Cele mai importante tendințe din tehnologie în 2020

Academia Barbatilor

Ne mișcăm ca uraganul când vine vorba de tendințele tehnologice. Lumea progresează enorm cu fiecare oră scursă și, fără să ne dăm seama, împingem limitele din ce în ce mai mult. Ce se va alege din asta, rămâne de văzut. Cert este că și anul 2020 a sosit având proiecția unor progrese tehnologice fabuloase, ce se transpun în câteva tendințe despre care vom vorbi mai jos. Așadar, iată la ce tendințe tehnologice trebuie să fim atenți în acest an:

Tehnologia 5G

5g

Gândește-te la 5G în termenii unui ecosistem interconectat de dispozitive inteligente. Internetul „lucrurilor”, cum i se mai spune. Telefonul tău vorbește cu frigiderul. Frigiderul vorbește cu supermarketul. Mașina ta vorbește cu semafoarele. Fiecare aspect tehnologic al vieții e conectat grație unei rețele cu viteze de 10 ori mai mari ca 4G.

Desigur, toate acestea nu se vor întâmpla imediat. Dar cum tehnologia 5G a început să se rostogolească precum un imens bulgăre de zăpadă, în ciuda oponenților, în curând vom avea la dispoziție rețele wireless și viteze de descărcare de ordinul secundelor, nu al minutelor, ca până acum. Ca rezultat, vei observa cum locuințele noastre vor deveni mai inteligente, la fel străzile și locurile de muncă.

Mașinile electrice

mercedes eqs

Sunt deja printre noi, dar 2020 va fi anul lor, având în vedere că există un program bogat de lansări de automobile electrice, de la modele noi până la upgrade-ul celor vechi. Variantele „viteziste” au în vedere modelele Tesla Roadster și noul Porsche Taycan Cross Tourismo. Iar între timp se dezvoltă o gamă bogată de modele de lux, între care Jaguar XJ-E, Audi Q4 eTron și BMW iX3 vor fi adevăratele vedete.

Concepte futuriste, precum Mercedes EQS vor avea și ele o dată certă de lansare în 2020, la fel evoluția pe parte electrică a iconicului Ford Mustang, sub forma SUV-ului Ford Mach 1. Până și umilul Fiat 500 va primi anul acesta un tratament electric.

Realitatea augmentată pătrunde în retail

ikea ar app

Cu ajutorul tehnologiei 5G, realitatea augmentată și realitatea virtuală vor deveni și mai prolifice în 2020, schimbând modul în care experimentăm lumea din jurul nostru. În zona de retail, de pildă, branduri precum Uniqlo și Lacoste oferă deja vestiare de realitate augmentată, în care să le încerci produsele înainte de a le cumpăra. Iar aceasta este o tendință care se va dezvolta foarte mult în acest an. IKEA are o aplicație prin intermediul căreia îți aranjezi mobila în casă cu ajutorul realității augmentate, iar alte companii de amenajări interioare abia așteaptă să urce în acest tren.

Wearables

wearables

Dacă aveai impresia că produsele din categoria „wearables” (ceasuri inteligente, brățări de fitness etc) au invadat piața în 2019, atunci așteaptă-te la mai mult în 2020. În industria fitness-ului, produsele wearables vor cuceri noi culmi, prin progresele tracking-ului GPS, monitorizarea sănătății și creșterea funcționalității grație tehnologiei 5G.

De asemenea, te poți aștepta ca hainele pe care le porți să facă mai multe lucruri. Branduri ca Zegna au inclus în colecțiile lor tehnologii de încărcare wireless devenite standard. Așteaptă-te ca în acest an buzunarele pantalonilor să ascundă surprize plăcute.

Upgrade-uri în living

lg rollable

Cea mai mare noutate în privința electronicelor din living pentru 2020 este, fără-ndoială, noul PS5, care se va lansa la finalul anului. Detaliile sunt momentan destul de neclare, dar consola va putea în continuare să ruleze discuri, însă va avea schimbări consistente de hardware, pătrunzând pe zona imaginii 8K în ceea ce privește gamingul.

Alături de PlayStation 5, ne așteptăm la lansări spectaculoase din partea companiilor Samsung și LG în privința televizoarelor cu display-uri QLED, respectiv OLED. LG va lansa seria R, o colecție de TV-uri cu OLED, „desfășurabile”, care vor asigura imagini de o calitate incredibilă.

Citește și: 5 produse incredibile, prezentate la CES 2020 de la Las Vegas