Ce cocktailuri să nu bei niciodată și de ce

Academia Barbatilor

Privești meniul de cocktailuri dintr-un bar și descoperi o largă gamă de alegeri. Băuturi tari, dulci, acre, roz, verzi – de toate felurile. Ai putea găsi câte una care să se potrivească oricărei descrieri. Dar cum alegi ceea ce bei? Sunt unele băuturi mai bune ca altele?

Când vine vorba să amesteci băuturile trebuie să spunem că nu toate sunt create în mod egal. Iar în această privință, lucrurile nu țin doar de număratul caloriilor. Pur și simplu, unele cocktailuri trebuie evitate din alte motive, uneori surprinzătoare. În continuare vom vedea ce cocktailuri să nu bei niciodată, explicând și motivele din spatele acestei decizii.

Mojito, când ieși în oraș

ce cocktailuri să nu bei
Foto: Beachbox

Mojito pare alegerea perfectă a patronilor de baruri care vor să ofere o băutură revigorantă ce se poate comanda (aproape) la nesfârșit. Dar înainte de a cere următorul mojito, gândește-te la asta: cocktailurile care folosesc ingrediente proaspete, precum menta pentru mojito, pot reprezenta o alegere riscantă.

Adam Levy, de la organizația The Alcohol Professor, e de părere că barurile nu servesc suficiente mojito-uri astfel încât să aibă la dispoziție continuu mentă proaspătă la-ndemână, așa că e posibil să te trezești la sfârșit de săptămână cu o iarbă veche în pahar. Oricine a băut un mojito adevărat știe că menta proaspătă este obligatorie pentru calitatea cocktailului. Menta care deja a ajuns maronie pe margini și menta uscată nu au niciun efect. În plus, frunzele de mentă ofilite au un mare potențial de a fi pline de bacterii.

Un alt motiv pentru a nu comanda un mojito este că acesta se prepară un timp mai îndelungat, folosindu-se acea zdrobire a mentei, plus amestecul ingredientelor. Într-un club aglomerat, barmanii nu au chef și timp să prepare acest cocktail ca la carte. Când la 2 dimineața cineva comandă patru mojito-uri, barmanul deja stors de puteri nu va avea chef să le pregătească. Prin urmare, dacă și-e poftă de un mojito, cel mai bine e să-l prepari acasă.

Piña colada

ce cocktailuri să nu bei
Foto: Epicurious

Niciun alt cocktail nu te face să te simți într-un paradis tropical precum piña colada. E o băutură cremoasă și plăcută, iar acele umbreluțe fac toți banii. În același timp, o piña colada e o bombă calorică de zahăr. Mai exact, în mod „corect”, sunt 84 de grame de zahăr în fiecare pahar.

Asociațiile de cardiologi consideră că femeile ar trebui să se limiteze la o cantitate de zahăr de 25 de grame pe zi, iar bărbații la maxim 37,5 grame. Nu trebuie să fii un mare matematician ca să vezi calculezi că o colada înseamnă dublul cantității maxime de zahăr. Și știm foarte bine cât de rău face zahărul.

Merită piña colada să faci acest „efort”? Ea ar putea fi lesne înlocuită cu 8 donuts. Sau cu o tabletă de ciocolată. Sau cu 18 biscuiți Oreo. Pentru o cantitate atât de mare de zahăr… mai bine comandă altceva.

Moscow Mule, în cană de cupru

ce cocktailuri să nu bei
Foto: Delish.com

Moscow Mule e un cocktail distinct și popular, care se servește în acele caracteristice căni de cupru. Combinația de bere de ghimbir, vodcă și suc de limetă poate fi, însă, ușor periculoasă, fără să știi. Care să fie problema cu această băutură revigorantă?

Problema stă în cana de cupru. Acum doi ani, un buletin al Diviziei de Băuturi Alcoolice din Iowa sugera că acele căni de cupru pot otrăvi băutura din cauza faptului că „alimentele care au un pH sub 6.0” nu ar trebui să intre în contact cu cuprul, iar „pH-ul unui tradițional Moscow Mule e mult sub nivelul 6.0. Concentrațiile ridicate de cupru sunt otrăvitoare și pot cauza intoxicații serioase. Când cuprul și aliajele de cupru iau contact cu mâncăruri acide, cuprul se poate scurge în mâncare”.

Chiar dacă acest lucru se poate întâmpla, e destul de neclar momentan care ar trebui să fie cantitatea de cupru ingerată pentru a afecta o persoană și a-i crea probleme. Pentru a sta, însă, în afara oricărui pericol, evită „catârul moscovit” băut din căni de cupru.

Băuturi înghețate, dintr-un aparat

ce cocktailuri să nu bei
Foto: Coastal Living

Probabil ai văzut pe la diverse hoteluri de vacanță, de regulă la cele care oferă servicii all-inclusive, containere din care se toarnă continuu în pahare așa-zise margarite sau daiquiri, care să fie servite la piscină sau pe plajă. A bea așa ceva nu e tocmai cea mai bună idee.

În afară de faptul că există posibilitatea clară de a te balona rapid, principalul motiv pentru care să eviți asemenea băuturi cu gheață este că ele se toarnă din niște aparate care nu sunt curățate foarte des. În plus, nu ai nici cea mai mică idee dacă barmanii care le umplu în mod constant își fac treaba cu adevărat, adică dacă folosesc cantitățile de alcool după rețetă. Probabilitatea este să nu o facă, prin urmare e foarte posibil ca margarita mult-dorită să fie mai virgină ca fecioara Maria, cea neînsângerată.

În fine, un alt motiv care te-ar putea face să le eviți, în special în țări în care se știe că apa nu e foarte… cristalină, este gheața. Nu știi din ce surse de apă provine gheața introdusă în aparat și nu ți-ai dori ca vacanța să-ți fie stricată de o enterocolită acută.

White Russian, servit la bar

ce cocktailuri să nu bei
Foto: Kahlúa

White Russian e un alt cocktail care intră pe lista cu titlul „nu comanda nimic ce presupune ingrediente proaspete”. Sigur, aceasta e o băutură foarte potrivită după cină și e de dorit să o prepari acasă, folosind frișcă proaspătă. Dar chiar această frișcă e motivul pentru care am spune ca mai bine să te abții de la a comanda White Russian într-un bar.

Ca și menta, frișca e unul dintre ingredientele pe care barmanii nu le folosesc foarte des. Prin urmare, există o bună șansă ca frișca pe care un barman o are la-ndemână să fie veche, ceea ce înseamnă că tu vei ajunge să sorbi dintr-o băutură expirată, care ar putea avea chiar un neplăcut gust acrișor.

Citește și: 5 cocktailuri pe care poți să lei bei până în prânz