Ce se întâmplă dacă renunți la alcool pentru o lună

Academia Barbatilor

Au trecut Sărbătorile de iarnă, ficatul a fost pus la mare încercare de tot felul de mâncăruri și băuturi alcoolice, iar în luna ianuarie mulți bărbați se trezesc la realitate și regretă excesele făcute. Ce e de făcut? În afară de a lua sălile de antrenament cu asalt, unii se gândesc să ia o decizie radicală: renunțarea la alcool timp de o lună!

Chiar dacă sună drastic, acest „post” alcoolic auto-impus urmat unei perioade de grele încercări pentru ficat, poate fi de bun augur. Și nu numai pentru acest organ, ci și pentru inimă și, în general, pentru organism.

Una dintre recomandările nutriționiștilor și medicilor este ca alcoolul să fie consumat cu moderație, sfatul fiind ca bărbații să nu depășească două băuturi pe zi (în vreme ce femeile ar trebui să se rezume la una singură). Consumul de alcool a fost și este asociat cu apariția cancerului la cap, gât, esofag, ficat, sâni, colon și rect. Poate și de aceea, există o tendință în ultimii ani, care presupune ca prima lună a anului să fie una complet lipsită de alcool. Iar ea vine la pachet cu câteva beneficii de netăgăduit.

Medicii sunt de părere că persoanele care în general nu beau foarte mult și aleg să treacă la o perioadă de 30 de zile în care să nu se atingă de alcool, vor simți că își recapătă controlul asupra propriei sănătăți, la care se adaugă un evident sentiment de împlinire a unei sarcini auto-impuse. Pe de altă parte, persoanele care beau în mod regulat cantități mari de alcool vor avea parte de efecte fiziologice mult mai pregnante, precum o mult mai mare claritate mentală, o calitate îmbunătățită a somnului, scădere în greutate și senzația de „detoxifiere”.

Băutorii „moderați” nu vor simți o diferență prea mare dacă vor renunța la alcool timp de o lună. Dar cei pentru care alcoolul e deja un stil de viață vor avea parte de surprize plăcute. Și iată de ce:

1 Eliberarea ficatului

ce se întâmplă dacă renunți la alcool
Foto: Denisfilm

Ciroza ficatului poate apărea oricând, dacă bei în exces. Acest lucru nu se întâmplă în decursul unei zile, dar dacă obișnuiești să dai zilnic pe gât mai mult de două băuturi (să le zicem „pahare”) în ficat încep să se producă schimbări. Cu alte cuvinte, ficatul devine gras. Când te oprești din consumul de alcool, ficatul poate reveni la normal, fiindcă aceste schimbări, până la un punct, nu sunt ireversibile.

Ficatul e un organ tolerant, pentru care schimbările pozitive contează. În absența alcoolului, ficatul se va putea concentra pe alte lucruri, precum eliminarea celorlalte toxine produse de organism, metabolizarea grăsimilor și hormonilor în exces.

2 Scăderea riscului apariției bolilor cardiovasculare

Alcoolul e metabolizat de ficat și de o enzimă denumită dehidrogeneză, care activează reacții de oxidare prin eliminarea de atomi de hidrogen. Atunci când bei în exces, enzima devine saturată și alcoolul trebuie metabolizat prin altceva. În această situație, se produc o sumedenie de radicali liberi, cunoscuți sub numele de lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) sau colesterolul „rău”. Când acest colesterol e oxidat, el se depozitează pe artere, formând blocaje.

Pe de altă parte, dacă bei cu moderație, alcoolul nu are niciun fel de efecte asupra colesterolului „rău”, în schimb contribuind la creșterea colesterolului bun (lipoproteinele cu densitate mare – HDL).

De aceea se spune că atunci când bei 1-2 pahare de vin de 1-2 ori pe săptămână, în special dacă ești trecut de 40 de ani, vei reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare. Protejarea inimii cu o cantitate redusă de alcool este binevenită, în vreme ce consumul ridicat de alcool îți va distruge „motorașul”. Iar pentru ca inima să-ți funcționeze cum trebuie în luna în care ai renunțat la alcool, se recomandă practicarea exercițiilor fizice.

3 Reducerea riscului de apariție a cancerului

ce se întâmplă dacă renunți la alcool
Foto: tommaso79

Organizațiile medicale din întreaga lume au trecut alcoolul pe lista substanțelor care duc la apariția cancerului. Cu alte cuvinte, parsoanele care consumă alcool în mod regulat prezintă un risc de apariție a cancerului mult mai mare decât cele care nu consumă alcool. În Statele Unite, de pildă, 3,5% din decesele cauzate de cancer sunt în strânsă legătură cu alcoolul.

4 Scădere în greutate

Alcoolul e bogat în calorii. Vinul, berea și cocktailurile aduc un aport suplimentar de zahăr în dieta oricărei persoane care le consumă. Renunțarea la alcool poate avea efecte în privința scăderii în greutate. Dar acest lucru nu e obligatoriu.

Totul depinde de cât de mult alcool consumi de obicei. Dacă persoanele care beau mult renunță la alcool o perioadă îndelungată de timp, e foarte posibil să constate că vor slăbi, că le va dispărea încet-încet grăsimea acumulată pe burtă, că trigliceridele le vor reveni la valori normale. Una dintre recomandările făcute unor bărbați care doresc să slăbească este să renunțe complet la alcool.

Și totuși, nu acesta trebuie să fie motivul pentru care să iei decizia de a renunța la alcool la începutul anului. O modalitate mult mai bună de a aduce un plus în privința sănătății este de a reduce treptat lucrurile nocive și nu de a renunța la ele complet, dintr-o dată.

5 O mai bună activitate cerebrală

Bărbații care ar fi cei mai în măsură să ia această decizie la începutul anului, de a renunța pentru 30 de zile la alcool, sunt cei sub 21 de ani. Alcoolul consumat de tineri și adolescenți poate duce la pierderi de memorie, interferând cu dezvoltarea normală a creierului. Pentru studenți, în special, cea mai bună idee este să nu bea deloc.

În același mod, alcoolul afectează grav creierul celor care fac abuz de băutură. Persoanele alcoolice se aleg cu diverse afecțiuni cerebrale, care le pot reduce capacitatea de memorare și concentrare.

Așadar, ideea de a începe anul cu o perioadă de o lună fără alcool, după posibilele excese din decembrie, e una foarte bună. Dar asta nu înseamnă că, la sfârșitul celor 30 de zile, poți reîncepe să torni băutură în tine cu nemiluita. Desigur, dacă alegi ca perioada de 30 de zile să fie prelungită la… 90, vei avea parte de și mai multe beneficii, ficatul și inima fiind cele mai fericite organe în privința acestei decizii.

Citește și: Cum influențează alcoolul pierderea în greutate