Ce să faci dacă-ți pierzi iPhone-ul sau smartphone-ul cu Android

Academia Barbatilor

Pentru multă lume, pierderea unui smartphone e mai gravă decât pierderea portofelului. Telefoanele conțin acum multe informații personale, alături de fotografii dragi și înregistrări video, ca să nu mai vorbim de întreaga viață online. Dacă nu ai un device de sine stătător, precum YubiKey (chei de autentificare de tip USB, are îți memorează toate parolele), smartphone-ul îți funcționează și din postura de device care e folosit pentru dubla autentificare și, automat, accesul la servicii de email, conturi bancare, iMessage, Facebook etc. Una peste alta, dacă-ți pierzi smarphone-ul, acest lucru vine la pachet cu disperarea. Cum îți găsești telefonul pierdut?

smartphone pierdutCum să-ți găsești iPhone-ul pierdut

Deși nu va fi posibil să recuperezi iPhone-ul din mâinile unui hoț, există moduri prin care îl poți urmări atunci când l-ai pierdut. Cheia principală constă în opțiunea Find My iPhone. Dar numai dacă o ai activată (Stettings à Your Name à iCloud), în caz contrar șansele de localizare a iPhone-ului fiind foarte mici.

Dacă o ai însă activată, ești norocos. Ea te poate ajuta să-ți găsești device-ul chiar dacă acesta a ajuns din greșeală pe sub cele șapte perne puse de iubita ta pe canapeaua din sufragerie. Pentru a-ți începe căutarea, accesează icloud.com/find, de pe computer, laptop sau alt dispozitiv Apple. Loghează-te în contul tău, apoi vei putea să vezi locul în care se află iPhone-ul, marcat cu un punct verde, pe hartă.

În cazul în care crezi că telefonul e undeva în casă, apasă punctul verde și apoi Play Sound. iPhone-ul va suna, chiar dacă e pe modul silent, și astfel îl vei putea găsi.

Dacă ți-ai uitat telefonul într-un loc public (să zicem, în barul în care te-ai făcut țăndări cu o seară înainte), îți poți activa modul Lost, care îți blochează iPhone-ul, dar deblochează câteva moduri prin care cel care-l găsește să ți-l returneze. Modul Lost îți permite să setezi o parolă care-ți blochează telefonul și care activează serviciul de localizare, chiar dacă acesta este, inițial, închis.

find my iphone

Find My iPhone e cea mai bună soluție pentru a-ți repera iPhone-ul

De asemenea, afișează un mesaj cu numărul de telefon la care poate să sune cel care găsește iPhone-ul. În plus, blochează contul Apple Pay, astfel ca nimeni să nu poată face plăți cu telefonul tău. Când reintri în posesia lui, vei introduce parola și îl vei debloca.

Chiar dacă știi că telefonul ți-a fost furat și că nu-l vei mai recupera vreodată, Find My iPhone tot te ajută. Prin intermediul acestei funcții poți șterge absolut totul din device. Tot ce trebuie să faci este să apeși Erase iPhone din dashboard-ul Find My Phone. Și încă ceva: nu te-apuca să urmărești tu locația indicată de Find My Phone, cerând hoțului să-ți înapoieze telefonul, ci lasă Poliția să facă acest lucru.

Dacă, să zicem, nu ți-ai activat opțiunea Find My iPhone înainte să-ți pierzi device-ul, ar trebui să-ți schimbi parola Apple cât de repede se poate, pentru a nu permite găsitorului (sau hoțului) să-ți acceseze contul și să se apuce de cumpărături. Și oricât de enervant ar fi, va trebui să schimbi și parolele tuturor celorlalte conturi și servicii pe care le aveai pe iPhone: Facebook, Twitter, Instagram, Gmail, etc. Altfel, conturile îți pot fi furate instant. De asemenea, sună imediat la operatorul telefonic și blochează-ți sim-ul (o poți face și tu însuți, din meniul automat).

Există și un mod prin care îți poți localiza iPhone-ul fără a apela la Find My iPhone. Sugestia este să te uiți la istoricul Google Maps, iar în cazul în care ai activată opțiunea Google Location History, te poți duce la Location History, pe Google Maps (de pe desktop), verifici ziua în care ți-ai pierdut telefonul și ultima locație înregistrată.

Cum să-ți găsești telefonul cu Android

Dacă nu ai iPhone, ci un telefon cu Android, există mai multe moduri prin care-ți poți repera smartphone-ul.

1 Folosește Find My Device pentru Android

find my device

Find my device, varianta potrivită pentru telefoanele cu Android

Intră pe site-ul Find My Device, apoi loghează-te cu contul de gmail setat pe telefonul pe care vrei să-l găsești. Selectează device-ul din coloana din stânga, după care Find My Device va căuta locația telefonului. După ce-l găsește, locul îți va fi indicat pe Google Maps. Atenție, însă: dacă telefonul nu are o conexiune la net sau la WiFi, locația nu va apărea.

Dacă e necesar, blochează smartphone-ul. În cazul în care vrei să preîntâmpini furtul de date din el, poți face următorii pași:

  • Click LOCK (în stânga paginii)
  • Introdu o parolă
  • Introdu un mesaj și un telefon de urgență
  • Apasă LOCK

2 Folosește aplicația Find My Mobile, de la Samsung

Accesează site-ul Find My Mobile. Apasă SIGN IN și intră în cont, tastând adresa de email cu care te-ai înregistrat, și parola. Bifează căsuța Im not a robot. Apoi ți se va deschide o listă cu telefoanele și tabletele Samsung pe care le ai. Click pe telefonul pe care vrei să-l blochezi. Verifică locația acestuia, care ți se va deschide în mijlocul paginii. De asemenea, dacă telefonul nu are conexiune la net, aceasta nu va apărea. Apoi blochează device-ul, pentru a fi sigur că nimeni nu va accesa vreo informație din el, apăsând pe LOCK MY DEVICE, după care urmărește intrucțiunile ce apar pe ecran.

3 Folosește Google Maps

Accesează Google Maps pe desktop, loghează-te cu contul de gmail pe care-l folosești pe smartphone și apasă pe cele trei liniuțe din colțul din stânga-sus. Se va deschide un meniu. Apasă Your timeline, comandă care-ți va deschide istoria locațiilor. Selectează ziua în care ți-ai pierdut telefonul. Dacă acesta a fost deschis și a avut conexiune la net, vei vedea ultima locație în care s-a aflat. Evident, câtă vreme a stat închis, nu vei avea cum să vezi acest lucru.

Citește și despre 7 moduri în care smartphone-ul îți afectează sănătatea