Ce mesaje subliminale transmiți dacă porți barbă

Academia Barbatilor

Nu-i așa că ar fi frumos dacă ar exista un răspuns concret (da sau nu) la fiecare întrebare ce ține de estetică? Nu lua în seama persoanele care îți spun că barba îți garantează un statut de mascul alfa la picioarele căruia femeile cad ca secerate doar privindu-l. Nu lua în seama nici  oamenii care spun că ar trebui să renunți la costum fiindcă arăți ca un ratat. Lucrurile nu stau atât de simplu.

Dacă cercetezi un pic cum stau lucrurile, poți afla care este lungimea și stilul de barbă care se potrivește cu viața, cariera și obiectivele tale. Cu alte cuvinte, hai să vedem ce mesaje subliminale transmiți dacă porți barbă.

Barba și percepția societății despre ea

Arăți bine cu barbă? Ar trebui să te razi înainte de întâlnire? Ar fi bine să înlături părul de pe față înaintea marelui interviu de angajare? Studiile arată ce gândesc ceilalți când se uită la o… barbă; și astfel îți poți da seama dacă aceasta e cu adevărat o alegere bună sau nu.

Iată cea mai importantă concluzie: când abordezi orice tip de barbă, trăsăturile pe care oamenii tind să le asocieze cu persoana ta sunt:

* agresiune și dominanță

* maturitate

În schimb, un bărbat bărbierit este asociat mai degrabă cu următoarele trăsături:

* sociabilitate

* sănătate / curățenie

Agresivitatea și părul facial

mesaje subliminale barbă

Foto: 123rf.com

Acest om este agresiv. Și da – această este o subevaluare. O barbă este un semn de testosteron activ, iar creierul uman recunoaște că acest lucru vine la pachet cu un potențial de agresivitate mai mare. Ca rezultat, bărbații cu barbă sunt adesea percepuți ca fiind mai furioși, mai agresivi sau mai dominanți, chiar dacă personalitatea lor nu are de-a face cu niciuna dintre aceste trăsături.

Într-un studiu au fost comparate fotografii ale bărbaților cu barbă și ale bărbaților fără barbă, care aveau aceeași expresie facială agresivă (încruntare, expunerea dinților, etc.). Bărbații cu barbă au fost percepuți ca fiind mult mai agresivi și intimidanți, chiar dacă toți ceilalți factori erau similari.

Reține că acest lucru nu este unul rău – dar în mod cert este unul de care e bine să ții cont atunci când alegi să porți barbă. De pildă, nu e cea mai bună idee să ai o barbă lungă și deasă și să stai în fața unui jandarm la un protest. Mai ales la unul care stă să degenereze.

Maturitatea și părul facial

Uneori rămâi surprins de vârsta bărbaților care poartă barbă. Deoarece abilitatea de a crește o barbă este un semn al maturității fizice la bărbați, ea este asociată în mod natural cu vârsta (ceva mai) înaintată, după cum reiese dintr-un studiu. Care mai relevă că barba e asociată, atât de către femei cât și de către bărbați, cu maturitate, forță și un statut social mai ridicat.

Bărbații cu barbă sunt, în mod previzibil, percepuți ca fiind mai „masculini” sau „mai bărbați”. Un alt studiu important a cerut atât bărbaților, cât și femeilor să evalueze fotografii care prezentau un bărbat cu diferite stadii de creștere a părului facial. Cu cât barba a fost mai lungă în poze, cu atât a fost evaluat ca fiind mai „masculin”.

Sociabilitatea și părul facial

De ce tip de persoană le e mai ușor oamenilor să se apropie? Cu toate că barba este asociată cu dominanță, forță și maturitate, aceasta poate face oamenii să se simtă ușor intimidați în prezența unui bărbos; un studiu a constatat că bărbații care au barbă sunt percepuți ca fiind cu 38% mai puțin generoși, cu 36% mai puțin îngrijiți și cu 51% mai puțin veseli decât frații lor care se rad. Reține: aceasta e percepția, nu și realitatea în privința persoanelor cu barbă.

Probabil că, din același motiv pentru care barba este văzută ca un semn de agresivitate, lipsa ei este adesea percepută ca un semn de sociabilitate și integrare socială. Dar reducerea acestui lucru la ideea de mascul alfa/beta este superficială. Studiile au descoperit că bărbații care se rad sunt mult mai apreciați atunci când vine vorba de abilitățile lor sociale, față de frații lor care poartă barbă. Rezultatele studiului sunt bazate exclusiv pe imagini statice (fotografii) și nu pe o cercetare sociologică.

Îngrijirea și părul facial

mesaje subliminală barbă

Foto: Beard.org

Dacă te razi, ești considerat, în principiu, mai îngrijit. Și totuși, barba nu este neapărat percepută ca fiind un semn de lipsă de ingrijire. Un studiu relevă faptul că bărbieritul… parțial  a primit cele mai multe voturi negative, atunci când vine vorba de sănătate și îngrijire, lipsa de uniformitate, fiind evaluată negativ de către oameni, care au interpretat-o ca un semn al faptului că purtătorul bărbii nu are grijă de ea și, automat, de propriul look. De aceea, recomandarea este ca dacă alegi să-ți lași barbă, să o faci complet, fără „inovații” inestetice, care pot crea confuzii.

Citește și despre modele de barbă în tendințe