Ce model de MacBook ți se potrivește

Academia Barbatilor

Apple și-a făcut un titlu de glorie din designul produselor sale, caracterizate în bună măsură prin minimalism și simplitate. De câțiva ani, odată cu apariția a numeroase produse Apple în toate zonele, lucrurile s-au mai complicat. Iar consumatorii și fanii brandului sunt deseori puși în dificultate. Așa stau lucrurile și cu cei care vor să-și achiziționeze un laptop Apple, mai exact un MacBook. Ce model de MacBook ți se potrivește, din cele existente pe piață?

În cele ce urmează vom încerca să venim în ajutorul celor care-și doresc un MacBook dar care nu știu spre ce model să se îndrepte. Care sunt difrențele dintre MacBook-uri? Există trei tipuri, cu configurații diferite, în funcție de necesitățile fiecăruia: MacBook Retina, MacBook Air și MacBook Pro.

MacBook (Retina)

macbookApple s-a descotorosit de carcasa de policarbonat a vechilor modele MacBook, adoptând în 2015 una de aluminiu, pe care a „aruncat-o” pe piață în patru variante de culori: silver, gold, space gray și rose gold.

Astfel, noul MacBook dispune de un display Retina de 12 inci, având o grosime incredibilă, de numai 3,5 mm. Este cel mai subțire și cel mai ușor Apple produs vreodată, cântărind doar 0,9 kg. Displayul are o rezoluție de 2304×1440. Durata de viață a bateriei e excelentă.

Configurațiile în care găsești MacBook-ul pe piață sunt diverse. Procesoare de 1,2 GHz dual-core, Intel Core m3 de generația a 7-a, de 1,3 GHz dual-core Intel Core i5 de generația a 7-a sau 1,4 GHz dual-core Intel Core i7 de generația a 7-a. Fiecare dintre acestea poate veni cu 8 sau 16 GB memorie RAM, cu un procesor grafic integrat Intel HD Graphics 615 GPU, cu memorie SSD de 256 sau 512 GB.

Chiar dacă optezi pentru un model cu cele mai „modeste” specificații, laptopul va opera cu ușurință diverse programe de editare, precum Photoshop, va rula mai multe ferestre în Google Chrome, va rula aplicații precum Spotify, în timp ce lucrezi în Word. Apple susține că o poți face liniștit 10-11 ore fără să-l alimentezi. E un produs cu o viteză superioară celor anterioare, cu o tastatură îmbunătățită și cu o baterie mai bună.

Partea la care suferă MacBook-ul este că nu dispune de un ventilator și nici de majoritatea porturilor care sunt standard pe orice alt laptop. Pe lângă jack-ul pentru căști (la care Apple a renunțat pe noile iPhone-uri) unicul port prezent este un USB-C, care e folosit și pentru alimentare. Prin urmare, va trebui să cumperi adaptoare pentru a putea cupla toate celelalte gadgeturi pe care le folosești. Ar fi de dorit ca pe viitoarele modele de MacBook Apple să integreze măcar încă un port USB.

MacBook Air

macbookMacBook Air a fost un laptop iubit de multă lume, imediat după ce Steve Jobs l-a scos dintr-un plic, la Manilla, în 2008. Un deceniu mai târziu, laptopul e la fel de subțire și e realizat din materiale de o calitate superioară, având o tastatură confortabilă, un trackpad uluitor și o impresionantă durată de viață a bateriei, între 12-14 ore. În ciuda acestor lucruri, nu am recomanda MacBook Air majorității utilizatorilor.

De ce? Pentru că dispune de procesoare Intel Core i5 sau i7 de 1,8 sau 2,2 GHz, din generația a 5-a (Broadwell), adică deja destul de îmbătrânite. Să nu uităm că modelele MacBook și MacBook Pro au deja procesoare mai noi și mai rapide, Kaby Lake de generația a 7-a. Din această cauză, MacBook Air e mult mai lent.

