Chernobyl, noul serial care face ravagii. Lucruri de știut despre tragedia de la Cernobîl

Academia Barbatilor

Toată lumea a auzit de dezastrul nuclear de la Cernobîl, dar puțini cunosc ceea ce s-a întâmplat cu adevărat acolo. Craig Mazin, creatorul noului serial Chernobyl, difuzat pe HBO, încearcă să scoată la lumină complicata poveste adevărată a celui mai mare dezastru nuclear din istoria omenirii. Una care pornește de la reticența conducerii Uniunii Sovietice de a oferi lumii cât mai multe informații, mergând până acolo încât în acel fatidic mai 1986 s-a întârziat până și evacuarea localităților din jurul centralei nucleare de la Cernobîl.

Unde a fost filmat serialul Chernobyl

chernobyl

Serialul HBO Chernobyl nu a fost filmat chiar la locul accidentului, și nici măcar în orașul Pripyat, din apropiere. S-au folosit locații din Lituania și Ucraina și, totodată, s-au folosit structuri reale, construite pe vremea regimului sovietic. Cu toate acestea, există unele aspecte care ar putea nemulțumi. De pildă, acela că actorii nu au pic de accent rusesc, ceea ce face ca serialul să livreze mai degrabă o atmosferă americană.

Și totuși, încă de la primele episoade (la ora redactării acestui articol sunt online doar patru), serialul s-a bucurat de un succes enorm, media notelor primite de la cinefili pe popularul site imdb.com fiind o incredibilă 9,7, cel puțin deocamdată serialul depășindu-le pe extrem de popularele Game of Thrones și Breaking Bad.

În așteptarea continuării și finalului acestui serial în care strălucesc, printre alții, Stellan Skarsgård și Jared Harris, să vedem ce ar trebui să știm despre dezastrul de la Cernobîl, și ce s-a întâmplat acolo în urmă cu 33 de ani.

Ce s-a întâmplat la Cernobîl

chernobyl

Pe scurt, un test de siguranță, făcut de mântuială în dimineața zilei de 26 aprilie 1986, a dus la supraîncălzirea reactorului numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl și, în final, la explozia acestuia, explozie echivalentă cu detonarea a 500 de bombe nucleare.

A rezultat, precum spuneam, cel mai crunt dezastru nuclear din istorie. Orașul Pripyat, în apropierea căruia era situată centrala, este și în zilele noastre unul dintre cele mai contaminate locuri de pe planetă și va rămâne așa și în următorii 3000 de ani.

Desigur, povestea e mai lungă, iar serialul Chernobyl o spune în detaliu. Poate că, urmărindu-l, vei avea senzația că inițial va fi un pic dificil să înțelegi cum au stat lucrurile, simțind nevoia de a-ți reîmprospăta cunoștințele legate de fizica nucleară, în timp ce jonglezi cu termeni de specialitate. Dar oamenii de știință din serial explică totul în cel mai potrivit mod cu putință, așa că nu-ți face probleme.

Ce a cauzat, de fapt, accidentul de la Cernobîl?

Este întrebarea care canalizează eforturile lui Valery Lagosov (Jared Harris), Boris Scherbina (Stellan Skarsgård) și Ulana Khomyuk (Emily Watson), cele trei personaje principale ale serialului, în dorința de a face lumină în jurul accidentului. Ei știu cum s-a întâmplat accidentul, dar nu știu de ce.

În realitate, au trecut ani de zile până când s-a elucidat misterul legat de cauzele accidentului nuclear. Dezastrul a fost înrăutățit de o greșeală de design a reactorului, de care oficialii de la Moscova știau de multă vreme. Prin urmare, operatorii centralei, care au inițiat secvența accidentului, nu sunt în întregime de blamat. Și totuși, șase dintre conducătorii centralei de la Cernobîl au fost condamnați la câte zece ani de închisoare în tabere de muncă.

Conform World Nuclear Association, accidentul a fost, de asemenea, „o consecință directă a izolării cauzate de Războiul Rece și un rezultat al lipsei culturii securității și siguranței”.

Care au fost costurile transpuse în vieți omenești?

