Cele mai bune orașe din lume pentru gurmanzi

Academia Barbatilor

Sunt multe motive pentru care să călătorești: cunoașterea istoriei, explorarea diferitelor culturi, cucerirea celor mai semețe creste montane sau scufundarea în cele mai adânci ape. Printre aceste motive se află, desigur, și mâncarea.

Nu toată lumea e interesată de istorie sau de drumețiile montane, dar în mod cert, toată lumea… mănâncă. Iar atunci când călătorești, ți-ai dori să ai parte de mâncăruri delicioase, dacă se poate, cât mai exotice sau mai tradiționale. Însă dacă ți-ai pus în cap să călătorești ca să descoperi gastronomii interesante, iată care sunt primele orașe pe care să le „testezi”:

1 Tokyo (Japonia)

orașe pentru gurmanzi

Foto: Mandarin Oriental

În Tokyo se află peste 200 de restaurante care au cel puțin o stea Michelin, iar acest lucru e suficient pentru a ne indica fabuloasa capitală a Japoniei drept un oraș perfect pentru gurmanzi. Fie că ai chef de o friptură de clasă mondială (îți amintești de vita Kobe?), de un preparat fusion sau că vrei să te pierzi într-un bar sushi (cele mai bune din lume, desigur), Tokyo e alegerea perfectă. Pentru că le are pe toate.

Chefii japonezi sunt recunoscuți a fi adevărați maniaci cunoscători ai ingredientelor lor, așa că are mai puțină importanță dacă te duci să iei masa într-un hotel de cinci stele sau la un restaurant stradal. Preparatele vor fi la fel de proaspete și gustoase.

În Tokyo sunt peste 100.000 de restaurante de tot felul, începând, desigur, cu sushi barurile. Deoarece orașul e atât de mare, ar fi bine să nu mergi, totuși, la noroc, ci să te documentezi un pic înainte în legătură cu restaurantele și cu locația acestora. Altfel, ai o mare șansă să te pierzi în… traducere, precum a făcut-o Bill Murray în celebrul film Lost in translation.

Citește și: Ghid de comportament în Japonia

2 Paris (Franța)

orașe pentru gurmanzi

Foto: Redvisitor

Parisul a fost deseori asociat cu capitala gastronomică a Europei. Și chiar dacă, e pildă, Lyon a atras atenția foarte mult din acest punct de vedere în ultimii ani, nu putem nega propunerile de tot felul pe care ni le face „orașul iubirii” în privința restaurantelor, atmosferei și varietății preparatelor. O gastronomie sofisticată, în care poți regăsi cu ușurință acea experiență haute cuisine de super-clasă.

Dincolo de asta, însă, e logic să spunem că Parisul are câte ceva pentru orice tip de gurmand, la fiecare dintre aceste opțiuni existând un vin savuros gata să fie turnat în pahar. În zilele noastre, Parisul este, de asemenea, casa unei noi mișcări, numite bistronomie. Cuvântul derivă, desigur, de la bistro și gastronomie și denotă un local al cărui proprietar este, de regulă, un chef binecunoscut.

Într-un local de tip bistronomie vei găsi o masă simplă, tacâmuri simple, un meniu scris cu creta și o atmosferă de tip Cartierul Latin. Dar similaritățile se opresc aici.

Citește și: 7 lucruri mai puțin cunoscute despre Catedrala Notre Dame, din Paris

3 San Sebastian (Spania)

orașe pentru gurmanzi

Foto: Always Easy Rental

San Sebastian a apărut de nicăieri și a ridicat multe sprâncene de interes în timp ce-și croia drum spre topul celor mai bune orașe gastronomice ale Europei. Acum, dacă întrebi 10 călători care pun mâncarea pe prim plan despre locurile unde se mănâncă bine, 9 dintre ei îți vor menționa orașul basc San Sebastian. De ce? Mai întâi pentru că adăpostește unele dintre cele mai bune restaurante de fructe de mare de pe continent. Apoi, are propriul „brand” de tapas, denumite pintxos. Mai departe: are trei restaurante cu câte trei stele Michelin. Patru: aici vei găsi cei mai inovativi chefi din lume. Și, în fine, spiritul independent al bascilor e prezent aproape în orice experiență culinară vei avea, arătându-ți pasiunea și mândria locală.

Am putea continua cu argumentele, dar am conturat deja tabloul. Aflat la o oră distanță de Pamplona și la o oră de Bilbao, în Golful Bisque, San Sebastian a jucat un rol crucial în revigorarea turistică a coastei spaniole de nord, în doar câțiva ani devenind locul de întâlnire al celor care aleg să-și petreacă weekendurile în căutarea unor experiențe gastronomice deosebite.

