Cele mai bizare tradiții de Crăciun din întreaga lume

Academia Barbatilor

Cunoaștem foarte bine tradițiile… tradiționale legate de Crăciun. Moșul, brazii, colindele, porcul nostru, curcanul americanilor, prăjitura cu fructe a nemților și așa mai departe. Dar ce părere ai despre tradițiile mai puțin obișnuite sau despre cele de-a dreptul bizare, legate de sărbătoarea nașterii lui Isus? Cum… care sunt acelea? Hai să le trecem în revistă:

Venezuela: pe patine cu rotile

tradiții bizare de Crăciun
Foto: blog.ingleinternational.com

În capitala venezueleană Caracas există o tradiție îndelungată de a-ți lua patinele cu rotile din cui și de a merge cu ele la slujba din dimineața de Crăciun. Legenda are de-a face cu copiii care se duceau la culcare având degetele de la picioare legate cu un șnur al cărui celălalt capăt atârna peste pervazul de la fereastră. Patinatorii care treceau pe sub geam a doua zi dimineață trăgeau de capătul șnurului, atenționându-i astfel pe copii că e vremea să se trezească și să-și pună patinele. Artificiile acompaniau sunetul clopotelor bisericilor, iar când slujba lua sfârșit, toată lumea se aduna să mănânce, să danseze și să asculte muzică. Acest obicei se continuă și în zilele noastre.

Japonia – masa la KFC

Foto: Business Insider

Crăciunul nu se sărbătorește pe scară largă în Japonia, unde doar un procentaj mic din populație e creștină, dar cea mai populară tradiție are în vedere „gălețile” de la KFC, denumite „Puiul de Crăciun”, servite în ziua de Ajun, pe 24 decembrie. Conform BBC, acum trei ani nu mai puțin de 3,6 milioane de familii japoneze au sărbătorit Crăciunul în acest fel.

Totul a început în 1974, odată cu o campanie de marketing intitulată sugestiv… Kurisumasu ni wa kentakkii. (Kentucky de Crăciun). Un grup de străini nu au găsit curcan pentru Crăciun, optând în schimb pentru KFC. Compania a văzut acest lucru drept o excelentă idee de promovare, lansând primul preparat special pentru Crăciun – pui și vin, o combinație vândută pentru 10 dolari.

Un preț mai degrabă ridicat pentru jumătatea anilor 70. În ziua de azi, „cina de Crăciun” include prăjituri și șampanie și costă aproape 40 de dolari. Mulți își comandă preparatele cu mult înainte, pentru a nu fi nevoiți să stea la coadă. Cei care nu au făcut-o, pot petrece acolo până la două ore.

Guatemala – ardem diavolii

Foto: Johan Ordonez / AFP

În data de 7 decembrie a fiecărui an, la ora 18 fix, guatemalezii construiesc focuri de tabără pentru a „arde diavolii” înainte de sărbătoarea de Crăciun. Această tradiție există în special în capitala Guatemala City, datorită asocierii cu Sărbătoarea Imaculatei Concepții. Tradiția a evoluat de la simpla aprindere a focurilor de tabără în vremurile coloniale, necesare pentru a arde figurile diavolești, până la eliberarea drumului pentru sărbătorirea Fecioarei Maria. În ultimii ani, în cadrul festivităților au apărut și piñata diavolești. Se estimează că în fiecare an se aprind peste 500.000 de focuri în decurs de o oră, timp în care orașul e iluminat de jocuri de artificii.

Țara Galilor – dar cu calul ce-ați avut?

Foto: Pinterest

Mari Lwyd este numele purtat de un cal fantomatic, adesea purtat din ușă-n ușă între Crăciun și Anul Nou în Țara Galilor. Practic, e un băț în vârful căruia e o țeastă de cal, acoperit cu un cearșaf alb și împodobit cu panglici și clopoței. El este plimbat de un soi de colindători, care merg în vecini războindu-se în poezioare stupide. Un fel de capră de-a noastră.

Explicația dată de cei de la Atlas Obscura este că, deși tradiția e asociată cu Crăciunul, ea datează, de fapt, dinainte de sărbătorirea acestuia. În orașele galeze existau parade ale acestor cranii de cal în zilele de Halloween și May Day. Apoi au devenit populare în perioada Crăciunului, obiceiul fiind alăturat celui de a se consuma o bere dulceagă și condimentată după ce se rostesc versurile tradiționale.

Islanda – pisica Yule

Foto: reykjavik.com

Și islandezii au propriul lor personaj înfricoșător de Crăciun: pisica Yule, care pândește în zăpadă și așteaptă să devoreze pe oricine nu a primit haine noi de Sărbători. În urma documentării făcute de National Geographic aflăm că în societatea rurală islandeză de pe vremuri, stăpânii dăruiau slugilor, de Crăciun, haine noi și încălțări din piele de oaie, pentru a le răsplăti munca pregătirii Crăciunului. Islandezii considerau că e important să porți haine noi în ziua de Crăciun. Pisica Yule, în schimb, pedepsea leneșii, mâncându-i pe cei care nu au muncit și nu au avut parte de haine noi. Unele povești spun, totuși, că pisica mânca doar preparatele și cadourile, și nu oamenii.

Suedia – cu rățoiul Donald la TV

Foto: slate.com

În fiecare an, la ora 3 după-amiaza, în ajunul Crăciunului, jumătate dintre suedezi se așează în fața televizorului pentru a urmări programul Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul , tradus prin „Donald rățoiul și prietenii lui vă urează un Crăciun fericit” și produs în anul 1958. Începând cu 1959, acest program a fost transmis în fiecare an, pe 24 decembrie, de către televiziunea de stat din Suedia, fără întrerupere și fără întreruperi de publicitate. El continuă să fie, anual, unul dintre primele cele mai populare trei show-uri TV din Suedia. Timp de o oră, de 60 de ani încoace, familiile suedeze se bucură de bătrânul Donald așa cum am început noi să ne bucurăm în ultima vreme de Home Alone.

Austria – păzea, vine Krampus!

Foto: Melissa Jenkins

În timp ce copiii cuminți din Austria și din alte părți ale lumii îl așteaptă pe Moș Nicolae să le aducă daruri, cei care nu se comportă cum trebuie se tem de apariția lui Krampus. Jumătate demon, jumătate capră, Krampus e un personaj de tip „bad Santa”, o figură drăcească ale cărei origini vin din sărbătorirea păgână a solstițiului de iarnă. Mai târziu, Krampus a devenit parte a tradițiilor de Crăciun, care încep cu sărbătorirea Sfântului Nicolae.

Pe parcursul nopții lui Krampus, Krampusnacht, adulții se costumează în Krampus și sperie copiii „răi”, inclusiv pe parcursul Krampuslauf, o cursă care se desfășoară deseori în satele de la poalele munților Alpi. În 2019 lucrurile au luat-o razna de-a dreptul, Krampuși mascați și beți provocând haos în câteva orășele austriece.

Citește și: Ce nu știai despre bradul de Crăciun