Cele mai bune locuri din Grecia pentru sporturi acvatice

Academia Barbatilor

Grecia are multe locuri frumoase, în care iubitorii sporturilor acvatice sunt bineveniți. Cei care fac windsurfing, kitesurfing, parasailing și altele asemenea știu că insulele grecești, dar și coastele țării, oferă condiții naturale ideale. De aceea, mulți români dependenți de sport și adrenalină abia așteaptă să se încălzească vremea pentru a lua drumul Greciei în căutarea celor mai bune locuri pentru surf, mângâiate de vântul de vară pe care grecii îl numesc meltemia. Hai să vedem care ar fi acestea:

Kolymbithra, Tinos

KolymbithraTinos e o insuliță încântătoare din arhipelagul Cicladelor, care are multe argumente pentru a fi vizitată: plaje superbe, 40 de sate tradiționale, un renume în domeniul sculpturilor în marmură și o atmosferă care l-a făcut pe filosoful Kastoriadis să o definească drept… „artizanală”.

Dincolo de asta, dacă ești un împătimit al surfului ai un motiv în plus s-o vizitezi, fiindcă Tinos atrage de ani buni surferi din întreaga lume, aici apărând primul club de surfing din zona Cicladelor, care a promovat foarte mult plaja Kolymbithra, aflată în nordul insulei, devenită rapid un hotspot perfect. Iar dacă ești începător sau dacă vrei să deprinzi tainele acestui sport, Timos Surfing Club e cea mai bună alegere.

Plaja Agios Theologos, Kos

Agios Theologos, KosInsula Kos este una dintre cele mai populare destinații din Grecia. Aflată în zona de sud-est a Mării Egee, în apropiere de Turcia, Kos are o sumedenie de plaje mărginite de hoteluri luxoase, care fac ca această insulă să fie a doua cea mai vizitată din arhipelagul Dodecaneselor, după Rhodos. Adaugă o viață de noapte vibrantă și vei avea imaginea unui loc în care găsești inclusiv plaje pentru nudiști.

Surferii însă, își găsesc fericirea în partea de sud-vest a insulei, pe plaja Agios Theologos, aflată în vecinătatea satului Kefalos. În Kos există puține centre de surf, așa că e bine să vii cu echipament. Dacă totuși nu ai, caută Surf Kos Center din Marmari, pentru a închiria absolut tot ce e necesar, apoi îndreaptă-te către Agios Theologos sau către plajele Kata și Cavo Paradiso, aflate în imediata apropiere.

Keros, Lemnos

keros lemnosLemnos e o insulă ușor subestimată. În ultimii ani, poate și din cauza faptului că a fost poarta de intrare a Greciei pentru refugiații din Orientul Apropiat dar asta nu înseamnă că nu ar trebui luată în calcul. Ba chiar foarte mult, atunci când vine vorba de surfing, fiindcă pe plaja Keros, aflată în vestul insulei, și la Surf Club Keros, centrul sporturilor acvatice aferent, vei descoperi un mic paradis.

Vântul bate din toate părțile, apele sunt de culoare turcoaz, nisipul e auriu, zona nu e deloc aglomerată iar posibilitățile de cazare variază de la corturi de lux la bungalowuri și apartamente.

Messakti, Ikaria

Messakti, IkariaIkaria este o insulă din Marea Egee (ajungi cu feribotul din Atena), despre ai căror oameni se spune că au uitat să moară. Mai mult, i se spune „stânca roșie”, fiindcă pe parcursul războiului civil din Grecia (1946-49), Ikaria a devenit casa a circa 13 000 de exilați cu idei comuniste, între care poeți, artiști și scriitori de renume.

Nu e una dintre cele mai fantastice insule ale Greciei, dar cei care iubesc sălbăticia naturii, viața de noapte și mâncarea bună, vor fi dornici s-o viziteze. La fel se va întâmpla și cu amatorii de surf, care trebuie să știe că pe plaja Messakti își vor găsi fericirea. Ikaria Surf School oferă lecții ieftine pentru începători iar pe insulă găsești și pachete interesante care combină surfingul cu yoga sau jiu jitsu brazilian.

Arkassa Beach, Karpathos

Arkassa Beach, KarpathosProbabil nu ai auzit de Karpathos dar ea este o insulă (din arhipelagul Dodecaneselor) care propune plaje incredibile și trasee de drumeție spectaculoase. Satele ei sunt înconjurate de munți impozanți (nu, nu sunt Carpații) și au o personalitate aparte. Kyra Panagia și Apella sunt cele mai frumoase plaje, însă surferii se vor îndrepta în mod cert către plaja Arkassa.

Arkassa, aflată în sud-vestul insulei, era total necunoscută turiștilor în urmă cu 10 ani. Iar Karpathos Adventure Surf School, prima școală de acest gen din Karpathos, oferă lecții pentru surferii aflați la orice nivel. Și când te saturi de surfing, închiriezi o bicicletă și explorezi insula, ajungând neapărat în Olympos, un sat superb în care femeile umblă îmbrăcate în costume tradiționale în fiecare zi, nu doar cu ocazii speciale.