Ce este miedul, cea mai veche băutură din lume

Academia Barbatilor

Conform experților, miedul este cea mai veche băutură alcoolică din lume. Dovezile au fost găsite în vase de ceramică antice din China anilor 7000 î.Hr. Nu demult, miedul a cunoscut o revigorare, una dintre multele pe care le-a avut de-a lungul istoriei. Să cunoaștem mai multe despre mied, o băutură pe care o consumau chiar și strămoșii noștri daci.

Ce este miedul?

În cuvinte puține, miedul este rezultatul fermentării mierii și a transformării ei în băutură alcoolică. Mierea poate fermenta în mod natural, doar datorită drojdiei din aer. Dacă este amestecată cu apă și lăsată o vreme, se transformă în alcool.

ce este miedul

Înainte ca oamenii să se apuce de cultivat terenuri și de a face, practic, agricultură, cea mai apropiată sursă de zahăr era mierea. Mierea se producea, probabil, înainte de orice altceva. Miedul era cunoscut grecilor antici drept „nectarul zeilor”, iar elixirul a fost consumat de către cei de la curțile regale vreme de multe secole de-a lungul istoriei, inclusiv de personalități precum Tutankamon sau Regina Elisabeta a II-a. Chiar și maiașii făceau mied.

Pe măsură ce zahărul a devenit tot mai ieftin, și berea și vinul tot mai populare, miedul a devenit o băutură mai puțin cunoscută, de care se bucurau doar apicultorii și cei care trăiau la curțile regale. Astăzi, există în lume câțiva producători de mied care se străduiesc din răsputeri să reintroducă această băutură în „circuit”.

Cum se face miedul

ce este miedul

Poți pur și simplu să amesteci mierea și apa și să le lași o vreme, până se transformă în mied. Miedul se poate produce și de la sine. Dacă un urs scormonește o scorbură și deschide un stup, iar apa de la ploaie intră în scorbură, miedul se produce fără intervenția omului. Însă un producător profesionist de mied știe exact alchimia dintre miere, vin și drojdie, pentru a produce o băutură de calitate.

Ce tipuri de mied există

Miedul are un spectru similar cu al vinului: de la sec la dulce. Unele miedării adaugă și dioxid de carbon, pentru a produce versiuni carbonatate. Printre tipurile de mied se numără:

  • Miedul tradițional: apă, miere și drojdie
  • Melomel: mied făcut prin adăugarea de fructe
  • Piment: un amestec cu suc de grapefrut, un fel de hibrid de vin
  • Braggot: amestecat cu bere sau preparat precum berea, cu malț și hamei

Ce gust are miedul?

ce este miedul

Mulți neaveniți sunt de părere că miedul e dezgustător de dulce, lucru care, ce-i drept, se poate întâmpla uneori. Dar, deși miedul are un gust distinct de miere – precum vinul, dulceața lui poate varia, în funcție de cât de sec este.

Sursa mierii își pune, la rândul ei, amprenta asupra gustului mierii. Cunocătorii fac imediat diferența între mierea provenită din trifoi față de cea provenită din flori de măr. Gândește-te la cum afectează gustul vinului condițiile de creștere a viei. În același mod, gustul mierii se poate schimba, de la sursă la sursă, de la anotimp la anotimp, lucru care, automat, face miedul respectiv unic.

Ce poți face cu miedul

De lăudat sunt mixologii care reușesc cocktailuri interesante pe bază de mied, care nu sunt realizate de regulă în baruri. Whisky-ul amestecat cu mied de mere este excelent. Există și o versiune de băutură care se numește mied-hattan, în care se folosește vermut pentru a avea un mied tradițional demi-sec.

De asemenea, unele persoane gătesc cu mied. Fie îl folosesc la prepararea unor sosuri, fie îl injectează, de pildă, în porcușori care sunt apoi puși la rotisat.

De unde începem?

ce este miedul

Se recomandă să începi cu miedul tradițional, pentru a te obișnui cu băutura. Dar totul depinde, de fapt, de preferințele tale. Dacă ești o persoană căreia îi plac cidrul, vinul sau berea, probabil că vei găsi miedul o alternativă interesantă. De pildă, dacă-ți place vinul chardonnay, e bine să începi cu un mied mai sec.

Cu ce merge mâncat miedul

Mierea deschide gusturi culinare pe care vinul nu le poate deschide. Dar, ca orice soi de vin sau tip de bere, poți împerechea miedul cu… orice. Multe mieduri merg foarte bine cu deserturi. Alternativ, un mied mai acidulat merge foarte bine cu carne roșie iar un mied sec face pereche perfectă cu tacos și nachos.

Unde găsești mied

ce este miedul

Și în România poți găsi mied de vânzare. Am căutat pe net și am descoperit un mied dacic, cu un nume antic: Țara de Piatră, care costă 35 de lei sticla, și care este produs din apă de izvor, miere polifloră și polen. Are un conținut alcoolic de 13% și are la bază o rețetă din Țara Moților.

Ca fapt divers, producătorii lui spun că acest cocktail de vitamine, enzime și hormoni naturali, are numeroase întrebuințări terapeutice, fiind recomandat, printre altele, împotriva frigidității feminine. Unul dintre puținele afrodisiace feminine cu eficiență dovedită, recomandându-se consumul a 1-3 pahare înainte de o partidă de amor.

Există, însă, și multe alte variante de mied pe care le poți cumpăra din România, de aici.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre vinul de Porto