Ce este Fortnite și de ce a ajuns un fenomen

Academia Barbatilor

Probabil că ai tot auzit în jurul tău, în ultima vreme, despre Fortnite. Mai ales dacă ai prieteni gameri, pentru că în cazul în care chiar tu ești pasionat de jocuri online, atunci cu siguranță ai cunoștințe despre Fortnite și fenomenul generat de acesta.

Fortnite a apărut în anul 2017, iar acum este unul dintre cele mai de succes jocuri din istoria industriei de gaming.

Ce este Fortnite și cum a apărut

Fortnite a fost creat de compania Epic Games, din Carolina de Nord. Are trei variante – una gratuită (Battle Royale), o variantă standard (19,99 $) și una deluxe (29,99 $). Jocul este un open-world survival, în care participanții adună resurse, fac unelte și arme și încearcă să supraviețuiască pentru o perioadă cât mai îndelungată de timp. Acțiunea se petrece în zilele noastre, dar scenariul presupune că omenirea a dispărut în proporție de 98%. Una dintre principalele cerințe ale jocului este să aduni materiale ca să poți construi fortificații care să te protejeze.

ce este fortnite

Astăzi, Fortnite e jucat de milioane de useri, devenind un adevărat fenomen cultural, chiar și în rândurile celor care nu au pus niciodată mâna pe un joystick. Varianta gratuită face ca foarte mulți jucători lipsiți de experiență se se „înroleze” pentru prima oară în această aventură și să încerce să obțină o victorie, din prima sau din a zecea încercare. Cu atât mai mult cu cât, datorită popularității imense a jocului, Epic Games l-a făcut disponibil pentru toate platformele. Se poate descărca pe PC și pe Mac, dar și pe consolele Nintendo Switch, PlayStation 4 sau Xbox One. De asemenea, există o versiune pentru device-urile cu iOS, cea pentru cele cu Android urmând a fi disponibilă la un moment dat.

Battle Royale nu era văzut drept un hit

Jocul Fortnite: Save the World, un PvE (player vs. environment) fusese lansat inițial de Epic Games în ideea că va avea un succes decent. Era un third-person shooter în care existau câteva personaje (soldați, constructori, ninja și țărani) și în care trebuia să te descurci într-o lume dominată de monștri și zombies. Trebuia să fie un joc obișnuit, pe care să-l cumperi ca să-l poți juca.

ce este fortnite

Unele întârzieri de producție, dar și succesul PlayerUnknown’s Battlegrounds, un joc care a vândut 50 de milioane de copii, i-au făcut pe cei de la Epic Games să folosească softul și motorul acestuia pentru a arunca rapid pe piață o versiune free-beta a unui nou joc, bazat pe microtranzacții.

În doar două săptămâni, jocul Battle Royale a prins 10 milioane de jucători. Micro-tranzacțiile au fost aduce la nivel macro și la zona de cash din lumea reală și așa a apărut jocul-fenomen Fortnite.

De ce se numește Fortnite Battle Royale

ce este fortnite

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să privim un pic la scopul original al jocului. Era un co-op survival game, în care jucătorii se luptau împotriva unor personaje – monștri și zombies, folosind resurse pentru a-și construi structurile necesare și pentru a rămâne în siguranță. Aceste construcții erau „forturile” din Fortnite Battle Royale. Adițional, în conceptul original, jucătorii alegeau diverse clase de personaje, cu atribute variate, cu puteri și slăbiciuni.

În Fortnite Battle Royale – versiunea battle royale – toate diferențele dintre personaje sunt pur cosmetice. Orice personaj alegi este o opțiune de estetică și stil personal, având mai puțină importanță în economia efectivă a jocului. Dar în versiunea Save the world, caracteristicile personajelor contează cu adevărat.

Numele actual, însă, provine în urma unei alte idei. Un eveniment petrecut imediat după lansarea jocului a fost un maraton al supraviețuirii care s-a întins pe o perioadă de două săptămâni, timp în care s-au succedat valuri de monștri. „Fortnight” este termenul arhaic pentru o perioadă de două săptămâni.

Câți bani face Fortnite?

Popularitatea jocului e imensă. În 2018, jocul a făcut un profit de 3 miliarde de dolari. Battle Royale a prins pe toată lumea, de la copii de școală primară la vedete din NBA și fotbaliști din Premiere League și nu numai (da, Ibrahimovic joacă Fortnite!). E un joc gratuit, dar Epic Games l-a transformat într-o vacă de muls grație faptului că vinde arme, costume, brelocuri etc jucătorilor care devin dependenți și care vor cât mai multe lucruri, pe măsură ce joacă. Conform unui studiu, doar utilizatorii de iPhone cheltuiau în 2018, în fiecare zi, 1,23 milioane de dolari pe diverse produse din universul Fortnite.

Citește și: Cele mai bune console de jocuri în 2019