Cele mai bune aplicații pentru iubitorii de istorie

Academia Barbatilor

Smartphone-urile sunt bune și pentru altceva decât să împuști păsări supărate, să răsfoiești profiluri cu tipe care vor să facă sex sau să faci tap-tap-tap la infinit pe poze de pe Instagram. De pildă, smartphone-urile pot educa, în sensul formării unei culturi generale care să contribuie la programul personal de auto-dezvoltare pe termen lung. Iar una dintre zonele acestea este istoria. Iată câteva aplicații excelente pentru iubitorii de istorie:

1 Historical Calendar / Today in History

Platforme: Android / iOS

aplicații istorieHistorical Calendar (așa cum vei găsi aplicația în Google Play) îți povestește despre ce s-a întâmplat de-a lungul istoriei în fiecare zi a anului, în ordine cronologică. Implicit, aplicația afișează evenimentele din ziua curentă, dar poți schimba data în mod manual.

De asemenea, există posibilitatea să cauți după cuvinte cheie, pentru momente specifice din istorie. Aplicația împarte evenimentele în secțiuni, precum decese / sărbători / etc. Interesant este și quiz-ul pe care-l poți folosi pentru a-ți testa cunoștințele istorice.

Historical Calendar poate fi descărcată din Google Play, gratis (cu app-in purchases), însă există și o variantă similară pentru iOS, denumită Today in History.

2 The History of Everything

Platforme: Android / iOS

aplicații istorieO aplicație gratuită, cu o interfață modernă și prietenoasă, care te poartă înapoi în timp în cel mai plăcut mod. Poți naviga prin aceasta pentru a citi și învăța despre cele mai importante perioade istorice. Aplicația acoperă o gamă variată de subiecte, din diverse epoci, de la Bing Bang la dinozauri, Primul Război Mondial sau Războiul Rece, accesând apoi diverse topicuri în interiorul acestora. De asemenea, poți să-ți salvezi subiectele favorite, pentru a le citi mai târziu.

3 Google Arts and Culture

Platforme: Android / iOS

aplicații istorieÎnvață mai multe despre marii artiști ai lumii, cu această aplicație de la Google care ilustrează poveștile din spatele celor mai cunoscute opere de artă create de-a lungul istoriei. Poți explora o mulțime de subiecte, având reprezentarea vizuală a tuturor operelor menționate.

De asemenea, accesează secțiunea Nearby, unde te poți informa despre istoria culturală a zonei în care te afli. Iar dacă deții un smartphone cu Android, poți face acest lucru cu ajutorul realității virtuale, descărcând aplicația Daydream. Partea distractivă e reprezentată de tool-ul Art Selfie, care te portretizează în ipostaze similare cu cele ale diverselor momente istorice.

4 History Timeline / Timeline

Platforme: Android / iOS

aplicații istorieDacă vrei o platformă care să se focuseze în primul rând pe datele istorice, decât pe orice altceva, încearcă History Timeline. Aceasta așează tot felul de evenimente istorice într-un tabel cronologic dens, ce poate fi răsfoit cu ușurință. Poți face zoom pentru a vedea mai bine datele și pentru a da click pe subiectele dorite. Aplicația atașează linkuri către Wikipedia, pentru informații complete.

Mai mult, poți salva articolele favorite și poți filtra zona cronologică după perioade sau subiecte. Poți configura filtre customizabile, urmând a accesa la nevoie tot ceea ce ai salvat. History Timeline se poate descărca gratis din Google Play, dar și posesorii de iOS vor găsi în AppStore o aplicație similară, denumită Timeline.

5 Civilisations AR

Platforme: Android / iOS

BBC-ul și-a condensat uriașa colecție istorică în această superbă aplicație, care vine cu capacitatea de a transpune artefacte străvechi în lumea reală. Astfel, grație realității virtuale, poți inspecta detaliile acestora și poți descoperi și învăța cum și-au făcut apariția la momentul respectiv.

În plus, aplicația are un mod foto, prin care poți să-ți faci o poză alături de obiectele respective, urmând apoi a o partaja oriunde dorești. Momentan există doar câteva opțiuni pentru această zonă, dar e foarte probabil ca BBC să mai adauge cât de curând. Din fericire, spre deosebire de alte produse BBC, aceasta este în întregime gratuită.

Citește și despre cele mai bune aplicații pentru învățarea unei limbi străine