Nu doar procesoarele sunt învechite dar și display-ul. Și chiar designul. Apple folosește același design pentru modelul Air din anul 2010, mai gros cu 73% decât MacBook Retina și cu 450 de grame mai greu. Are o rezoluție de 1440 x 900, ceea ce înseamnă că nu vei putea vedea pe el filme în rezoluție full HD, de 1080p. Rezoluția slabă face de asemenea dificilă deschiderea mai multor ferestre simultan. În plus, display-ul nu e de tip IPS, precum la celelalte MacBook-uri.

Marele avantaj la MacBook Air este că dispune de mai multe porturi. Nu are un port USB-C dar are două porturi USB, un SD card reader, o mufă jack și un port Thunderbolt 2, plus un port MiniDisplay. Și încă un avantaj: MacBook Air e cel mai accesibil model ca preț, în toate cele 3 versiuni de SSD: 128, 256 sau 512 GB.

Ia-ți un MacBook Air dacă vrei să scrii documente, să te uiți la Netflix sau să faci browsing pe net. E bun în deplasări, pentru că bateria ține mult și îți rezolvă task-urile ușoare.

MacBook Pro

macbook proMacBook Pro e cel mai versatil model de laptop cu sistemul de operare Mac OS. Vine în două configurații – una cu Touch Bar și Touch ID, cealaltă fără. Display-ul este de 12 inci (11,97, ca să fim mai preciși) iar grosimea Pro-ului este de 15 mm, fapt ce-l face mai mic și mai subțire ca MacBook Air. Cântărește 1,36 kg și are difuzoare mai puternice ca orice alt model. Variantele de culoare sunt space gray și silver.

Display-ul de pe MacBook Pro e mai luminos și mai vibrant ca orice alt display de pe laptopurile Apple. Există două variante de mărime, de 13,3 inci sau de 15,6 inci, ambele oferind o calitate excepțională a imaginii, cu o rezoluție de 2880 x 1800 pixeli. Imaginea e fantastică din orice unghi ai privi și are aceeași gamă de culori precum 5K iMac.

Unele MacBook Pro-uri (modele 2018) au încorporate un al doilea display (Touch Bar), o micuță bandă multitouch hi-res care schimbă funcționalitățile în funcție de aplicația pe care o folosești. Modelele cu Touch Bar dispun și de Touch ID, senzorul de amprentă pentru logare și alte necesități.

În privința procesoarelor, modelele 2017 vin cu procesoare Intel Core i5 sau i7 Kaby Lab, de generația a 7-a însă modelele 2018 au procesoare quad core Intel Core i5 sau i7 de generația a 8-a. Poți alege hard-uri SSD de 128, 256, 512 GB sau 1, 2 și 4 TB (!), la care să „asortezi” 8, 16 sau 32 GB RAM.

În funcție de preț, fiecare dintre modelele de 13 inci vine echipat cu un procesor grafic Intel Iris Plus Graphics 640 sau 655 GPU, care permit execuția simultană a mai multor task-uri. Modelele de 15 inci au procesoare grafice AMD Radeon Pro 555X, dar pot fi upgradate la un Radeon Pro 560X GPU, în caz că dorești performanțe grafice mai mari.

Toate modelele MacBook Pro oferă performanțe fantastice, fiind extrem de rapide. Ba chiar cele din 2018 au un plus de viteză de 75% față de modelul anterior al MacBook Pro, fiind perfecte pentru editări foto în format RAW, procesări de video-uri 4K și randări grafice 3D. Nu vei avea nicio problemă în a folosi concomitent aplicații precum Adobe Lightroom, Final Cut X și Photoshop.

La bile ceva mai negre putem menționa că durata bateriei e mai slabă decât la celelalte MacBook-uri, aceasta descărcându-se după o folosire de 8-9 ore (pentru modelele 2017) și aproape 10 ore (pentru cele din 2018, care au o baterie mai potentă).

Citește și despre cele mai bune laptopuri business pentru călătorie