Ce e kombucha și de ce e bine să o bei

Academia Barbatilor

Kombucha e o băutură sănătoasă, care a devenit recent extrem de populară printre oamenii din întreaga lume. Trecând peste tendințele moderne, care spun că băuturile pe bază de kale (și altele asemenea) reprezintă un panaceu, viziunile de acest tip se lărgesc atunci când vine vorba de kombucha. Dacă ai auzit de kombucha, dar nu știai la ce folosește, ei bine, vei afla acum.

Kombucha. Ce este și de unde a apărut

kombucha

Foto: Healthline

E inutil să vorbim despre beneficiile băuturii kombucha, fără să știm ce-i cu ea, de unde a apărut și de ce o beau oamenii.

Kombucha este, de fapt, un ceai fermentat pe care oamenii îl beau cu mult dinainte ca respectabilele companii din ziua de azi să producă propriile lor versiuni. Se bănuiește că primii oameni care au avut de-a face cu beneficiile generate de kombucha au trăit în urmă cu multe sute de ani. Mai precis, în China antică, acolo unde kombucha era băutura favorită a împăratului Qin Shi Huang. El, împreună cu familia lui și cu întreg poporul chinez din acele vremuri, sunt recunoscuți a fi „părinții” kombucha.

Dinastia Huang a fost la putere acum circa 2000 de ani, prin urmare putem spune că minunata kombucha se bea de ceva vreme. Dacă multă vreme s-a băut doar în China, băutura a „emigrat” la un moment dat, iar în prezent se bea în întreaga lume. Există rețete de kombucha, care se bea inclusiv după ce a fost preparată acasă.

Împăratul Huang nu doar că o consuma, dar a fost cel care a recunoscut beneficiile medicale ale băuturii una cu un gust foarte bun. Sau, în fine, unul foarte bun pentru cei care agreează gustul aromat al ceaiului fermentat. Ai putea fi una dintre aceste persoane.

Cum se prepară kombucha

kombucha

În prepararea băuturii totul pleacă de la ciuperca de kombucha. Foto: 123rf.com

Probabil te întrebi cum se prepară. Iar aceasta e o întrebare cu un răspuns nu foarte simplu. Tehnicile moderne pleacă de la creșterea unei colonii simbiotice de bacterii și drojdii, combinate cu apă, zahăr, ceai, oțet alb distilat, un borcan mare de sticlă și un loc călduț și întunecos.

După ce ai toate ingredientele, trebuie să parcurgi următorii pași:

  • Se dizolvă zahărul în apă și se adaugă ceaiul
  • Se lasă la răcit, apoi se scot săculeții de ceai
  • Se adaugă oțetul și colonia de bacterii (ciuperca de kombucha)
  • Se pune capacul la borcan și se lasă acesta între 7 și 30 de zile în bătaia directă a soarelui, la temperatura camerei
  • Păstrează ceaiul și cultura pentru următoarea tranșă
  • Repetă operațiunea cât de des dorești

Probabil te întrebi de unde să cumperi ciuperca de kombucha – ei bine, da, se găsește și în România și o poți achiziționa de aici.

Care sunt beneficiile băuturii kombucha

Crește nivelul de energie și îmbunătățește performanțele atletice

S-au făcut studii și s-a aflat oficial faptul că băutura kombucha crește nivelul de energie și îmbunătățește performanțele atletice. Doar că asta nu e tot, pentru că are și un aport considerabil de fier și vitamina B.

Legat de partea sportivă, kombucha grăbește procesul de recuperare și este o băutură excelentă pentru perioada imediată de după efort. Poate ajuta la calmarea durerilor de încheieturi și la prevenirea formării acidului lactic.

Cea mai interesantă parte legată de performanțele atletice este faptul că totul se realizează în mod natural, fără a fi nevoit să consumi diverse tipuri de suplimente chimice. Dacă prepari kombucha acasă, cu atât mai mult vei avea încredere în calitățile ei.

Kombucha poate oferi aceleași beneficii cu ale ceaiului verde

kombucha

Foto: Pixabay

Se cunosc extraordinarele beneficii oferite de consumul ceaiului verde, precum și faptul că aceasta este una dintre cele mai sănătoase băuturi de pe pământ, datorită prezenței polifenolilor și a acțiunii lor pozitive asupra organismului nostru. Puțini știu, însă, că aceste substanțe sunt prezente și în kombucha dar, atenție!, numai dacă aceasta e preparată din ceai verde.