Efectele accidentului din 1986 s-au simțit ani în șir. Dar primii afectați au fost cei care erau de față: pompierii, muncitorii de la centrală etc. Ei au simțit primii efectele dezastrului. În momentele imediat următoare exploziei au murit doi oameni. 29 de muncitori și pompieri au murit de expunere la radiații acute iar alte patru persoane au decedat într-un accident de elicopter.

Însă mult mai mulți oameni au fost expuși norului radioactiv rezultat în urma exploziei, nor care a migrat apoi deasupra Ucrainei, Belarusului, Federației Ruse și altor state din Europa, ajungând până în Marea Britanie. Trei zile a durat până când Uniunea Sovietică a admis că pe teritoriul ei a avut loc un accident îngrozitor.

În anii care au urmat, mii de copii din regiune au dezvoltat diverse forme de cancer tiroidian. După explozie, circa 600.000 de cetățeni (numiți „lichidatori”) au fost aduși pentru a ajuta la operațiunile desfășurate de pompieri și de celelalte persoane care au luptat pentru stingerea focului. Aceștia au fost expuși unor nivele mari de radiații.

Peste 350.000 de persoane au fost evacuate din regiune, la 36 de ore după explozie. Aceștia întâmpină și acum probleme de sănătate, șomaj, lipsuri, de diverse feluri, inclusiv de locuințe. În total, nu mai puțin de 6 milioane de oameni locuiesc în regiunea contaminată, iar rata nașterilor cu anomalii genetice este extrem de mare.

Câți oameni au murit efectiv?

chernobyl
Chernobyl Episode 3, debut 5/20/19: Alex Ferns. photo: Liam Daniel/HBO

Numărul total de morți atribuit accidentului de la Cernobîl nu a fost, încă, stabilit cu exactitate. E greu de spus, deoarece oameni care au fost expuși radiațiilor au murit din aceleași cauze cu oameni care nu au fost expuși. ONU a estimat un număr de 4.000 de morți, dar unele organizații, precum Greenpeace, a dus numărul total, inclusiv din cancerele aferente, la 100.000.

Alte estimări sunt ceva mai reținute. „Singurele morți stabilite în mod cert având drept cauză explozia sunt cele 28 în urma radiațiilor acute și cele 15 ale copiilor cu cancer tiroidian”, a spus Wade Allison, de la Universitatea Oxford, pentru publicația New Scientist.

Putea fi un dezastru mai mare?

Cu siguranță, da. Și pe măsură ce vedem serialul ne dăm seama cât de aproape era România de acest dezastru! Centrala se îndrepta cu repeziciune către o explozie totală, din cauza aburilor acumulați. Distrugerea celorlalte trei reactoare nucleare ar fi șters de pe fața pământului jumătate din Europa.

Pentru a preîntâmpina acest fapt, trei muncitori au fost trimiși să se scufunde în apa radioactivă din subsolul centralei și să o dreneze. Misiunea lor s-a soldat cu un succes, dar cei trei au murit în următoarele săptămâni.

Centrala nucleară de la Cernobîl mai operează?

chernobyl

Oarecum. Reactoarele nu mai sunt active din 1999, dar centrala încă are 3800 de angajați. Aceștia vin la fața locului din orașul Slavutici, aflat în apropiere, construit pentru a lua locul Pripyatului. Pentru a fi protejați împotriva radiațiilor, muncitorii lucrează în schimburi de două săptămâni de muncă și două de decontaminare, trecând prin puncte de verificare a nivelului de radiații.

E sigur să mergi acum la Cernobîl?

chernobyl

Oficial, 30 km pătrați de jur-împrejurul Cernobîlului sunt nelocuiți. Animalele și-au revendicat orașul. Urșii bruni bântuie pe străzile Prypiatului. În ciuda restricțiilor, însă, între 100 și 200 de persoane încă locuiesc în zonă.

În mod ironic, acest oraș contaminat a devenit o extraordinară destinație turistică, o întreagă infrastructură de ordin turistic luând ființă aici. Autocare pline aduc turiști de la Kiev la Pripyat, pentru a-i plimba în tururi ale groazei. 72.000 de persoane au vizitat zona în 2018. Și au admirat măreața roată părăsită, care ar fi trebuit inaugurată la 1 mai 1986, la doar câteva zile după accident.

Citește și: 5 aventuri pe care ar trebui să le încerci o dată-n viață