Ce alegi când călătorești: hostel, hotel sau Airbnb?

Academia Barbatilor

Ești gata pentru următoarea aventură, ți-ai făcut bagajul, știi unde mergi, știi ce vrei să vezi și să vizitezi, ți-ai luat și biletul de avion, dar mai ai o singură dilemă: unde te cazezi? Ce-ai de gând să alegi: un hostel, un hotel sau o cazare pe cunoscutul site Airbnb? Nu e o alegere ușoară, fiindcă fiecare dintre aceste tipuri de cazare are plusuri și minusuri. Hai să le vedem:

Cazarea la hotel

hotel hostel airbnb

Foto: 123rf.com

Hotelul e cea mai comodă formă de cazare și cea mai des utilizată de către călători și turiști deopotrivă. Uneori poate fi o variantă scumpă, dar hotelurile sunt recomandabile, în special pentru escapade de weekend sau pentru citybreak-uri. Marele avantaj al hotelului este, evident, „luxul” cu care te întâmpină, tradus prin numărul mare de facilități.

Dacă vrei ca (de principiu) să nu ai probleme, dormi într-un hotel – e cea mai bună alegere. Servicii peste servicii, curățenie și mic dejun la pat – iată doar câteva dintre lucrurile pe care le poți avea.

Avantajele cazării la hotel:

Intimitatea – Dacă ești genul de bărbat căruia nu-i place să împartă camera și baia cu persoane străine, hotelul îți va garanta intimitatea de care ai nevoie. Majoritatea hotelurilor au baie în cameră și dispun de camere ce pot găzdui 1-3 persoane. Dormitul într-o cameră privată presupune și faptul că nu trebuie să-ți faci griji cu privire la bagaje: în afară de angajații hotelului nu va avea nimeni acces la camera ta, ceea ce înseamnă că-ți poți lăsa fără probleme – în principiu! – camera foto sau ceasul pe noptieră.

Locația – Un alt mare avantaj al cazării la hotel este proximitatea față de cele mai interesante locuri turistice, puncte de atracție, supermarketuri, restaurante sau chiar aeroporturi și gări (în funcție de ceea ce-ți dorești). Șansele de a găsi un hotel în zonele căutate sunt foarte mari.

Securitatea – Șederea într-un hotel vine la pachet cu o oarecare doză de securitate. Majoritatea hotelurilor au un serviciu 24/24 responsabil cu securitatea oaspeților, în așa fel încât orice problemă ai avea în această zonă, o vei putea adresa cu încredere la recepție. Și apropo de recepție, majoritatea hotelurilor dispun de acest serviciu pe perioada întregii zile, ceea ce înseamnă că te poți caza la orice oră, spre deosebire de un hostel sau o locuință de pe Airbnb.

Dezavantajele cazării la hotel:

Prețul – Hotelul este cea mai scumpă opțiune. Cazarea îți va mânca o parte importantă din bugetul călătoriei și va trebui să plătești și servicii suplimentare, precum room service-ul sau cele legate de spălat/călcat haine.

Nu e o variantă bună pentru familii mari – Un alt dezavantaj poate fi structura camerelor. Majoritatea hotelurilor propun camere single, duble sau triple, dar dacă vrei o cameră pentru patru sau mai multe persoane, va trebui să găsești hoteluri cu apartamente, care automat te vor costa mai mult. În cazul în care iei două camere, de cele mai multe ori, ele nu vor fi una lângă alta, existând posibilitatea să ți se repartizeze chiar la etaje diferite.

Cazarea la hostel

hotel hostel airbnb

Foto: 123rf.com

Hostelurile sunt, de regulă, locuri de cazare la care apelează adolescenții sau călătorii tineri, care dispun de un buget limitat. Hostelurile sunt ieftine, fără pretenții și reprezintă locuri în care poți să-ți faci noi prieteni cu ușurință. Ele sunt preferate, de asemenea, de aventurieri și de către cei care călătoresc singuri. Când ești doar tu împreună cu rucsacul tău, să împarți o cameră cu niște străini se poate transforma într-o experiență amuzantă.

Avantajele cazării la hostel

O cazare low-cost – Hostelurile sunt de departe cea mai ieftină formă de cazare – în afara celor care presupun șederea în cort, în rulote sau sub cerul înstelat. Dacă preferi să dormi pe un pat între patru pereți, hostelul va costa foarte puțin. Perfect, în condițiile în care nu dispui de bani mulți.

Socializarea – Hostelurile sunt locuri în care poți întâlni o mulțime de oameni interesanți, din întreaga lume. În cazul în care călătorești singur, sunt mari șanse să împarți camera cu până la 12 străini. Cuplurile și familiile pot opta și pentru camere private, însă baia va fi tot la comun. Aceasta e o excelentă ocazie să cunoști persoane diferite, aparținând diverselor culturi, să-ți faci noi prieteni și să te distrezi la maxim.

