Cele mai bune locuri pentru snowboarding din Europa

Academia Barbatilor

Europa e un paradis pentru schiori, având cele mai bune stațiuni de schi, pârtii excelente, infrastructură dezvoltată și zăpadă de o calitate desăvârșită. În același timp, însă, Europa e un paradis și pentru cei care practică snowboardingul, stațiunile oferind o mulțime de facilități și pentru iubitorii acestui sport, care sunt, de la an la an, mai numeroși.

În continuare, iată o listă cu 7 cele mai bune stațiuni europene pentru snowboarding. Dacă schiul ți se pare deja plictisitor și ai făcut o pasiune pentru plăcile pe zăpadă, îndreaptă-te iarna aceasta către unul dintre următoarele locuri:

Avoriaz (Franța)

avoriaz
Foto: cascoly

Avoriaz este „mama” stațiunilor pentru snowboarding din Europa. Mecca snowboarderilor europeni, care o iau cu asalt an de an. Și asta nu doar pentru că celebrul snowboarder Johann Baisamy și-a deschis o școală de snowboarding aici, după mulți ani de competiții la cel mai înalt nivel. Snowboardingul e promovat de ani buni în Avoriaz, aceasta fiind stațiunea europeană care a avut prima zonă special dedicată acestui sport, inclusiv o țeavă și un parc cu lifturi proprii.

Cei 153 km de pârtii din Avoriaz fac legătura cu Les Portes du Soleil, un grup de stațiuni ce se întind la granița dintre Franța și Elveția, formând astfel unul dintre cele mai mari circuite din Europa, care include câteva zone off-piste. Terenul din Avoriaz e potrivit pentru orice tip de snowboarder, de la începători la avansați, cu o mulțime de facilități incluse și cu posibilitatea desfășurării de activități adiacente: quad-bike riding, snowmobiling, climbing etc.

St. Anton (Austria)

st anton
Foto: YouTube

St. Anton nu e doar una dintre cele mai frumoase destinații din Austria, dar este, totodată, și o excelentă stațiune pentru snowboarding. Prin intermediul ski-pass-ului ai acces la cele mai bune pârtii din regiune (Lech, Zürs, St Christoph), cu zăpadă de cea mai bună calitate și o infrastructură de top. Întreaga zonă oferă 280 km de pârtii, dar zonele off-piste fac cu adevărat deliciul riderilor, diferențiind stațiunea de altele din Austria.

Ca să te bucuri de tot ceea ce are de oferit St. Anton, trebuie să ai, însă, cel puțin un nivel intermediar în privința snowboardingului. Nu uita, de asemenea, că această stațiune austriacă este în topul celor mai „petrecărețe” stațiuni din Alpi, after-party-urile de aici fiind renumite.

Gudauri (Georgia)

gudauri
Foto: Pinterest

Georgia este o excelentă destinație pentru schi, iar dacă ești în căutarea unei variante inedite și ieftine pentru practicarea acestui sport, ia o cursă de Tbilisi și apoi îndreaptă-te către Gudauri, centrul „alb” al țării, din Munții Caucaz, aflat la 90 de minute distanță de capitală (cu mașina).

Stațiunea este, totodată, o destinație foarte bună pentru iubitorii de snowboarding, care dispune de mulți kilometri de pârtii, 20% dintre acestea fiind rezervate experților și 60% celor aflați la un nivel intermediar. De asemenea, calitatea zăpezii din Munții Caucaz este excepțională. La toate acestea se adaugă prețurile imbatabile, care fac invidioase multe stațiuni de schi din Europa Centrală.

Laax (Elveția)

laax
Foto: Marcel Lämmerhirt

Cu pârtii excelente, atât pentru intermediari cât și pentru experți, atât pentru freerideri cât și pentru freestyleri, stațiunea elvețiană Laax (împreună cu „fratele” mai mic, Flims) mai are un atu major: a fost votată în topul stațiunilor de schi cu cele mai bune lifturi din Europa. Aproape totul e făcut pentru snowboarderi în Laax, locul în care se desfășoară anual și o celebră competiție internațională pentru aceștia: Burton European Open.  

Laax și Flims formează o regiune cunoscută ca fiind extrem de prietenoasă pentru practicanții de snowboarding. Sunt 220 km de pârtii (numărul acestora e de 60). Freestylerii au la dispoziție două parcuri și o țeavă uriașă, în vreme ce freeriderii au câteva zone off-piste și numeroși copaci.

Verbier (Elveția)

verbier
Foto: redbull.com

Verbier e o stațiune renumită printre riderii din toate colțurile lumii – cei care și-o pot permite din punct de vedere financiar. Verbier e versiunea elvețiană a stațiunii franceze Chamonix, care atrage deopotrivă schiori și snowboarderi și în care gradul de civilizație și eleganță e la un nivel ridicat.

Stațiunea dispune de o imensă zonă de ride, care se intersectează cu Nendaz, Veysonnaz, La Tzoumaz și Val de Bagnas pentru a forma așa-numita 4 Vallees, unde se află 94 de lifturi răspândite pe cei 400 km de pârtii la care ai acces prin intermediul unui singur ski-pass. Există aici câte ceva pentru fiecare boarder și non-boarder, însă totul la un preț corespunzător.

Les Arcs (Franța)

les arcs
Foto: awe365.com

Multe persoane vor fi încântate să vorbească în termeni nu tocmai pozitivi despre Les Arcs, imensul „buboi” de pe versanții alpini francezi. Dar probabil acestea nu au fost acolo, și cu atât mai mult nu au fost din postura de snowboarderi. Pentru că Les Arcs e una dintre cele mai bune regiuni montane pentru rideri din lume.

Les Arcs se împarte, de fapt, în 5 stațiuni distincte: 1600, 1800, 1950, 2000 și Bourg-St-Maurice. Fiecare dintre acestea e diferită și oferă senzații diferite, așa că trebuie să alegi cu atenție, în funcție de preferințele tale. 1600, de pildă, acolo unde se află majoritatea chaleturilor, e mai liniștită și plină de copaci. 1800 e locul pentru petrecăreți, în vreme ce 2000 e izolat și mai degrabă urât, dar cu acces la un teren foarte interesant pentru rideri. Cel mai recent este 1950, deschis în anul 2003 și aflat în apropierea unei cascade cu o cădere de apă de 60 m.

Mayrhofen (Austria)

Mayrhofen
Foto: hotelstrass.com

Mayrhofen este, probabil stațiunea cu cea mai bună zonă pentru snowboarding din Austria. Sătucul tirolez înconjurat de munți superbi se află la doar 43 km distanță de Innsbruck, oferă cea mai mare zonă de schi din valea Ziller și se întrepătrunde cu Hippach, Finkenberg și Eggalm/Rastkogel, pentru un total de 157 km de pârtii. Cel mai înalt punct se află la 2500 m, ceea ce, uneori, se transpune în lipsa de zăpadă, însă mașinile de zăpadă artificială compensează rapid acest neajuns, dacă e nevoie.

Un număr mare de freerideri și freestyleri iau cu asalt an de an Mayrhofen, parcul Penken aflat exact în mijlocul stațiunii atrăgând o mulțime de boarderi de toate categoriile, inclusiv începători care pot găsi elemente mai mici în vecinătatea celor pentru avansați.

Citește și: 7 destinații fantastice de schi din Europa