Cele mai bune locuri în care să petreci o vacanță în Bali

Academia Barbatilor

Chiar dacă Bali a devenit în ultima vreme o destinație la care visează mai degrabă femeile aflate în căutarea regăsirii spirituale, insula indoneziană este, în continuare, un loc ce merită vizitat de oricine, în ciuda faptul că, spun unii, a devenit mult prea comercial pentru ceea ce obișnuia să fie odinioară. Cu alte cuvinte, în vreme ce unele se gândesc la lecții de yoga și la o imposibilă întâlnire cu celebrul Ketut Liyer (care a murit acum trei ani), alții își imaginează cum e să se prăjească la soare pe o plajă din Bali sau să petreacă sălbatic în Kuta.

Adevărul este că Bali e o insulă relativ mică, dar care oferă un complex de regiuni și experiențe diferite, fiind una dintre cele mai râvnite destinații din lume. Dacă ai în plan să mergi într-o vacanță în Bali, acestea sunt cele mai bune locuri care să-ți ofere o experiență completă:

Kuta

kuta
Foto: Wikipedia

Când auzi de turiști care se distrează de nebuni în Bali, atunci știi că aceștia s-au dus în Kuta. Kuta e o localitate populară printre turiștii cu buget mic, care vor să fie în mijlocul acțiunii. Kuta e gălăgioasă, energică, vibrantă. În Kuta găsești orice: cluburi de noapte, magazine, restaurante, un imens aquaparc (cel mai mare din Asia de Sud-Est), opțiuni variate de cazare – toate la numai 10 minute distanță de aeroportul Denpasar. De asemenea, în Kuta se află cele mai cunoscute plaje din Bali, de pe care poți savura apusuri de soare epice.

Seminyak

seminyak
Foto: 123rf.com

Seminyak se află la nord de Kuta și, deși este, la rândul său, un stup plin de activitate, e considerat un pic mai sofisticat și mai puțin aglomerat ca vecinul din sud. În Seminyak întâlnești buticuri de clasă, magazine de specialitate și locuri trendy în care să iei cina, aici incluzând unele dintre cele mai bune restaurante din Bali. Posibilitățile de cazare sunt mai luxoase ca-n Kuta, prin urmare nu sunt chiar atât de mulți turiști gălăgioși. Și totuși, Seminyak este favoritul cuplurilor și al familiștilor.

Canggu

canggu
Foto: blog.dojobali.org

Aflat la nord de Seminyak, între Kerobokan și Echo Beach, Canggu e un nod artistic, care propune o panoplie de plaje pe care se face yoga, cafenele vegane și baruri cool. Canggu e „pe chill”, oferind în același timp și condiții excelente pentru surferi, aici existând o adevărată comunitate internațională a acestora. Satul de coastă reprezintă una dintre cele mai interesante zone din Bali, fiind înconjurat de câmpuri pitorești de orez, dar și de câteva plaje cu nisip negru, provenit din roca vulcanică.

Ubud

ubud
Foto: Pixabay

Acum ne îndreptăm către ruralul Ubud, care nu se află la malul mării. Ubud este centrul cultural și artistic al Baliului, fiind popular în rândurile celor care caută experiențe spirituale pe această insulă. Având o atmosferă mai răcoroasă decât localitățile de coastă, fiindcă e situat într-o zonă mai înaltă, Ubud e locul în care găsești palate regale și temple antice, într-un scenariu dramatic, marcat de prezența vulcanilor. În Ubud sunt muzee și galerii de artă, spa-uri și magazine de artizanat autentic, ca să nu vorbim și de numeroasele centre de yoga, care oferă cursuri de meditație pe care nu le găsești în altă parte în Bali. O atracție foarte populară este Pădurea Maimuțelor, ce adăpostește circa 750 de macaci simpatici.

Sanur

sanur
Foto: indonesia.travel

Turiștii care sunt fani declarați ai statului la plajă, și care își doresc să nu aibă de-a face cu energia debordantă a coastei de vest a Baliului, ar trebui să se îndrepte către coasta de est. Și în special către Sanur, o localitate de plajă mai liniștită, mai adormită și mai rafinată. Și aici sunt o mulțime de restaurante și de baruri, dar acestea au un stil mai domol. Sanur se întinde pe o lungime de 5 km de-a lungul coastei, având o plajă protejată, cu ape calme, ideală pentru înotul desfășurat în siguranță. Sunt și aici multe atracții locale, însă, în general, mood-ul din Sanur este „pe leneveală”.

Nusa Dua

nusa dua
Foto: ritzcarlton.com

În sudul insulei se află frumoasa și izolata localitate Nusa Dua, loc de evadare din haosul caracteristic Baliului. Nusa Dua e un mix din resorturi de 5 stele, acompaniat de grădini îngrijite și o plajă impecabilă. Un fel de Bali micuț, într-o bulă. În care, dacă vrei să ajungi, trebuie să treci printr-un control de securitate. Construită în anii 70, Nusa Dua este în prezent cea mai dezvoltată stațiune a insulei, un loc destinat turiștilor care vor să aibă parte de un sejur de lux într-o atmosferă de lux.

Lovina

lovina
Foto: tripcanvas.com

În partea de nord a insulei, în provincia Buleleng, se află Lovina, care se întinde pe 2 km de coastă. Un loc liniștit, care duce ritmul vieții tradiționale balineze, acesta fiind motivul pentru care este ales de o anumită categorie de turiști. Cei care nu-și doresc nebunia oferită de străzile și plajele din Kuta și Seminyak. Lovina e cunoscut pentru minunatele plaje cu nisip negru, pentru marea varietate de cafenele și, în special, pentru faptul că aici poți vedea delfini în larg. De altfel, o statuie a unui delfin se înalță în apropierea plajei, decretându-se drept principalul punct de interes al zonei.

Citește și: 7 piscine de hotel cu priveliști fabuloase