Cele mai bune activități pe care un tată le poate desfășura cu fiul său

Academia Barbatilor

Locuiești împreună cu fiul tău sau, din cauză că viața e complexă și are multe înțelesuri, nu locuiești împreună cu el, dar îl vezi în mod regulat. În oricare din aceste situații te-ai afla, este întotdeauna o provocare (și o plăcere) să îi dedici suficient timp.

Activitățile tată-fiu pe care le-am ales se încadrează în mai multe criterii: sunt relativ simple, ieftine și oferă beneficii reciproce și multă bucurie. Mai presus de toate, aceste activități tată-fiu îți oferă oportunitatea de a insufla valori și lecții de viață. Uneori, mesajul este subtil, dar de cele mai multe ori el va avea un efect pe termen mediu și lung. Iar dacă vă place amândurora vreuna dintre aceste activități, faceți din ea o tradiție.

Jucați-vă pe calculator

Probabil că încerci să-ți îndepărtezi băiatul de Xbox sau PlayStation cât de mult se poate, dar dacă el se bucură de această activitate și joacă jocuri potrivite pentru vârsta și nivelul lui de maturitate, atunci ai ocazia de a împărtăși o activitate pe care o iubește deja.

Oricum, jocurile video sunt precum sânii (într-un anume moment al existenței lor): destinate copiilor, dar oferă bucurie și adulților. În plus, aceasta este o modalitate foarte bună de a monitoriza jocurile pe care le alege și de a controla timpul pe care-l petrece făcând această activitate. În plus, dezvoltă coordonarea ochi-mâini, mai ales dacă-l înveți cum să joace corect.

Faceți camping

Foto: 123rf.com

Întoarcerea la natură e o distracție veche, care aduce un plus de valoare și în ziua de azi.  Prin această activitate îți poți învăța fiul să se bazeze pe el însuși și să aprecieze natura.Vei circula pe drumuri ceva mai dificile (suntem obișnuiți cu asta în România), iar GPS-ul va fi pus la încercare, dar însuși drumul poate fi plin de surprize plăcute.

Campingul poate să însemne să pregăteșți un cort, să stai într-o rulotă sau, într-un mod mai elevat, să închiriezi o cabană. Oricum ar fi, el îți oferă multe beneficii, în special dacă locuiești într-un oraș: calmul și liniștea pădurii pot avea efecte terapeutice, chiar dacă la început acestea pot părea un pic copleșitoare.

S-ar putea ca fiul tău să nu fie captat imediat și să vrea să-și petreacă timpul pe telefon. Ai răbdare. Oferă-i puțin timp să se acomodeze vei vedea că, încet-încet, traseele parcurse în natură, și activitățile aferente, vor deveni distractive. În plus, acum îl poți învăța ce înseamnă ecologia și ce trebuie să facă pentru a proteja mediul înconjurător.

Mergeți la evenimente sportive

Este una dintre cele mai populare activități tată-fiu, dar, de multe ori, pe parcursul ei pot interveni lucruri neplăcute. De câte ori te-ai dus la un eveniment sportiv și la final ți-a pierit cheful din cauza unui individ nepoliticos sau beat? E jenant să fii în preajma unei asemenea persoane, iar stadioanele și sălile sportive de la noi gem de astfel de indivizi.

Cu toate acestea, acum ai șansa să demonstrezi că ești un om mai bun decât acel bădăran. Trebuie să fii un exemplu de entuziasm și spirit de echipă. Ar ajuta să vă duceți într-un loc care are spații speciale pentru familii (de pildă, la unele meciuri de pe Arena Națională din București se întâmplă acest lucru), dar verifică și meciurile care au loc la ligile de amatori. Dacă nu oferă acces liber, măcar vor fi ieftine. Și, ca bonus, probabil că veți sta mai aproape de acțiune.

Ieșiți cu bicicletele

activități tată-fiu

Foto: fallingcreek.com

Fie că e vorba de biciclete de oraș, biciclete montane sau hibride, ciclismul este un excelent exercițiu pentru oricine. E relaxant să parcurgi un traseu frumos departe de trafic și să te apropii de fiul tău, discutând subiecte interesante, în timp ce admirați împreună peisajul.

