Cele mai bune 7 orașe europene în care să-ți petreci Revelionul

Academia Barbatilor

Revelionul este, pentru unii, o ocazie excelentă de a petrece câteva ore într-un cadrul deosebit, urmând ca la miezul nopții să ciocnești un pahar de șampanie cu persoana iubită, admirând focuri de artificii. Nu spunem că petrecerile din restaurantele și cluburile românești nu pot fi distractive (chiar dacă plătești o grămadă de bani pentru câteva ore… riscante până la urmă, din punct de vedere al ambianței) dar parcă-parcă e mai interesant să te prindă Anul Nou undeva într-un loc nou, cu un mojo special. În cele ce urmează ne-am limitat la 7 sugestii de petrecere a Revelionului în Europa, alegând unele dintre cele mai cool orașe în acest sens.

7 Stockholm

revelion orașe europene stockholm

Foto: ahramonline.com

Suedezii sărbătoresc Crăciunul într-un stil relativ cuminte, ceea ce-i face mult mai activi și mai disponibili pentru petrecerea de Anul Nou. Orgie este termenul la ordinea zilei în seara de 30 decembrie, atunci când se dă startul la petrecere și oamenii încep să curgă pe străzi. Rezervă o masă într-un restaurant înainte de a te muta în Skansen, epicentrul petrecerilor de Revelion suedeze încă din anul 1895.

La miezul nopții, un suedez celebru va recita poemul „Sunați, clopote sălbatice”, în timp ce steagurile flutură în draci, după care artificiile și sunetele de trompetă explodează în tot orașul. După ora 12, mergi din club în club și petrece liber până la orele dimineții.

6 Dubrovnik

dubrovnik revelion orașe europene

Foto: thedubrovniktimes.com

Poate că atunci când vine vorba de Revelion, Croația nu e chiar prima destinație care-ți vine în minte, ea având șanse mult mai mari pe perioada verii. Dar Dubrovnik are multe argumente pentru a găzdui o petrecere frumoasă, în ciuda numărului mare de turiști care vin aici și iarna, atrași de orașul devenit (și) mai cunoscut odată cu transformarea lui în King’s Landing, din Game of Thrones.

Mai puțin claustrofobe decât petrecerile din Zagreb sau Split, festivitățile din centrul Dubrovnikului, desfășurate pe Stradun, principalul său bulevard, îți aduc ocazia de a ciocni un pahar cu localnicii care se îndreaptă spre barurile și restaurantele în care curge băutura. Mulți artiști croați susțin concerte de Anul Nou, atmosfera fiind apropiată de cea din orașele românești, doar că decorul feeric și proximitatea Mării Adriatice schimbă (aproape) totul.

5 Viena

revelion orașe europene

Foto: hotel-vienna.travel

Viena, această superbă capitală europeană, desemnat totodată cel mai „locuibil” oraș din lume în 2018, este centrul culturii europene, o adevărată „Mecca” a artiștilor și intelectualilor. Este cel mai bun loc în care să trăiești un Revelion ca pe vremuri. Cel mai cunoscut loc pentru petrecerea de la trecerea anilor este Palatul Hofburg, dar capitala este împânzită de alte asemenea săli și localuri. Iar celebrele piețe de Crăciun vieneze se transformă în târguri de Anul Nou, care te vor purta prin întreg orașul.

La Viena, petrecerea începe la ora 2 după-amiaza și continuă mult după miezul nopții (lucru neobișnuit pentru Viena). Băutura de bază este vinul fiert și un spectaculos joc de artificii se desfășoară în parcul Prater la ora 12. A doua zi, alătură-te mulțimii adunate în fața Primăriei, pentru a urmări pe un ecran uriaș celebrul concert de An Nou al Filarmonicii din Viena.

4 Istanbul

revelion istanbul

Foto: howinturkey.com

Având în vedere atacul terorist din 2017, din clubul Reina, poate că n-ar fi trebuit să includem Istanbulul în acest top. Dar orașul de pe Bosfor e prea frumos ca să poate fi pus la colț de ticăloșenia unora. Începe seara cu un tradițional meze într-un restaurant, iar după aceea ieși pe străzi pentru a te îndrepta spre Piața Taksim (sau spre altă parte a orașului), unde petrecăreții organizează momente ad-hoc.

Dacă nu ești genul care să se distreze în stradă, există oricând posibilitatea de a rezerva un loc într-o croazieră pe Bosfor, privind de la distanță sărbătoarea plină de culoare, și având totodată parte de cel mai bun loc pentru a te bucura de jocurile de artificii.

3 Praga

revelion praga

Foto: 123rf.com

Se știe că Praga e unul dintre cele mai frumoase orașe europene, ba chiar unul dintre cele mai frumoase din lume. Iar capitala Cehiei strălucește și mai tare în noaptea Anului Nou, numită de cehi Silvestr. Străzile se umplu cu petrecăreți iar barurile, cluburile și restaurantele dau pe dinafară, la propriu și la figurat.

O bună parte a distracției are loc în Piața Wenceslas și în Piața Orașului Vechi, dar focurile de artificii se văd în tot orașul (cu un plus pentru cel din Grădinile Letna, care se văd cel mai bine de lângă chei) uneori părând chiar scăpate de sub control. Sticle de șampanie sunt sparte imediat după miezul nopții, așa că ar fi bine să porți ceva pe cap.

2 Berlin

revelion berlin

Foto: edreams.com

Capitala Germaniei are oricum reputația unui oraș șic, în care petrecerile se țin lanț pe tot parcursul anului, așa că nu e de mirare faptul că Revelionul e un motiv suficient de bun pentru un adevărat extaz. Punctul de referință este, fără-ndoială, Party Mile, un spațiu care se întinde de-a lungul a 2 km, între Poarta Brandenburg și Coloana Victoriei, unul plin de baruri, tarabe cu mâncare, scene muzicale, corturi în care se țin petreceri și show-uri de lasere. La miezul nopții se declanșează focurile de artificii, după care mulți oameni iau cu asalt scenele de dans din cluburie de noapte, petrecând până la răsăritul soarelui.

Berliner Silversterlauf, tradiționala cursă a clătitelor de Anul Nou este o altă atracție a Revelionului, la care participă zeci de persoane care aleargă pe o distanță de 4 km.

1 Reykjavik

revelion reykjavik

Foto: grayline.is

Reykjavik primește de Anul Nou doar patru ore de soare, ceea ce înseamnă că localnicii sunt pregătiți să sărbătorească această lipsă de lumină cu un festival al ei. Motiv pentru care încep direct cu tot felul de focuri, menite să alunge toate necazurile anului care se duce. În mod surprinzător, municipalitatea nu organizează focuri de artificii, dar sunt suficient de mulți cetățeni care asigură spectacolul. Acesta începe de regulă cu o jumătate de oră înainte de miezul nopții și învăluie capitala Islandei într-un clopot de lumină.

Pentru cele mai frumoase priveliști asupra orașului trebuie să mergi la biserica Landakotskirkja sau la observatorul de la Perlan. În oraș se desfășoară multe petreceri private, iar barurile și restaurantele rămân deschise până mult după miezul nopții, și cum islandezii sunt neam de petrecăreți, e posibil ca la orele dimineții să te lovești de o mulțime de bine dispuși, care se îndreaptă spre case.

Citește și despre cele mai bune 7 locuri în care să petreci Revelionul în România