Ce fel de beneficii au dușurile reci asupra sănătății

Academia Barbatilor

Pentru mulți dintre noi… adică pentru majoritatea celor care preferă lucrurile simple, cum ar fi căldura și confortul, gândul unui duș rece ne face pielea de găină. Pe bună dreptate, cine ar dori să stea sub un jet de apă rece în locul unei băi calde? Doar dacă ești în armată sau trăiești în mijlocul deșertului, altfel e pură nebunie, nu? Dar, surpriză: dușurile reci au o mulțime de beneficii!

Dușurile reci pot îmbunătăți circulația

dușurile reciProbabil ești familiarizat cu problema țevilor care se contractă sau se lărgesc în funcție de temperatură.

Sistemul nostru circulator funcționează aproape în același mod: vasta rețea de vene și artere, pe care ne bazăm când vine vorba de existența noastră dar și de menținerea în viață, se contractă când este expusă la temperaturi cu adevărat scăzute.

Contracția înseamnă că fluxul sângelui trebuie să funcționeze la o presiune mult mai mare, practic tot corpul plusează pentru a face ca sângele să ajungă la toate organele vitale.

Această creștere a circulației este excelentă pentru sănătate, nu numai în privința  problemelor cardiovasculare, dar aduce și beneficii ceva mai minore.

Crește imunitatea, datorită modului de expunere

În ciuda faptului că ne este teamă că ne vom îmbolnăvi prin expunerea corpului nostru la tot felul de forțe externe periculoase, sistemul imunitar se poate întări numai prin menținerea sa în formă.

Compară-l cu Rocky Balboa. Dacă boxerul nu ar fi petrecut tot timpul ridicând greutăți și alergând pe munte, cum ar mai fi putut lupta în ring?

Sistemul tău imunitar este exact la fel. Dușurile reci sunt un mediu sigur în care îți poți expune corpul la temperaturi joase ce-l pot influența.

De obicei, printre altele, asta înseamnă un număr crescut de celule albe în sânge, atâta timp cât dușurile au loc cu regularitate.

Încheierea unui duș normal cu un jet de apă rece ajută pielea

dușuri reciUnul dintre beneficiile majore ale căldurii, mai ales ale aburilor, este abilitatea de a deschide porii pielii. În mod normal, acest lucru ar face parte dintr-un regim de curățare: deschide-ți porii, curăță fața, usucă-te și ești gata!

Totuși, dacă dai cu apă rece pe piele imediat după aceea, aceasta se va contracta și porii se vor închide, ceea ce înseamnă că în interior nu vor mai pătrunde bacterii și praf.

De asemenea, aceasta înseamnă că se va reduce riscul de apariție al venelor varicoase sau al cearcănelor.

Dușurile reci sunt excelente pentru refacerea mușchilor

Chiar dacă atleții profesioniști merg uneori prea departe, scufundându-se în cuve sau băi cu gheață, există totuși un beneficiu real de netăgăduit. Totuși, nu e cazul să faci ca ei.

Un simplu duș rece după un antrenament intens poate ajuta la recuperarea din punct de vedere fizic.

Dușurile reci ajută la pierderea în greutate

Poate părea ușor exagerat că beneficiile dușurilor reci ajung până aici, dar s-a dovedit că dacă le faci în mod regulat, acestea ajută la arderea grăsimilor.

Cresc nivelul de testosteron

Acesta este un secret bine păstrat și foarte adevărat. Dușurile reci pot crește în mod real nivelul de testosteron, ajutându-i în mod natural pe cei care caută acest lucru.

Creșterea nivelului de testosteron poate aduce o varietate de beneficii în sine: un apetit sexual ridicat, mai multă energie, un somn mai bun precum și o mulțime de alte avantaje legate de fizic.

Dușurile reci te ajută să te trezești mai repede

dușurile reciUn duș rece te trezește mai rapid și îți poate seta nivelul de energie mult mai bine decât un duș cald și prelungit.

Când stăm sub apa rece, ritmul respirației se mărește, ceea ce pune lucrurile în mișcare în întregul nostru organism. Toate acestea reprezintă un semnal de trezire foarte bun, crescând instant starea de alertă.

Dușurile reci îmbunătățesc vigilența mentală

Există destule discuții în legătură cu dușurile reci și beneficiile pentru sănătatea mentală. De exemplu, un studiu derulat de către Universitatea Virginia Commonwealth a demonstrat că dușurile reci au un efect de stimulare a „punctului albastru” din creier. Acesta produce nonadrenalina, care este un antidepresiv natural.

Dușurile reci cresc producția de hormoni

Așa cum testosteronul este unul dintre beneficiile dușurilor reci, acestea ajută organismul și în privința producției hormonale. Acest lucru poate fi extrem de folositor în tot ce ține de  fertilitatea masculină și de încercările de concepere a unui copil: temperatura ridicată în zona genitală a bărbaților poate să dăuneze numărului de spermatozoizi!

Prin urmare, deși probabil nici nu voiai să auzi despre ele, există un număr mare de beneficii pe care le aduc dușurile reci. Dincolo de călirea și transformarea într-o mașinărie care poate suporta temperaturi extreme de scăzute, vei avea un ten impecabil și o viziune mai sănătoasă asupra vieții.

Dacă simți că ți-e freu, poți începe gradual: fă dușuri care se termină cu o temperatură mai scăzută a apei, apoi schimbă proporția până faci dușul aproape în întregime rece, progresând până la a fi capabil să reziști până la sfârșit fără apă caldă.

Citește și despre 7 boli care îi pot afecta pe bărbați