Această activitate poate deveni un obicei. Dacă băiatul are un interes real, ar putea continua ciclismul până la maturitate, de ce nu și într-un cadrul profesionist?, iar tu te poți mândri că i-ai dezvoltat acest obicei sănătos.

Gătiți împreună

activități tată-fiu

Foto: 123rf.com

Fiul tău ar trebui să știe că există și alte opțiuni în afară de Big Mac sau de aripioarele de la KFC, reîncălzite la cuptorul cu microunde. Chiar dacă aptitudinile tale culinare se rezumă la mâncăruri semi-preparate, nu este niciodată prea târziu să schimbi acest lucru. Puteți experimenta și învăța împreună.

Pregătirea unei mese – o masă adevărată – este un lucru foarte distractiv, dacă ești răbdător și dispus să transformi asta într-un obicei. Copilul va realiza că mesele pot fi delicioase și dacă conțin ingrediente sănătoase. Iar pe măsură ce se maturizează, el își poate dezvolta aptitudinile. În plus, toată lumea știe că femeilor le plac bărbații care știu să gătească, deci e o investiție în viitorul lui.

Faceți treburi casnice

Nu îți sugerăm să arunci toate sarcinile casnice asupra fiului tău, în timp ce tu lenevești pe canapea. În schimb, trebuie să lucrați împreună. Arată-i cum funcționează diverse lucruri din casă, precum și modul în care sunt întreținute și reparate. În mod evident, vei face cea mai mare parte a muncii, dar lasă-l să privească în timp ce îi explici procesul.

Te va respecta pentru capacitatea ta de a rezolva probleme și îl vei învăța și pe el să facă față celor care apar în orice cămin. În momentul în care este suficient de matur pentru a-și asuma sarcini ușoare, el va fi învățat ce înseamnă responsabilitatea și ideea de a-și întreține casa.

Meșteriți împreună la mașină

O artă pierdută, care ar putea fi resuscitată, chiar dacă mașinile moderne se duc la service, nu se mai repară în fața blocului sau în curte. Și totuși… micile reparații încă se pot face ca pe vremuri. Îți amintești de copilărie, când îți ajutai tatăl care meșterea de zor la vreo Dacie, ținându-i lanterna sau dându-i o cheie de 16? Era amuzant.

Băiatului tău probabil că îi plac mașinile deja, așa că aceasta va fi o modalitate ușoară prin care să vă apropiați mai mult. În al doilea rând, când el va avea propria lui mașină, va cunoaște deja elementele de bază care țin de ingrijirea acesteia și consecințele pe care trebuie să le suporte dacă nu se ocupă de întreținere. Iar dacă nu ieși cu el la mașină, fiindcă nu ai de ce, măcar ia-l cu tine în service, când te duci la revizii.

Mergeți la pescuit

Pescuitul nu e o îndeletnicire atrăgătoare pentru toată lumea. Dacă tu ești pasionat de pescuit, nu va fi tocmai simplu să-ți dai seama dacă i-ai transmis pasiunea și fiului tău. Dar câtă vreme îl faci să creadă că pescuitul e distractiv și, mai ales, relaxant, va fi ușor ca imediat să învețe și faptul că această activitate cere, în același timp, disciplină și responsabilitate.

Faceți sport

activități tată-fiu

Foto: 123rf.com

Poți să îți plictiseșți fiul cu povești de tip Al Bundy, despre zilele tale de glorie. Dar mai bine îți scuturi rugina si îi arăți despre ce vorbești cu adevărat, la modul practic. Lecțiile pe care le va învăța vor conduce la un spirit sportiv, la coordonare, disciplină și muncă în echipă.

Dar totul se poate pierde dacă nu stabilești un standard. Nu este vorba despre victorii sau înfrângeri, ci despre învățarea abilităților menționate de mai sus, în timp ce depuneți efort. Lasă-ți fiul să aleagă sportul pe care vrea să-l practice. Dacă îl forțezi să facă ce nu vrea, rezultatele nu vor fi satisfăcătoare iar el nu se va bucura și nu va învăța mai nimic din această experiență.

Citește și 20 de lucruri pe care un tată nu ar trebui să le spună niciodată copilului său