Cele mai bune locuri pentru surfing în Europa

Academia Barbatilor

California. Hawaii. Bali. Noua Zeelandă. Acestea sunt locurile care-ți vin prima oară în minte atunci când te gândești la surfing. Acolo se întâmplă magia surfului, pe valuri uriașe, precum vedem în documentarele de călătorie și nu numai. E adevărat. Dar unde facem surfing dacă nu vrem să plecăm de pe Bătrânul Continent? Hai să vedem care sunt cele mai bune locuri pentru surfing în Europa.

Europa nu e doar un tărâm cultural, așa cum deseori au impresia americanii, ci este și continentul pe care se află unele dintre cele mai frumoase plaje din lume. Iar acolo unde există plaje, se poate practica foarte bine și surfingul. Desigur, în anumite condiții, prima – și cea mai importantă dintre acestea – fiind existența valurilor. Dacă se poate, unele cât mai mari.

1 Biarritz (Franța), unul dintre cele mai bune locuri pentru a face surfing în Europa

biarritz surfing în europa

Foto: surfingfrance.com

Biarritz e localitatea de pe coasta de sud-vest, spre care se îndreaptă o mulțime de surferi francezi. Orașul e considerat locul de naștere al surfingului european încă de la Peter Viertel, un scenarist american, surfer totodată, care și-a dat seama în anii 50 de potențialul locului și l-a popularizat.

Urcă-te pe surf, pentru a lua lecții, la școala Hastea Surf iar când te-ai plictisit de călărit valurile, bea o cafea sau, mai bine, gustă o șampanie asortată unei baghete la una dintre renumitele terase ale stațiunii.

2 San Sebastian (Spania) – trei plaje la alegere

zuriola san sebastian surfing

Foto: Pinterest

San Sebastian, renumita localitate din Țara Bascilor, este locul în care vei realiza că te poți distra la fel de mult pe pământ, ca și pe apă. San Sebastian e renumit pentru plaja sa urbană, de-a lungul căreia se întind restaurante și baruri în care mâncarea e delicioasă. Dar înainte de mâncare, aici ar trebui să încerci surfingul.

Dacă ai nevoie de lecții, caută Pukas Surf, care ajută începătorii încă din anul 1996. Nu uita că San Sebastian se află la numai 30 de minute distanță de mers cu mașina de Biarritz. Iar un alt loc special, de fapt, capitala surfingului spaniol, Zarautz (cu o plajă de 2,5 km dedicată surferilor), e la 20 km vest de San Sebastian.

Revenind la San Sebastian, aici sunt 3 plaje perfecte pentru surfing. Cea mai bună e Zurriola, unde se formează valuri de toate felurile, pentru toate categoriile de surferi (aici se află și câteva școli de surfing). Unica problemă e că Zurriola e cam aglomerată. Apoi este plaja Ondaretta, la baza Muntelui Igueldo, cu o zonă mică în care valurile sunt excelente pentru surfing. Și, în fine, Pico del Oro, o formațiune stâncoasă din apropiere de Miramar Palace, preferată de surferii experimentați.

3 Nazaré (Portugalia) – valuri pentru recordurile surfingului

Plaja North Canyon se află în pitorescul sătuc de pescari portughez Nazaré, localizat la jumătatea coastei de vest a Portugaliei. În caz că nu știai, plaja North Canyon este locul în care se formează unele dintre cele mai mari valuri ce pot fi văzute pe continentul european, acestea având deseori 30 de metri. În anul 2011, legendarul Garret McNamara a intrat în Cartea Recordurilor după ce a călărit cel mai înalt val din istorie (23,77 m). Iar dacă acesta nu e un motiv suficient care să te facă să vrei să ajungi aici, atunci care altul ar putea fi?

Motivul pentru care aici se formează valuri uriașe este prezența canionului submarin Nazaré, cu o adâncime de 5000 m și o lungime de 230 km. De menționat, totuși, că deși aceste valuri imense se formează deseori, în Nazaré sunt locuri accesibile pentru toate tipurile de surferi, de la începători la profesioniști.

Uite înregistrarea video cu recordul americanului McNamara:

4 Bundoran (Irlanda) – aventura irlandeză

bundoran surfing în europa

Foto: discoverbundoran.com

Poate că pentru unii Irlanda se confundă cu nesfârșitele dealuri verzi și cu pub-urile în care se bea bere multă (și bună). Și poate că Irlanda nu e chiar în topul locurilor care-ți vin în minte atunci când vine vorba de surfing. Dar realitatea demonstrează că ar trebui să fie, din moment ce, în 2011, la Bundoran a avut loc Campionatul European de Surfing, organizat pentru a treia oară aici.

Bundoran se află pe coasta de vest a Irlandei și nu are o reputație bună în privința temperaturilor, care sunt ori prea ridicate, ori prea joase. Dar surferii care știu să meargă aici toamna, după ce hoardele de turiști au dispărut, vor avea parte de un loc pe placul lor, cu plaje multe și cu câteva școli de surfing foarte bune.

5 Saltburn-by-the-Sea, North Yorkshire (Anglia) – surfing la Marea Nordului

Saltburn-by-the-Sea

Foto: wavelengthmag.com

Se spune că s-au cam dus vremurile în care ca să faci surfing de calitate în Anglia trebuia să te duci pe coasta de vest. Acum e la modă coasta de nord-est iar micuța localitate Saltburn-by-the-Sea e în centrul atenției pentru cei care aleg să călărească valurile ce scaldă țărmurile Angliei.

Orășelul era cândva o localitate pescărească, apărută la poalele stâncilor în 1861. Un secol mai târziu, aici au apărut și amatorii de surfing, după ce trei surferi cunoscuți ai momentului au venit să încerce locul, inspirați de un articol apărut într-un ziar. Astăzi aici există inclusiv o renumită școală de surfing (ce funcționează din 1983) iar standardele pentru a practica acest sport sunt de nivel înalt.

Citește și despre cele mai cool 7 parcuri acvatice din Europa