4 Florența (Italia)

orașe pentru gurmanzi

Foto: visitflorence.com

Se spune că toate drumurile duc la Roma, însă când vine vorba de mâncare… poți merge oriunde în Italia. Și în special în Florența, care nu este doar centrul proeminent al Renașterii, găzduind opere celebre ale lui Michelangelo, Leonardo da Vinci, Rafael sau Botticelli, ci și casa unor restaurante absolut senzaționale, care oferă vizitatorilor mostre generoase din bucătăria toscană, una dintre cele mai bune gastronomii italienești.

Mâncarea toscană e recunoscută pentru simplitatea, prospețimea și savoarea ei, lucruri datorate produselor organice provenite de la producători rurali. Pâinea are o crustă groasă, brânza e de o calitate deosebită, supele-creme sunt un deliciu pentru ochi, nas și limbă. Orice preparat cu paste este pur și simplu delicios, în orice trattoria sau osteria ai intra. Toată lumea din Florența, de la vânzătorii stradali din Piazza della Republica până la angajații restaurantului de trei stele Michelin Enoteca Pinchiorri, au un singur scop: acela de a dovedi că gastronomia locală este unul dintre cele mai bune argumente pentru a vizita Florența.

5 Londra (Marea Britanie)

orașe pentru gurmanzi londra

Foto: Pixabay

După cel de-al Doilea Război Mondial, britanicii în general, și londonezii în special, au petrecut ani în șir pentru a plăti datoriile acelei grele perioade, pentru a reconstrui și moderniza infrastructura și pentru a găsi o cale de a-și repune pe picioare imperiul. Așa că londonezii nu au avut timp să investească în gastronomie de calitate. Ba chiar, o perioadă lungă de timp, se dusese vorba că în Anglia se mănâncă prost: legume la borcan și hering murat.

Dar în anii 80, capitala a început, încet-încet, să înțeleagă că mâncarea e un aspect important. Astăzi, Londra este un turn Babel al inovației culinare, cu surprize plăcute la fiecare colț. Orașul a avut parte de o adevărată explozie de arome și gusturi, răbufnite din nou-apărutele bistrouri, restaurante, pub-uri etc, care oferă preparate de top și, desigur, cea mai bună mâncare indiană de pe continent.

6 Copenhaga (Danemarca)

orașe pentru gurmanzi noma

Foto: Wikipedia

Oricând vine vorba despre mâncarea din Copenhaga, se va găsi cineva să deschidă discuția despre celebrul restaurant Noma. Și asta fiindcă Noma a așezat capitala Danemarcei pe harta culinară a lumii. Deseori considerat drept cel mai bun restaurant din lume, Noma nu este genul acela de loc în care te duci ca să ai parte de mâncare bună, dar obișnuită. Este locul în care înveți despre mâncare. Înainte de a intra, poți accepta că nu cunoști absolut nimic despre bucătăria daneză, despre modul în care se prepară și se prezintă mâncarea. După ce ieși, lucrurile stau cu totul altfel.

Oricum, Copenhaga înseamnă mai mult decât o stea de aur. Capitala e în mod generos împânzită cu localuri de clasă, bistrouri cu prețuri bune, restaurante de familie – care servesc absolut orice, de la hot-dogs la sandvișuri smørrebrød. O gastronomie care se poate defini ca Noua Gastromie Nordică, mișcare ce caută să promoveze produsele sezoniere naturale, produse în țările nordice, caracterizate simplu prin „puritate, simplitate și prospețime”.

7 Buenos Aires (Argentina)

orașe pentru gurmanzi

Foto: 123rf.com

Pentru câteva decenii bune, Buenos Aires a fost remarcabil pentru cât de ne-remarcabil era peisajul local culinar, ce includea o largă varietate de preparate cu paste, fripturi greu masticabile și pizza. Dintre toate preparatele, fripturile erau cele mai cunoscute, dar nu pentru savoarea lor, ci pur și simplu fiindcă prin toate meniurile vedeai carne, carne, carne.

Astăzi, acea epocă a apus. Iar locul ei a fost luată de alta în care explorarea diversității gastronomice conduce la delicatețuri – ce pleacă tot de la carne – precum parrillada (un tip de friptură la grătar care conține porc, vită, cârnați diverși și pâine dulce) sau matambre arrollado (o friptură foarte subțire, după care mori de plăcere). Ca să nu vorbim și de deserturile de tip empanadas. După un tur al restaurantelor din Buenos Aires ai nevoie de câteva zile de pauză.

Citește și: 7 restaurante cool în care să mănânci în București