Cele mai bune locuri de vizitat în Grecia în 2018

Academia Barbatilor

Anul 2017 a adus în Grecia aproximativ 30 de milioane de turiști, majoritatea alegând să exploreze insulele. Prețuri accesibile, peste 300 de zile de soare, peisaje perfecte pentru poze și o istorie vibrantă și bogată transformă Grecia într-o destinație foarte căutată, inclusiv pentru turiștii din România.

Anul acesta, recomandările sunt să alegi și altceva în afară de pitorescul Santorini sau de aglomeratul Mykonos și să explorezi zonele mai puțin cunoscute sau pe cele uitate care, cu siguranță, nu duc lipsă de autenticitate și frumusețe. Iată topul locurilor de vizitat în Grecia în 2018:

Kastellorizo

KastellorizoUna dintre cele mai mici insule din grupul arhipelagului Dodecaneselor, Kastellorizo este cu siguranță un loc pitoresc. Deși această insulă aparte nu este una dintre cele mai populare destinații ale arhipelagului, ea îi răsplătește pe cei ce au curajul să o exploreze. O insulă prosperă în trecut, datorită localizării avantajoase, Kastellorizo, numită și Megisti, se mândrește cu multicolorele vile în stil neoclassic, cu plaje virgine și liniștite, peșteri ascunse, accesibile doar de pe mare și priveliști uimitoare. Dacă ești în căutarea unei ascunzători autentice, departe de îmbulzeala și forfota insulelor (mult prea) populare, atunci Kastellorizo este locul potrivit.

Mani, Peloponez

maniMani, peninsula centrală din Peloponez, este, fără îndoială, subestimată. Și totuși, nu dezamăgeste niciodată. Datorită satelor pescărești aflate pe coasta pitorească, a drumurilor întortocheate, a peisajelor minunate și a țărmurilor libere, Mani este ideală pentru cei ce vor să exploreze Grecia continentală.

Peșterile Diros merită o vizită, la fel, satul abandonat Vathia, cocoțat la înălțime, seduce iubitorii de istorie prin casele sub formă de turnuri. Malurile nisipoase ale Skoutari, crestele abrupte din Cape Tenaro, punctul sudic al peninsulei ,sau portul plin de viață din Gytheio sunt zone numai bune de explorat și… pus pe Instagram.

Anafi

anafiAflată la marginea arhipelagului Cicladelor, Anafi este paradisul acuns de care nu știai că ai nevoie. Casă a mai puțin de 300 de rezidenți permanenți, Anafi este un refugiu ieftin, unde vizitatorii găsesc pace și relaxare. Gândește-te la peisajul Cicladelor, adică vârfuri impresionante, poteci șerpuite, plaje nisipoase și câteva situri arheologice gata de descoperit. Dacă ești un călător care iubește să exploreze fără ghid și vrea pur și simplu să experimenteze destinația în care se află, Anafi este întocmai ceea ce recomandă doctorul.

Preveza

PrevezaPentru cei ce au nevoie de puțină aventură în vacanță, Epirus ar putea fi exact ceea ce le trebuie. Vino în Preveza, un oraș frumos ce privește spre golful Ambracian, unde vei cina la marginea apei și vei petrece în centrul vechi. Întinderi uriașe de plaje ce conectează orașul de Parga sunt perfecte pentru după-amieze relaxante dar dacă ai nevoie de puțin acțiune, încearcă o plimbare cu caiacul pe râul Acheron sau cațără-te pe unul dintre piscurile semețe ale regiunii. Situl orașului antic Nicopolis uimește împătimiții de istorie, în timp ce insula Lefkada, aflată în apropiere, este destinația perfectă pentru o excursie de o zi. Sau de mai multe.

Astypalaia

AstypalaiaAflată la intersecția dintre arhipelagurile Ciclade și Dodecanese, Astypalaia (sau Astypalea) este o insulă în care te vei simți ca și cum ai călători în timp, spre vremuri mai simple. Această mică insulă are o istorie bogată, concretizată într-un impresionant castel venețian, o „chora” superbă (capitala), sate tradiționale ce strălucesc sub razele soarelui dar și golfuri și plaje pustii. Un mic paradis pentru iubitorii de cățărări sau de scuba diving, Astypalaia este o insulă liniștită, pregătită pentru a-ți oferi relaxare și mâncare bună.

Kavala

kavalaCoasta grecească are multe de oferit, chiar în părțile nordice ale țării. Exemplu: Kavala. Acest oraș discret este destinația perfectă pentru o scurtă escapadă din marile aglomerări urbane. Această bijuterie aflată lângă mare dar și la poalele muntelui Symvolo, are o personalitate aparte, dată de străduțele drepte cu cafenele și baruri, de plajele cu nisip din apropiere, de situl arheologic al orașului antic Philippi și nu în ultimul rând, de apropierea de insula Thassos, pe care, desigur, o cunoaștem atât de bine.

Milos

milosCa o alternativă la străzile aglomerate din Santorini, în afară de Caldera View, insula Milos are multe de oferit. Binecuvântată cu formațiuni geologice, inclusiv uimitoarea plajă Sarakiniko, unde te vei simți ca și cum ai aterizat pe lună, această insulă vulcanică are un aer și un „je ne sais quoi“ care o transformă într-unul dintre aparent cele mai subestimate locuri dar care merită pe deplin să ajungă pe lista destinațiilor din Grecia. Țărmurile stâncoase din Kleftiko, puzderia de sate cu case văruite în alb și plaje izolate unde vei prinde bronzul perfect sunt doar câteva dintre bonusurile care vin la pachet.

Galaxidi

galaxidiMicul oraș Galaxidi este descoperit foarte rar în ghidurile turistice, deși nu surprinde pe nimeni acest lucru. Acest avanpost costal aflat la jumătatea Greciei, lângă siturile arheologice ale sanctuarului din Delphi, nu prezintă nimic pretențios. Dar ceea ce îi lipsește în publicitate compensează mult în vilele în stil neoclasic, porturile animate și atmosfera rurală. Galaxidi se poate transforma într-o bază superbă pentru explorat regiunea, inclusiv orașul muntos Arachova.