Ce nu știai despre Rami Malek, câștigătorul Oscarului pentru interpretare masculină

Academia Barbatilor

Rami Malek a câștigat Oscarul pentru interpretare masculină, pentru rolul lui Freddie Mercury, din Bohemian Rhapsody. Nu vom discuta acum despre filmul în sine, pe care mai degrabă l-am considera mult sub ceea ce ar fi meritat imensa personalitate a solistului trupei Queen, ci ne vom mărgini să privim către protagonistul lui. Pentru că Rami Malek a reușit o interpretare memorabilă, apropiindu-se în dese rânduri de legendarul solist rock.

Malek e un actor care, aparent, a apărut cam de nicăieri, mai ales că originile lui sunt egiptene. Cinefilii apucaseră însă să-l aprecieze într-un serial de succes – Mr. Robot – ba chiar fusese prezent și în alte producții, cu roluri de mai mică sau mai mare importanță. Să aflăm însă mai multe despre Rami Malek, învingătorul de la Gala Oscarurilor 2019.

rami malek

Foto: Variety

Părinții lui Rami Malek sunt emigranți egipteni

Said și Nelly Abdel-Malek s-au născut și au crescut în Cairo, pe care l-au părăsit în 1978, emigrând în America. Familia Malek s-a stabilit în Sherman Oaks, Los Angeles, aflată la o aruncătură de băț de Hollywood. În Egipt, tatăl lui Rami lucra ca ghid turistic, dar imediat ce s-a mutat în State a început să vândă asigurări, în vreme ce mama lui era contabilă. Actorul a vorbit în dese rânduri despre importanța pe care o acordă moștenirii sale genetice, care și-a pus amprenta asupra deciziilor de a accepta (sau nu) rolurile propuse.

Malek are un frate geamăn identic

rami malek

Foto: via Digital Sky

Sunt multe vedete despre care nu se cunoaște faptul că au un frate sau o soră geamănă, iar Rami Malek face parte din această listă. Rami are un frate geamăn, pe nume Sami, care e cu patru minute mai tânăr ca el. Dar Sami nu activează în lumea showbiz-ului, ci este profesor de limbă engleză.

Rami a mărturisit într-un interviu că l-a substituit o singură dată pe fratele său, când acesta a trebuit să rostească un monolog în greacă, necesar absolvirii liceului. Cei doi au și o soră mai mare, care lucrează ca medic în Washington.

Primul său rol a fost o apariție fulgerătoare, într-un episod din serialul Gilmore Girls

Dacă ai răbdarea să te uiți la acest serial, într-unul dintre episoade din 2004 îl vei descoperi, într-un rol scurt și lipsit de importanță pe tânărul Rami. Dar apariția e de menționat, fiindcă la acea vreme Malek nu avea un agent, iar aceasta a fost prima lui experiență pe platourile de filmare. El a reușit să-i convingă pe directorii de casting să-i dea o șansă și, în final, a ajuns Andy, din episodul In the Clamor and the Clangor (nr. 11 din sezonul 4).

Rami a studiat teatrul în școală

rami malek

Rami Malek în Mr Robot

Unii actori fac fel de fel de cursuri înainte de a ajunge în lumea filmului, a teatrului sau a televiziunii. Rami nu face parte dintre aceștia, fiindcă a făcut chiar școala de teatru. După ce a terminat liceul Notre Dame din Sherman Oaks, a optat pentru Universitatea Evansville, din Indiana, unde e studiat teatru.

Se spune că una dintre profesoarele lui din liceu i-a văzut interpretările și l-a încurajat în permanență să urmeze acest drum. Într-un interviu din W Magazine, Malek vorbește despre sentimentul de a se afla pe scenă: „Îmi place să joc teatru. Este o provocare permanentă, care nu dispare niciodată. De fiecare dată e diferit iar răspunsul pe care-l primești din partea publicului e fantastic”.

A vândut mâncare ca să facă rost de bani

Care actor n-a avut fel de fel de joburi înainte de a intra cu adevărat în pâine și a începe să câștige bani cu nemiluita? Și Rami Malek a trecut prin acest malaxor, având diverse slujbe în industria alimentară și a serviciilor. A livrat pizza, a lucrat într-un restaurant de falafel și shaorma și așa mai departe. Dar nu și-a pierdut niciodată motivația de a fi actor.

A suferit transformări fizice pentru rolurile sale

Lumea l-a lăudat pentru asemănarea cu Freddie Mercury, acesta fiind principalul motiv pentru care a primit multe nominalizări legate de acest rol. Rami a dezvăluit că a trebuit să slăbească destul de mult pentru a intra în „pielea” personajului, în special în privința scenelor în care trebuia să concerteze. Dar acesta nu a fost singurul rol în care Malek a trebuit să slăbească. Pentru cel al caporalului Merriell Shelton, din mini-serialul The Pacific, a trebuit să scape de aproape toată grăsimea corporală pentru a arăta ca un soldat credibil din Marina americană.

Malek este primul actor de origine egipteană care a primit un premiul Emmy. Și primul de origine arabă care câștigă un Oscar

Mr. Robot a fost serialul care l-a consacrat pe Rami. Aici a interpretat rolul hackerului Elliot Alderson, pentru care a primit, în anul 2016, un premiu Emmy pentru cel mai bun actor într-un serial dramatic, fapt ce l-a transformat în primul actor de origine egipteană câștigător al unui premiu Emmy. Oscarul pentru Bohemian Rhapsody l-a adus în postura de a fi primul actor de origine arabă câștigător al acestui premiu.

Pentru rolul din Bohemian Rhapsody și-a angajat un profesor

rami malek

Foto: Bohemian Rhapsody

Când ești desemnat să interpretezi un personaj atât de mare precum Freddie Mercury, nu-ți permiți să dai rateuri. Iar Rami a făcut totul ca să nu se facă de râs, pe lângă transformările fizice, pe lângă antrenamentele legate de cum să-și expună dantura falsă și pe lângă clipurile de YouTube vizionate de mii de ori, Malek și-a angajat un profesor de mișcare.

A nu se confunda cu un coregraf, fiindcă londoneza Polly Bennett l-a ajutat să copieze întocmai mișcările solistului trupei Queen, care includ acele sprinturi pe scenă, cu microfonul în aer.

Citește și cine este Jason Momoa, noul star de la Hollywood