțe proprii. În practica curentă acest procedeu medical și-a găsit eficiența în tot mai multe câmpuri, rezultatele în domeniul dermatologic fiind de necontestat, mai ales în problemele scalpului dar și ale feței.

Trombocitele conțin factori de creștere care stimulează regenerarea și îngroșarea foliculilor de păr.

Etapele procedurii PRP:

  • se recoltează o mică cantitate de sânge propriu de la pacient;
  • proba de sânge se va procesa astfel încât se va separa plasma de restul componentelor eritrocitare printr-un proces de centrifugare;
  • rezultatul obținut în urma procesării sângelui  este plasma bogată în celule active/trombocite (aproximativ 300 milioane/mililitru) care se poate mixa cu un cocktail de substanțe specifice procedurii pentru a avea rezultatele scontate;
  • substanța activă este injectă în zona care suferă de căderea părului pentru a stimula creșterea acestuia.

IMPORTANT de știut!

  • durata procedurii – aproximativ 1 oră;
  • necesarul este de 2-4 ședințe spațiate la 2-4 săptămani;
  • nu necesită pregătire prealabilă din partea pacientului;
  • foarte puțin dureroasă – procedura se face sub anestezie locală, medicii noștri având grija ca pacientul să nu resimtă nici o durere;
  • procedura este foarte bine tolerată de corpul uman și este lipsită de efecte adverse sau alergice.

RATĂ DE SUCCES?

  • creștere a densității firelor de păr cu 20-30% după primele sedințe.

Durata tratamentului se stabilește de medicul dermatolog în funcție de severitatea afecțiunii, răspunsul la tratament și așteptările pacientului.

PRP – plateled rich plasma este o metoda  eficientă, sigură, fără efecte adverse pentru tratarea  căderii părului atît la bărbați cât și la femei, având rezultate când alte tratamente au eșuat.