Cele mai frumoase plaje din Bulgaria

Academia Barbatilor

Fie că aleg să-și petreacă vacanța de vară la vecini sau fie că doresc să „dea o fugă” la ei, mulți români se îndreaptă an de an către coastele bulgărești ale Mării Negre. Să recunoaștem: bulgarii au învățat de mult (de la alții, ce-i drept) că turismul e un sector din care se poate câștiga frumos dar, mai ales, că e o activitate în care trebuie să tratezi cu respect clienții, din toate punctele de vedere.

Dincolo de asta, un alt lucru pe care trebuie să-l admitem este că – și aici nu mai ține de noi – coasta bulgărească a Mării Negre e mai frumoasă și mai spectaculoasă. Peisajul e mai „dramatic”, plajele sunt mai întinse și mai cu vino-ncoa’. Și – reîntorcându-ne la oile noastre – nici nu sunt masacrate de tot felul de indivizi care se cred proprietari de soi, dar care nu au drept de proprietate decât asupra propriei lor nesimțiri.

Așadar, mergi în Bulgaria la mare? Hai să vedem care sunt cele mai frumoase plaje bulgărești pe care să-ți întinzi cearșaful:

Plaja Municipală, Sozopol

cele mai frumoase plaje din bulgaria
Foto: theglobaleyes.com

Sozopol e unul dintre cele mai vechi și mai frumoase orașe din Bulgaria. Aflat la doar 35 km sud de Burgas, orașul are un centru vechi cu clădiri istorice, din secolul 17, și e construit pe o peninsulă artificială care străpunge marea. Străduțe de piatră și clădiri de lemn, dar și două plaje de luat în seamă.

Una dintre ele este plaja Harmani, ceva mai mare, iar cealaltă este micuța plajă municipală, care e mai populară deoarece oferă o vedere panoramică asupra orașului vechi. Pe ea se poate ajunge de pe promenada principală a urbei, iar faleza acesteia e plină cu magazine cu suveniruri și restaurante cu terasă, unde te poți bucura de preparate din pește sau de celebra salată bulgărească shopska.

Plaja Bolata, Cap Kaliakra

cele mai frumoase plaje din bulgaria
Foto: 123rf.com

Mai mult decât un sat, Kaliakra este parte a unei cunoscute rezervații naturale și arheologice. Pe lângă asta, în Kaliakra se află cea mai nordică plajă a Bulgariei, care devine, așadar, foarte accesibilă românilor ce trec granița pe la Vama Veche.

Plaja Bolata se află la 4 kilometri de Kaliakra, e un loc în care, de regulă, merg localnicii, și care se întinde într-un mic golf perfect circular, înconjurat de stânci masive, cu peșteri care se deschid în ele. Zona adăpostește, de asemenea, două rezervații marine bulgărești. Pe timp de vară, câteva ambarcațiuni și iahturi private se odihnesc în micuțul port din apropiere.

Plaja Irakli, Banya

cele mai frumoase plaje din bulgaria
Foto: visit.guide-bulgaria.com

Plaja Irakli se află la 4 km de satul Banya, între Obzor și Nesebar, fiind considerată una dintre ultimele plaje „sălbatice” ale Bulgariei. Una care amintește de Caraibe, datorită apei cristaline, a nisipului fin și a peisajului frumos. Goful în care e situată plaja Irakli are o fâșie de nisip ce se întinde pe o distanță de 3 km, până la Cap Emine. Cei care vor să facă plajă aici trebuie să țină cont, însă, de faptul că pe Irakli nu există nicio infrastructură.

Plaja e vizitată în special de către tineri, care ignoră lipsa de confort și se bucură de interacțiunea cu natura sălbatică. Vei vedea multe corturi, fiindcă aici vin familii care-și petrec vara, uneori pe perioade de săptămâni în șir. Irakli e inclusă pe lista zonelor protejate din Bulgaria, ideea fiind conservarea speciilor de floră de coastă, dar și a păsărilor care vin aici să-și depună ouăle.

