Cele mai bune motive pentru care ar trebui să vizitezi Budapesta

Academia Barbatilor

Puskás, cubul Rubic, Tokaj, piperul din Szeged. Doar câteva cuvinte de care maghiarii sunt mândri. Dar capitala? Desigur: Budapesta! Metropola aceasta colorată și plină de viață este un loc minunat în care să trăiești: clădiri istorice uimitoare, oameni prietenoși și prețuri decente. De ce să vizitezi Budapesta? Sunt multe motive, și am încercat să le așezăm într-o listă:

Știai că Budapesta are deja 145 de ani? În 1873, trei orașe au fost îmbinate pentru a forma un singur colos: Buda, Pesta și Óbuda. Acum, Budapesta are 24 de districte și 1,7 milioane de cetățeni. Poate și acesta este motivul pentru care aici găsești de toate: artă, istorie și peisaje urbane uimitoare în aproape fiecare colț al orașului.

budapesta

Grandoarea unui oraș istoric

Istoria Budapestei este mai fascinantă decât ți-ai putea imagina. În secolul al XIV-lea, Buda era era considerată capitală regală, spre deosebire de secolul al XVIII-lea, în timpul guvernării Mariei Tereza, când ajunsese doar un oraș provincial nesemnificativ. În deceniile care au urmat, Pesta a devenit unul dintre principale orașe ale Europei. Și chiar dacă nu a fost capitală în perioada monarhiei austro-ungare, a fost reconstruită, în mare parte după modelul Parisului.

Plimbare pe Dunăre sau vizită la Castel?

Vaporașele cu care poți face plimbări pe Dunăre sunt remarcabile. Cele două maluri oferă din ce în ce mai multe localuri elegante în care te poți relaxa în fața unui un cocktail sau poți savura  o gamă largă de preparate tradiționale ungurești. În plus, imaginea orașului reflectată noaptea pe apă este magnifică.

budapesta

Croaziera pe Dunăre

Gastronomia este un element important al culturii maghiare. Dacă vrei să încerci ceva tipic unguresc și îți place supa, nu ezita să comanzi gulașul sau supa de pește. Pentru iubitorii de carne, varza umplută ar trebui să fie o alegere excelentă, iar pentru vegetarieni, cea mai bună idee e un langoș. Probabil știi deja, dacă ai vizitat județele cu etnie maghiară de la noi, că folosirea cărnii de porc și a grăsimilor este caracteristică bucătăriei ungurești. Carne cât cuprinde.

Vremea în Budapesta poate fi destul de instabilă, dar există o multitudine de opțiuni de divertisment, pentru orice condiții meteo. Ruin-puburile vibrante și viața de noapte transformă acest oraș într-o bijuterie a Europei. Transportul public este ieftin și ușor de folosit. Infrastructura este atât de bine pusă la punct, încât poți ajunge în fiecare parte a orașului în mai puțin de jumătate de oră. Există metrou, tren, tramvai și servicii de car-sharing care nu te vor dezamăgi în nici o situație.

budapesta

O plimbare cu autobuzul pe… Dunăre

Budapesta găzduiește câteva situri de patrimoniu UNESCO, astfel încât sunt multe lucruri de văzut. Dacă vrei să faci o plimbare, alege Districtul Castelului, care oferă priveliști incredibile și clădiri istorice impresionante (cu vechimi de peste o sută de ani). Aici găsești atracții precum Biserica Matthias și turnurile Bastionului Pescarilor. Ceremonia încoronarii regelui austriac Franz Joseph I și a soției sale, Elizabeth, au avut loc aici.

budapesta

Budapesta, de la Bastionul Pescarilor

Shopping sau băi termale?

Dacă ești în căutarea unui loc în care să faci shopping în Budapesta, strada Váci este cea mai bună alegere. Aici ai o mulțime de magazine diverse, care includ atât produse de marcă, cât și produse obișnuite. Alte centre comerciale majore sunt mall-urile: printre acestea – Westend, pe strada Nyugati sau Aréna, la gara Keleti.

Băile termale sunt alt element cu care maghiarii se mândresc, Budapesta fiind un oraș care, practic, „stă” pe o comoară ce clocotește. Cea mai cunoscută este Baia termală Széchenyi, care include nu mai puțin de 21 de piscine. În prețul biletului sunt incluse și alte servicii speciale, cum ar fi saună, sală de gimnastică sau aquafitness. Este un lucru aproape obligatoriu de pe lista budapestană a oricărui vizitator, mai ales că apa termală are efecte benefice asupra organismului uman.

Festivaluri sau vinuri?

Suntem siguri că ai auzit deja despre Sziget și alte festivaluri uriașe, precum VOLT sau Balaton Sound. Primul se desfășoară în mijlocul verii pe insula Margareta din inima Budapestei (un alt loc care merită văzut, o oază de liniște și relaxare). An de an, trupe renumite la nivel mondial sunt invitate să facă un spectacol de neuitat pentru publicul internațional al festivalului. Pink, Rihanna sau Robbie Williams sunt doar câteva dintre marile nume care au cântat în Budapesta.

budapesta

Festivalul de la Sziget. Foto: electronicgroove.com

Renumitele vinuri maghiare nu pot fi nici ele trecute cu vederea. În secolul al IX-lea, monarhul Árpád i-a răsplătit pe supușii săi oferindu-le podgoriile din Tokaj. Din momentul acela au fost testate și amestecate noi soiuri de struguri, de pe urma lor apărând celebrele vinuri de Tokaj. Există 4 regiuni viticole importante în Ungaria: Tokaj, Villány, Eger și Nagy Somló, în care se pot face excursii din Budapesta, care include degustări de vinuri.

În concluzie, Budapesta oferă un confort occidental, la prețuri estice, ceea ce înseamnă experiențe de neuitat, amintiri superbe și noi prieteni. Odată ce-l vizitezi, Budapesta va ocupa mereu un loc special în inima ta, în mod cert urmând a intra în topul personal al orașelor din Europa Centrală.

Citește și despre 7 castele fantastice, pe care să le vizitezi în orice anotimp