Cele mai bune activități pe care un tată le poate desfășura cu fiica lui

Academia Barbatilor

Nu poți petrece întotdeauna suficient timp cu fiica ta, dar poți controla calitatea timpului avut împreună. Probabil că nu se va îndrăgosti de toate activitățile pe care le recomandăm mai jos (depinde de personalitatea și vârsta ei), dar efortul contează și, pe termen lung, nu va rămâne nerăsplătit.

Aceste activități respectă câteva criterii de bază. Ele sunt relativ simple, ieftine, benefice pentru toate persoanele implicate și îți oferă oportunitatea de a-i insufla valori și lecții de viață.

Gătiți împreună

activități tată-fiică

Foto: 123rf.com

O activitate prin intermediul căreia descoperiți cât de sănătos și distractiv poate să fie petrecutul timpului în bucătărie, fără ca acest lucru să aibă vreo conotație misogină. Pentru că, să recunoaștem: mulți copii au o alimentație proastă și nu au nici cea mai mică idee cum să schimbe acest lucru și de ce ar trebui s-o facă.

Învaț-o sau, dacă este cazul, învățați împreună. Puteți începe acest lucru atunci când e  suficient de mare încât să poată amesteca ingredientele, iar odată cu trecerea anilor va învăța să folosească și cuptorul. Va adopta obiceiuri alimentare sănătoase, pe care le va pune în aplicare când va fi pe cont propriu.

Faceți drumeții

activități tată-fiică

Foto: Pixabay

Probabil datorită detașării de peisajul cotidian, întoarcerea la natură permite părinților și copiilor să se apropie mai mult unii de alții. Poate că asta se datorează și separării de alte distrageri, precum calculatoarele, jocurile video, telefoanele și… prietenii. Indiferent de motiv, petrecerea de timp în aer liber, cu drumețiile în prim-plan, reprezintă activități ușor de implementat, care pot avea un efect magic.

Fiica ta va învăța încă din copilărie că natura este impresionantă. În acelasi timp, va beneficia de exercițiu fizic și de aer curat.

Mergeți (sau uitați-vă) la filme

Când noi eram de vârsta lor, filmele pentru copii nu erau atât de popularizate ca în ziua de azi. Filmele captivează copiii, injectându-le un umor subtil, pe care, inițial, doar adulții îl pot înțelege. Poți găsi o mulțime de filme potrivite pentru vârsta ei, pe Netflix, HBO Go sau pe alte canale.

Când mai crește, o poți duce la cinematograf, o experiență care este întotdeauna distractivă, mai ales că e pigmentată de tot acel ritual ce include pop-cornul și sucurile.

Mergeți la patinaj

Fie că e vorba de mersul cu rolele sau de patinajul pe gheață, această activitate e chiar mai bună decât crezi, fiindcă pe lângă că e distractivă, veți face și suficient de multă mișcare. Un antrenament cu impact redus. În parc sau la patinoar puteți merge cu rolele sau patinele încă de când fiica ta are doar câțiva anișori, până când ajunge la adolescență.

Citește-i

Când e mică, cititul înainte de culcare îi permite fiicei tale să se simtă mângâiată de vocea ta, în timp ce mintea ei își imaginează diverse lumi. După ce mai crește, poți să o lași să îți citească ea ție, făcând-o să capete încredere pe măsură ce stăpânește cuvinte mai grele și fraze mai încâlcite. Citind, învață să gândească, să-și folosească imaginația, să stăpânească și să vorbească în mod corect limba română.

Pictați împreună

activități tată-fiică

Foto: Pixabay

Mințile creative ale copiilor sunt fascinante și, din păcate, adulții ucid prea des procesul creativ. Încurajeaz-o cât de mult poți. Oferă-i fiicei tale posibilitatea de auto-exprimare, pune-i la încercare imaginația și construiește-i încrederea în propria persoana.

Încă de mică, poți începe cu un simplu set de vopsele netoxice (de pildă, acuarele), trecând la instrumente de calitate mai mare pe măsură ce crește. Nu trebuie să fii un profesionist, ci doar să te distrezi în timp ce pictați împreună tot felul de drăcii sau încercați să reproduceți scene din mediul înconjurător.

Mergeți într-un parc de distracție sau într-o grădină zoologică

activități tată-fiică

Foto: Pinterest

Chiar dacă activitățile de față sunt centrate pe fiice, nu înseamnă că tații nu se pot bucura și ei. Una dintre cele mai plăcute activități este să mergeți într-un parc de distracții sau într-o grădină zoologică (în caz că există una prin apropiere).

La zoo, va învăța să aprecieze animalele și, dacă-i explici cum se cuvine, va înțelege de ce mai târziu va trebui să se poarte cât mai bine cu ele. În parcul de distracții, pur și simplu se va distra, cu tot ceea ce presupun câteva ore petrecute acolo, de la vata pe băț la Casa Fantomelor și roller-coastere. Nu uita să îi oferi exemple de responsabilitate în ambele locuri și nu o implica în activități care nu sunt recomandate pentru ea. Dacă ceva o sperie, vei fi lângă ea, protejând-o.

Mergeți la shopping

Dacă ai impresia că gătitul e dificil, atunci va trebui să faci un efort semnificativ ca să tolerezi cumpărăturile. Aceasta ar putea fi una dintre activitățile ei preferate – ia în calcul că va fi femeie –  așa că va fi fericită să o desfășoare împreună cu tine. Când va observa că te interesează, o să începi să te bucuri și tu de mersul prin magazine.

Acest lucru poate începe cu mult înainte ca ea să fie suficient de matură pentru a străbate mall-urile pe cont propriu, dar nu înainte de o anumită vârstă. Desigur, va trebui să ai o influență asupra deciziilor ei financiare sau vestimentare, îndrumând-o cum se cuvine.

Dă-i lecții de șoferie

activități tată-fiică

Foto: Pinterest

Ar trebui să te pregăteșți pentru asta cu ceva timp înainte ca ea să facă școala de șoferi. Acest lucru se datorează faptului că obiceiurile și comportamentele tale legate de șoferie vor avea un impact semnificativ asupra modului în care își va dezvolta și ea aceste abilități.

Când a ajuns la adolescență și mai are 1-2 ani până să poată face școala de șoferi, caută o zonă vastă și pustie, care nu conține obstacole și care nu e considerată drum public și asigură-te că nu arunci nici obstacole mentale în calea ei. Va fi destul de stresată și fără criticile tale, așa că un plus de răbdare și înțelegere vor fi apreciate.

Citește și cele mai bune activități pe care un tată le poate desfășura cu fiul lui