Plaja Kara Dere, Byala

cele mai frumoase plaje din bulgaria
Foto: bulgariabeach.info

Pentru a avea parte de și mai multă solitudine, poți alege Kara Dere, o altă plajă bulgărească scăpată pentru moment de turismul de masă. Se află la 5 km de satele Byala și Goritsa, iar singurul mod prin care poți ajunge la ea este să urmezi un drum denivelat, de pământ. Odată ajuns pe plajă, vei constata imediat că nu există nicio facilitate și că nici măcar telefonul nu are semnal.

Kara Dere e locul perfect în care să te detașezi de orice, pentru a intra în contact cu natura, mai ales că aici totul este curat, de la apă la aer. Totodată, Kara Dere e una dintre cele câteva plaje bulgărești în care e permis campingul la liber. Îți poți întinde, așadar, cortul pe plajă sau în pădurea care se află în apropiere, laolaltă cu cei care frecventează locul, adică în special artiști, iubitori de natură, de sporturi acvatice și, nu în ultimul rând, nudiști.

Plaja Silistar, Sinemorets

cele mai frumoase plaje din bulgaria
Foto: Pinterest

În sudul localității Sinemorets se află plaja Silistar, parte integrantă a Parcului Natural Strandzha, și una dintre cele mai frumoase plaje de pe litoralul bulgăresc. Precum plaja Kara Dere, de mai sus, Silistar e o întindere de nisip relativ pustie, la care nu se ajunge foarte ușor. Există un drum denivelat, de circa un kilometru, care traversează o pădure și care trebuie urmat pentru a ajunge la Silistar, plajă care are, la rândul ei, o lungime de 1 km și o lățime de 50 m.

Chiar dacă nu e vizitată de multă lume, pe această plajă există totuși câteva amenajări, precum un loc de campare cu facilități minime. Dar șarmul plajei Silistar constă în izolarea ei. Aici nu vezi oameni care beau bere după bere, ci, dimpotrivă, te poți bucura de frumusețea naturii, ai condiții foarte bune pentru a face scufundări și… nudism.

Plajele din Sinemorets

cele mai frumoase plaje din bulgaria
Plaja Velaka. Foto: bulgariatransfers.co.uk

Sinemorets e un sat aflat în partea sud-estică a litoralului bulgăresc, în apropierea graniței cu Turcia. O localitate micuță, în care trăiesc nu mai mult de 200 de suflete, așa că, dacă faci o vacanță aici, nu te aștepta la o viață de noapte nebună sau la super-atracții turistice. În locul acestora, te poți bucura de Parcul Natural Strandzha, din care însuși satul face parte.

În același timp, Sinemorets este o destinație de plajă din ce în ce mai căutată în Bugaria, în special de către artiști și de către persoanele creative din Sofia, care vin aici să-și găsească inspirația. Sunt două plaje în Sinemorets. Cea principală, cunoscută sub numele Butamyata, se află în partea de est a satului și include o brutărie, o pizzerie și un bar. La nord se află plaja Veleka, aflată chiar la gura de vărsare a râului cu același nume. Veleka e o plajă superbă, pe care nu se află, însă, nicio facilitate turistică.

Plaja Smokinya, Sozopol

cele mai frumoase plaje din bulgaria
Foto: 123rf.com

Dacă vrei să-ți petreci noaptea pe plajă, atunci Smokinya e locul perfect. În Smokinya se află un camping în care ajung persoanele care-și doresc să adoarmă în sunetul inconfundabil al valurilor. Plaja e liniștită, apa e albastră, poți veni aici cu cortul sau poți închiria o rulotă, iar pe plajă există o mulțime de baruri care să-ți acompanieze șederea la soare. Un loc popular printre tineri și familiile cu copii.

Citește și: 10 plaje fantastice, unde să-ți faci vacanța de vară