Ce sunt relațiile deschise și ce spun studiile despre ele

Academia Barbatilor

Relațiile deschise, sau relațiile care nu sunt monogame, prind din ce în ce mai mult contur în lumea modernă. Sau, cel puțin, încep să fie privite ca un lucru din ce în ce mai natural. În ciuda acestei relative deschideri, încă există multe prejudecăți legate de relațiile deschise, care sunt învăluite, cumva, într-o aură de mister ce-i determină pe mulți să nu tolereze un asemenea concept.

Una peste alta, însă, o relație deschisă reprezintă opțiunea pe care o adoptă din ce în ce mai mlte cupluri. Studiile recente au așezat acest tip de relație într-o lumină nouă, dezvăluind câteva lucruri interesante cu privire la ea.

Foto: The Winners Club

Ce este o relație deschisă

O relație deschisă este aceea în care două persoane aflate într-o relație monogamă iau o decizie consensuală de a explora non-monogamia. Acest lucru poate include o mulțime de lucruri, inclusiv introoducerea de noi parteneri sexuali în cuplu – împreună sau separat – sau dezvoltarea de alte relații romantice în afara cuplului. O relație deschisă e lipsită de constrângeri și poate fi „configurată” după bunul plac al partenerilor.

Pentru a ajunge la un asemenea tip de relație este, însă, nevoie de parcurgerea unui drum mai puțin bătătorit, fără a cunoaște de la bun început ce se va întâmpla cu relația inițială odată cu călătoria în sine.

Ce spun studiile despre relațiile deschise

Așadar, concluziile oferite de studiile științifice legate de relațiile deschise sunt surprinzătoare. Iată doar câteva dintre acestea:

1 Partenerii gay sunt predispuși la relații deschise

Relațiile deschise sunt întâlnite cu precădere la partenerii homosexuali, și mai puțin la cei heterosexuali, fiind mai comune între cuplurile de gay, decât între cuplurile de lesbiene.

2 Bărbații, mai predispuși la o relație deschisă

Până la 40% dintre bărbați și până la 25% dintre femei ar fi dispuși să ia în considerare intrarea într-o relație deschisă. În acest sens, e de menționat și faptul că multe persoane ar fi dispuse să mențină acest tip de relație dacă ea ar fi acceptată pe scară largă în societate.

3 Ne naștem monogami. Sau nu

relațiile deschise

Foto: greenwichtime.com

Oamenii pot avea o tendință naturală pentru sau împotriva relațiilor monogame. Există persoane complet monogame, după cum există persoane care nu pot susține sub nicio formă o relație monogamă. La fel de bine, există oameni care se situează cumva între aceste două forme.

4 Relațiile deschise oferă un sentiment de inferioritate

Stigmatul cu privire la relațiile deschise este foarte puternic și foarte persuasiv. De fapt, persoanele implicate într-o relație deschisă sunt considerate mai rele decât persoanele monogame atunci când vine vorba de angajamente, încredere, gelozie, generozitate, educație, succes, etc.

Acest fapt conduce către ceea ce se numește „efectul de halou”, prin care toate aceste percepții negative se extind și asupra unor lucruri ce nu au în niciun fel de-a face cu relațiile.. Stigmatul devine astfel atât de mare, încât până și persoanele implicate în relațiile deschise încep să se considere inferioare celor care au relații monogame.

5 Swingerii sunt priviți și mai prost

Și totuși, nu toate relațiile deschise sunt considerate la fel de rele. De pildă, swingerii – partenerii care participă la acte sexuale împreună cu alte persoane, precum sexul în trei sau sexul în grup – sunt considerați a avea o moralitate inferioară, a fi mai puțin responsabili și mai imaturi decât persoanele care au mai multe relații în afara celei din cuplu.

6 Mai responsabile sexual

Persoanele care mențin o relație deschisă par să fie mai responsabile atunci când vine vorba de sănătatea și protecția sexuală. În acest sens, acestea au tendința, în medie, de a consuma mai puțin alcool și mai puține droguri, fiind mai atente la metodele de protejare în timpul sexului.

7 Swingerii sunt mai fericiți

swingers

Foto: A swingers weekend

Raporturile științifice cu privire la swingeri îi declară pe aceștia ca fiind mai stabili emoțional și cu o viață sexuală mai satisfăcătoare decât media populației.

8 Gata cu gelozia

Persoanele implicate într-o relație deschisă sunt mai puțin geloase decât cele dintr-o relație monogamă, în special când vorbim despre cuplurile homosexuale. Acest lucru nu este, însă, surprinzător, fiindcă o relație deschisă presupune acceptarea faptului că partenerul „oficial” poate avea și alți parteneri. Gelozia nu dispare cu totul din cadrul acestor relații, dar se întâlnește pe scară mult mai redusă.

9 Relațiile deschise oferă satisfacții cel puțin egale cu cele monogame

În ciuda părerii generale, se pare că persoanele care participă într-o relație deschisă au o relație de o calitate egală sau chiar mai bună decât cele care au o relație monogamă în privința satisfacției, a vieții intime, a încrederii, a angajamentului, a comunicării.

Citește și cum să-ți faci soția fericită