Cele mai bune destinații pentru iubitorii de vin

Academia Barbatilor

Uită de bere. Vinul este băutura adevăraților domni. Acesta este motivul pentru care vinul e preferat de barbații care își doresc petreceri mature, un refugiu romantic, împreună cu partenera, într-un loc inspirat, sau pur și simplu câteva momente de relaxare în fața unui pahar de inspirație.

Localizarea geografică, dar și climatul, oferă iubitorilor de vin multe variante interesante în care pot călători pe întregul glob. Orice destinație ai alege, fie că e vorba de una recent „descoperită”, dar cu o istorie interesantă în spate, sau o locație veche, cunoscută pentru comorile viticole, distracția va fi asigurată! Am selectat câteva dintre cele mai bune destinații pentru iubitorii de vin, care au, însă, de oferit mult mai multe lucruri:

China

destinații pentru iubitorii de vin prosecco china

China, o surpriză în materie de vinuri. Foto: Pixabay

Uită de Europa mediteraneeană sau de Australia. China este destinația ideală pentru cei care caută ceva nou. Și totuși, vei fi surprins să afli că țara asta produc vin de 2000 de ani. Experții vor fi impresionați de Regiunea Autonomă Ningxia Hui, a cărei proximitate cu deșertul Gobi produce o varietate minunată de vinuri. Această regiune este considerată de site-ul Expedia drept una dintre cele mai bune regiuni de vin spumant din lume.

Dacă ai timp, parcurge tot circuitul  Marelui Zid al Chinei, care îți va lua în jur de 7 zile. Ia un zbor spre Xian Xianyang, locul ideal pentru a-ți începe antrenamentul (și educația) în vinuri chinezești. Trece rapid în revistă orașul, nu băga prea mult în seamă munții, dar indreaptă-te spre Yulin (unde poți vizita băile termale), spre Jinan (unde poți urca Muntele The Thousand Buddha) și spre Laxi (unde poți combina un vin excelent cu diverse activități culturale).

Argentina

destinații pentru iubitorii de vin prosecco argentina

Vinurile argentiniene – un deliciu. Foto: Pixabay

Vinuri uimitoare, fripturi suculente, tangouri și fotbal de clasă – Argentina știe ce e prioritar. Dacă vorbim strict despre vin, toate drumurile se îndreaptă spre Mendoza, incontestabila capitală a strugurilor. Sunt foarte multe crame din care poți alege, dar dacă vrei să iei o pauză de la temperamentalul Malbec, vei găsi soiuri spumante în Cavas Rosell Boher. Bucură-te de băuturi și asortează-le cu cele mai bune bucăți de carne de vită la Club Tapiz din Maipú, un local care se axează pe specialități sosite direct de la fermă. Adaugă câteva zile suplimentare și explorează vibranta capitală Buenos Aires – metropola latină care nu doarme niciodată.

Chile

destinații pentru iubitorii de vin prosecco chile

Munții Anzi, dar și Oceanul Pacific, creează un climat fantastic pentru podgoriile chiliene. Foto: Pixabay

Următoarea destinație de pe listă e rivala Argentinei în materie de vinuri. Datorită formei teritoriale și a plasării unice, Chile este un paradis al pasionaților de vinuri. Cu Munții Anzi într-o parte și Oceanul Pacific în cealaltă, e imposibil să nu rămâi impresionat de o țară care creează un climat unic pentru podgoriile sale.

După ce ajungi în Santiago, fă-ți drum spre Curico Valley și treci pe la Vina Valdivieso, prima companie de vinuri spumante din Argentina, care s-a deschis în anul 1879. Cu cât te îndrepți mai mult spre sud, cu atât pământul e mai bogat și peisajele sunt mai dramatice.

Franța

champagne

Regiunea Champagne. Foto: Forbes

O alegere clasică. Ar fi o idee proastă să excludem din această listă furnizorii globali ai industriei vinului. Oricâtă vâlvă ar provoca fiecare noutate în materie de vinuri, nimic nu poate să bată un weekend viticol petrecut în Franța, gigantul de necontestat al exportului de vin. La urma-urmei, Franța are peste 10.000 de viticultori care așteaptă să fie descoperiți.

Poți încerca un Sauvignon Blanc oriunde în lume, așa că mai bine treci la varietatea de lux a Franței: șampania. Încearc-o în cea mai recunoscută cramă de șampanie din lume, Moet et Chandon, situată în pitorescul oraș Epernay. După ce treci prin Reims, cel mai mare oraș din regiunea Champagne, bate drumul spre Mets în urmatoarele 4-5 zile și întoarce-te acasă cu geanta plină de șampanie, cu o grămadă de amintiri și… fără dureri de cap.

Africa de Sud

Vinurile Africii de Sud sunt spectaculoase. Ca și peisajele de unde provin. Foto: the-buyer.net

Dacă ai crezut că vinurile din Africa de Sud sunt ieftine și de proastă calitate, nu te blamăm: pe unele le găsești și prin supermarketurile de la noi.

Dar mergi în Africa de Sud pentru a înțelege cu adevărat minunea orgasmică a strugurilor de acolo. Explorează Southern Cape, având papilele gustative pregătite și mintea deschisă. Găsește inspirația în vinul local și apreciază eforturile de sustenabilitate ale marilor producători locali (precum Simonsig Wine Estate, care reinvestește în comunitate prin oferta de training făcută agricultorilor). Multe dintre aceste podgorii oferă resurse uriașe comunităților defavorizate și sărace.

Italia

destinații pentru iubitorii de vin prosecco

Prosecco? Atunci Italia. Foto: Pixabay

Vinul și mâncarea au o legătură magică în Italia. Nu e de mirare că gurmanzii vin aici în vacanțe, pentru a se delecta cu delicii gastronomice, simple și extrem de savuroase. În Italia e aproape imposibil ca vinul se nu se îmbine perfect cu preparatele locale.

Popularitatea la nivel mondial a vinului prosecco ne face uneori mai indiferenți la calitatea produsului în sine, băut la noi sau aiurea. Dar un pahar din acidulatul Canelli, din podgoria Cantina Contratto îți va arăta cât de bun este prosecco, dacă-l bei la el acasă.

Statele Unite

destinații pentru iubitorii de vin

Napa Valley, California. Foto: Pixabay

Când vorbim despre vin în Statele Unite, ne gândim la California. Regiunea din vestul Americii se situează pe locul 4 la producția de vin, după „Sfânta Treime” (Franța, Italia, Spania) și nici măcar nu este o țară! Clima diversificată se pretează la vastul meniu de vinuri spectaculoase aflate în meniuri, dar Napa și Sonoma ies în evidență pentru cunoscători. De ce să nu închiriezi un Mustang și să vizitezi cele mai cunoscute podgorii, bucurându-te în același timp de peisajul care îți taie răsuflarea și de plajele de-a lungul drumului? Iar dacă nu ai văzut încă Sideways, e momentul să o faci: acest film e divin.

Citește și 3 ponturi pentru a comanda vin ca un profesionist