Cele mai bune filme horror ale anului 2018

Academia Barbatilor

Suntem în octombrie, se apropie Halloween-ul și apetența pentru lucruri înfricoșătoare crește. De aceea, ne-am gândit să facem un top 7 al celor mai bune filme horror din 2018 (de până acum), având în vedere că acest gen are mare priză la o anumită categorie de public. Partea proastă cu filmele horror este că multe dintre ele, ba chiar majoritatea, sunt niște tâmpenii. Partea bună e că acelea care nu sunt tâmpenii reușesc să atragă binișor atenția. Așa s-a întâmplat, de pildă, anul trecut, cu Get Out, producție nominalizată la Oscar.

1 Hereditary

Un film apărut de nicăieri, o producție indie care a devenit rapid unul dintre cele mai înspăimântătoare thrillere ale ultimilor ani. Hereditary e despre o familie care descoperă câteva lucruri detestabile după ce bunica trece în neființă. Aceste secrete vechi înfloresc rapid în alte orori care au darul de a te lua prin surprindere. Un horror ca la carte, regizat de un începător: Ari Aster.

2 Revenge

Fanii filmelor horror au văzut numeroase producții de tip viol/răzbunare și ei pot mărturisi că majoritatea sunt slăbuțe și prost construite. Sunt, însă, și câteva excepții, iar acest film franțuzesc e una dintre ele. Interesant este că scenariul lui Revenge e scris (și apoi, regizat) de o femeie (Coralie Fargeat). Poate și de aceea filmul e mai inteligent, mai intens și mai plin de energie decât toată seria I Spit On Your Grave, care are cam aceeași idee.

3 Mandy

Viața minunată a unui cuplu stabilit într-o pădure pustie e întreruptă brutal de membrii unui cult hippie și de adepții lor – demonii bikeri. Un horror ce se sprijină pe violență și răzbunare, în care, în încercarea de a pune la punct forțele răului, Nicholas Cage își pierde mințile în mod sublim, făcând în sfârșit un rol bun, în noianul de porcării în care s-a „dizolvat” în ultimii ani.

4 Suspiria

Trebuie să ai tupeu să faci un remake după cel mai bun film horror din cariera lui Dario Argento, dar fanii acestuia ar trebui să se bucure că au ocazia să vadă o producție excepțională, a unui regizor care se vede clar că știa la perfecție originalul: Luca Guadagnino. Adică tot un italian. Acesta a realizat un horror de-a dreptul epic (2 ore și jumătate!) care are ca subiect activitatea unei școli de dans de elită din Berlin și povestea nefericitei femei care-și dă seama care este adevărul despre această școală.

5 Apostle

O sectă religioasă, izolată de ani de zile pe o insulă guvernată de o creatură care se hrănește cu sânge. Un fost credincios care vine în mod anonim pe insulă pentru a-și salva sora ce fusese adusă pentru a servi drept păpică pentru creatură. În concluzie, un film cu o atmosferă super-bizară, cu accente gore, care poate să placă sau nu, dar care în mod cert te pune un pic pe gânduri. Lucru care, să recunoaștem, nu se întâmplă cu multe producții horror.

6 Annihilation

Natalie Portman și Jennifer Jason Leigh – iată două argumente foarte bune pentru a căuta acest film în care un grup de oameni de știință (femei, de fapt) pornesc în căutarea rezolvării misterului unei „licăriri” care bântuie Pământul, urmând a descoperi tot felul de lucruri de rău augur, care par să nu aibă niciun sens. Cel puțin, la prima vedere. Poate că filmul ar trebui plasat mai degrabă în categoria s.f., dar el are momente horror care-l definesc și pentru această zonă.

7 A Quiet Place

Lumea a intrat în stăpânirea unor creaturi complet oarbe, dar care au un neobișnuit de dezvoltat simț al auzului, fiind în stare să ucidă pe oricine face cel mai mic zgomot. Cum ar putea supraviețui în aceste condiții o familie în care tocmai a venit pe lume un nou-născut (unul destul de silențios, dacă ne-ntrebați)? Un film care se desfășoară într-o atmosferă super-tensionată, în care se vorbește mai puțin decât vorbea Schwartzenegger pe vremuri, și care generează suspans și teamă. Dacă-l vezi cu prietenii, zi-le să nu scoată o vorbă!

Citește și The Predator și alte trei filme pe care să le vezi toamna asta