Și nu te poate opri nimeni să-ți prepari acasă kombucha din ceai verde și să te bucuri de beneficiile acestuia. Printre altele: scăderea șanselor de a avea cancer de prostată și scăderea în greutate.

Te vei simți mai bine

Acest lucru nu se va întâmpla din cauza cantității de alcool din kombucha – care este, oricum, infimă (0,5%), ci în special pentru aportul ei la creșterea nivelului de energie și a conținutului de vitamina B – B1, B6, B12 – care ajută la obținerea unei stări generale de bine și la compaterea depresiei. În același timp, vitamina C inhibă nivelul de cortizol, hormonul asociat cu stresul. Nu e de mirare, așadar, că după un pahar rece de kombucha începi să te simți excelent.

Kombucha e o bogată sursă de probiotice

Probioticul din kombucha se dezvoltă în timpul procesului de fermentație, ducând la apariția unui număr mare de bacterii probiotice, care ajută la eliminarea bacteriilor nocive din stomac.

Bacteriile sănătoase care se dezvoltă astfel în stomac ajută la scăderea în greutate, la o digestie mai bună și previn inflamațiile ce cauzează un disconfort major. Asta nu înseamnă că nu trebuie să te duci la medic dacă ai probleme, dar odată cu introducerea acestei băuturi în stilul tău de viață, stomacul îți va mulțumi.

Kombucha are potențialul de a preveni cancerul, bolile de inimă și multe altele

Da-da, ai mai auzit asta despre atâtea chestii care au proprietăți ce combat cancerul și alte boli. De aceea spunem că această băutură are potențialul de a o face. Și da, e vorba despre bolile cardiovasculare, cancer și artrite.

Cum reușește kombucha acest lucru? Datorită protejării particulelor de colesterol LDL de pericolul oxidării. Iar aceasta se întâmplă cu toate ceaiurile, nu doar cu kombucha. Protejarea colesterolului LDL conduce la reducerea riscului de a face o boală cardiovasculară.

Cât despre cancer, kombucha ajută la reducerea creșterii și răspândirii celulelor care sunt deja (sau au potențialul de a deveni) cancerigene, datorită nivelului ridicat de polifenoli și antioxidanți ce blochează mutațiile celulare și chiar eliminarea celulelor potențial nocive. Asta nu înseamnă că reprezintă o cură pentru cancer, dar câtă vreme se poate face ceva pentru a-l preîntâmpina…

Îmbunătățește și stimulează sistemul imunitar

Cu toții ne dorim un sistem imunitar super-bun și ne imaginăm trăind o viață în care nu ne îmbolnăvim niciodată, nu ne luptăm cu răceli și alte lucruri neplăcute. Kombucha pune serios umărul pentru a avea un organism rezistent la boli, odată cu aportul de bacterii probiotice pe care-l aduce, dar și cu lupta pe care o poartă împotriva microbilor ce cauzează ulcere, diabet, tumori etc.

E plină de antioxidanți

kombucha

Foto: Humm Kombucha

Dacă tot nu te-ai convins de beneficiile băuturii kombucha, gândește-te doar la asta: cu cât mănânci mai multă mâncare proastă, cu cât mai multă bere torni în tine, cu atât organismul tău se va umple de toxine. Iar ascest lucru înseamnă molecule reactive și radicali liberi care-ți pun sănătatea în pericol.

Kombucha conține antioxidanții necesari pentru a lupta împotriva acestor toxine. Reduce toxicitatea din ficat și, uneori, poate elimina până la 70% din toxinele aflate în organism, în mod absolut natural, fără a fi nevoit să te auto-torturezi cu tot felul de diete neplăcute și fără să iei multivitamine și suplimente așa-zis naturale.

Există riscuri?

Orice înghiți pe gură are riscul său, într-un fel sau altul. Dacă-ți prepari kombucha acasă trebuie să ai mare grijă să nu fermenteze mai mult decât e cazul, fapt ce poate transforma băutura într-un oțet prea acru.

De asemenea, kombucha preparată acasă va avea, probabil, un nivel de alcool ceva mai mare. Care nu te va îmbăta, dar poate avea efecte nocive în anumite cazuri. La fel de bine, trebuie să fii atent să ții kombucha într-un loc steril, care să n-o contamineze și să strice culturile de bacterii.

Citește și: 7 motive pentru care ar trebui să bei ceai negru