Servicii ieftine – Multe hosteluri oferă o gamă întreagă de servicii ieftine, de la cele de curățătorie la tururi locale, gustări pe timp de noapte, muzică live etc. De regulă internetul prin wifi este disponibil gratuit sau pentru o sumă modică, în spațiile comune sau chiar în camere. Iar dacă te temi că bagajul îți poate fi scotocit, majoritatea hostelurilor oferă servicii de depozitare a acestuia.

Dezavantajele cazării la hostel

Lipsa de intimitate – Acesta este principalul dezavantaj: ești lipsit de intimitate în cea mai mare parte a timpului, cauza fiind faptul că împarți camera cu alți călători, fiind nevoit să te adaptezi obiceiurilor acestora. Chiar dacă îți iei o cameră privată într-un hostel, baia și bucătăria vor fi tot la comun.

Numărul angajaților e limitat – Hostelurile oferă variante de cazare ieftină și rezonabilă, iar unul dintre motivele pentru care își permit să facă asta este că nu au mulți angajați. În consecință, nici serviciile lor nu sunt disponibile 24/7. Persoana de la recepție pleacă acasă, de obicei, la lăsarea serii, așa că dacă ai ajuns prea târziu, după o anumită oră, e foarte posibil să nu te poți caza. După cum, unele hosteluri se închid noaptea – dacă vii la ceas de noapte de la vreun party, ai toate șansele să dormi afară.

Hoții – Cazarea la comun, alături de străini aduce după sine riscul de a fi jefuit. Prin natura lor, hostelurile dispun rareori de asigurări care acoperă bunurile oaspeților. Unicul mod în care-ți poți păstra lucrurile în siguranță este să le ții în camera de depozitare a bagajelor și să porți în permanență cu tine obiectele de valoare.

Cazarea pe Airbnb

hotel hostel airbnb

Foto: Airbnb

Poate că Airbnb nu se încadrează în standardele tale de călătorie, dar în mod cert, acest tip de cazare oferă posibilitatea de a face cunoștință cu locurile respective într-un mod plăcut, închiriind, practic, o cameră, sau întregul spațiu, de la proprietarul care, de regulă, e localnic. Poți găsi spații de cazare foarte interesante pe Airbnb, pe toate gusturile și pentru toate buzunarele, de la case pe malul mării până la camere în faruri, castele sau… copaci.

Avantajele cazării pe Airbnb

Locuințe unice – Airbnb se promovează drept locul care conectează oamenii ce vor să-și închirieze locuințele celor care caută o chirie pe termen scurt. „Locuințele” e un termen larg, care poate însemna orice, de la rulote la apartamente de lux și vile. De aceea, o căutare pe Airbnb în orașul sau zona în care călătorești, îți va releva o mulțime de variante din care să alegi.

Experiențe locale – Cel mai simplu mod prin care să descoperi esența locului pe care-l vizitezi este să interacționezi cu localnicii. Airbnb îți oferă această posibilitate, dacă închiriezi o cameră într-o locuință pe care să o împarți cu gazda locală. Deși gazda nu va avea nicio obligație de a interacționa cu tine, majoritatea vor dori să o facă – să-ți ofere sugestii, să-ți prezinte restaurante și pub-uri, să-ți vorbească despre orașul lor.

Facilități  – Majoritatea opțiunilor de pe Airbnb sunt legate de apartamente sau case, iar multe gazde îți vor oferi, la pachet, acces la bucătării complet echipate și, uneori, chiar la servicii de curățătorie. Dacă ai buget limitat, vei economisi o mulțime de bani gătind în bucătăria gazdei, în loc să mănânci la restaurant de fiecare dată.

Dezavantajele cazării pe Airbnb

Anulare de ultim moment – Probabil cel mai mare dezavantaj al Airbnb-ului este că gazdele au posibilitatea de a-ți anula rezervarea în ultimul moment. Da, vor plăti o taxă pentru acest lucru, iar tu vei avea parte de un discount la următoarea rezervare, dar e posibil să te trezești fără opțiuni, pe ultima sută de metri, mai ales dacă ești în perioada sărbătorilor (oricare ar fi acestea).

Extra costuri – Când verifici site-ul Airbnb vei vedea, de regulă, prețul pe noapte, pentru fiecare locuință aflată în liste. Și totuși, prețul final poate veni cu costuri suplimentare, precum taxe de curățenie sau alte servicii. Uneori, dacă le adaugi pe toate, vei vedea că prețul final ajunge mai mare decât cel pe care l-ai plăti pentru o cameră la hotel.

Citește și vacanța pe iaht – un lux acesibil?