Cele mai bune aplicații de management al parolelor

Academia Barbatilor

Cea mai bună modalitate de a naviga online în deplină siguranță este să ai câte o parolă unică pentru fiecare website și serviciu pe care-l folosești. E imposibil, însă, să-ți amintești atât de multe parole, de fiecare dată când ai nevoie de ele. A le scrie pe o bucată de hârtie, într-o notă digitală din telefon sau într-un document din laptop nu reprezintă o soluție sigură. Ai nevoie de ceva mai sofisticat. Aici intră în rol o aplicație de management al parolelor.

O bună aplicație de acest gen îți reține parolele și îți generează parole puternice, fără să fii nevoit să le ții minte. Parolele tale sunt păstrate într-un mod criptat, datele sunt sincronizate între toate device-urile tale și ți se oferă și un serviciu de „auto-fill”, pentru a nu mai fi nevoit să introduci parola de fiecare dată. Iată 5 dintre cele mai bune aplicații de management al parolelor:

1 Dashlane

dashlane

Dashlane oferă o variantă gratuită și una premium, cea din urmă costând 5 euro pe lună și oferindu-ți o mai mare flexibilitate. Ca manager intuitiv de parole, Dashlane dispune de absolut totul pentru a rămâne online în siguranță, plus alte câteva lucruri.

One click password, autentificare în doi factori, înmagazinarea parolelor, auto-fill, depozit de date în „seif” criptat – totul e prezent în Dashlane, laolaltă cu un portofel digital securizat, pentru urmărirea  cumpărăturilor. Ca extra bonus, ai auto-resetare de parole în cazul în care un cont a fost spart. Dashlane monitorizează în mod activ zonele întunecate ale web-ului pentru a descoperi parole și informații personale de au fost furate, alertându-te în cazul în care a găsit ceva. Aplicația sincronizează device-urile cu sisteme de operare iOS, Windows, Android și macOS.

2 Sticky Password

Sticky Password

Pentru o utilizare ușoară și intuitivă, în special pe smartphone, încearcă Sticky Password, aplicație care suportă, alături de tradiționalele parole, atât face ID cât și logare pe bază de amprentă. Sticky e un manager de parole direct și de efect, fără surlele și trâmbițele pe care le au alte aplicații, dar ceea ce primești funcționează perfect.

Poți alege varianta gratuită sau una premium, pentru circa 30 de euro pe an, în care ți se oferă servicii de sincronizare în cloud. De asemenea, Sticky e unul dintre puținele managere de parole care oferă o licență pe viață, pentru 150 de euro. Întorcându-ne la pachetul gratuit, avem de-a face cu o criptare de tip AES-256 și cu o navigare foarte intuitivă pentru începători. Sticky Password funcționează pe Mac, PC, IOS și Android, într-o gamă extinsă de browsere.

3 Last Pass

Last Pass

Last Pass e unul dintre cele mai populare managere de parole, având suficient de multe caracteristici în varianta gratuită pentru a se defini drept un serviciu de efect. Funcționează pe aproape toate platformele și device-urile, fiind extrem de prietenos în utilizare. Odată ce ai definit o parolă-master, poți începe să-ți introduci pe server toate parolele și datele secrete.

Oferă un generator de parole, sincronizare gratuită a acestora, lockbox, suportă autentificare în doi factori, auto-fill, alertează în legătură cu breșele de securitate și îți dă posibilitatea să-ți accesezi datele prin intermediul unei extensii de browser. Pentru nevoile individuale generale, optează să rămâi protejat cu versiunea gratuită de la LastPass și upgradează dacă vrei un plan familial, pentru mai mulți utilizatori.

4 1 Password

1 Password

Deși acest manager de parole nu are o variantă gratuită, valoarea abonamentului e minimă, în același timp extrem de rentabilă pentru ceea ce ți se oferă. Va trebui să plătești 3 euro pe lună (5 euro, dacă vrei să aibă acces întreaga familie), dar ai și o perioadă de probă de 30 de zile, înainte de a te decide.

Ce primești, așadar, de la 1 Password pentru acești bani? Inițial, managerul de parole a fost creat pentru produsele Apple, dar acum el poate fi folosit pentru iOS, Android, Windows și ChromeOS, având opțiuni pentru obișnuitele plugin-uri de browsere. 1 Password este o aplicație iubită în special de călători, având, de altfel, funcția numită „Travel Mode”, prin intermediul căreia poți șterge orice date înainte de a călători, urmând apoi a le restaura cu un simplu click, atunci când ajungi la destinație. Ai un foarte puternic generator de parole, autentificare în doi factori, auto-fill, portofel digital și un „turn de control” care te anunță în caz că există breșe de securitate.

5 Keeper Security

Keeper Security

Keeper Security e un manager de parole foarte versatil, unul dintre cele mai bune dacă vrei să faci trecerea de la utilizarea personală la cea business sau de familie. Poate că nu e unul dintre cele mai lucrate atunci când vine vorba de design, dar oferă tot ce ai avea nevoie pentru a-ți păstra existența online în siguranță.

Funcțiile de bază sunt puternice, de la criptarea AES pe 256 biți la scanarea dark web, autentificare în doi factori și seif digital securizat. În plus, poți customiza câmpurile pentru a se potrivi cu informația pe care vrei s-o stochezi. Oferă, de asemenea, acces de urgență la până la cinci contacte, în caz că acestea au nevoie să-ți acceseze parolele. Keeper Security reprezintă, de asemenea, o soluție fiabilă, în cloud, pentru business, suportând toate platformele și browserele principale și având o gamă largă de abonamente.

Citește și: 5 aplicații care-ți transformă fotografiile în opere de artă