Coduri vestimentare decodate. Cum să porți Black Tie.

academia barbatilor

Invitațiile la evenimentele formale sunt întotdeauna o provocare în ceea ce privește stilul vestimentar. Află cum să porți Black Tie și care sunt variațiile de dress code acceptate!

Cum să porți Black Tie

Indiferent că vorbim de gale de caritate, decernarea premiilor unei companii, nunta unor persoane apropiate, singurul dress code unanim acceptat este Black Tie. Iar dacă vrei să arăți impecabil este esențial să urmezi câteva reguli de bună purtare a vestimentației. Smochingul clasic este opțiunea standard și cea mai sigură. Recunoști un smoching adevărat după croiala fără cusur, sistemul de închidere la un singur nasture, reverele ascuțite sau șal, din satin. Pentru o ținută corectă până la capăt, papionul negru self-tie și pantofii Oxford din piele sunt accesorii elementare. În completare, în mod opțional, poți alege o batistă de buzunar albă, care accentuează formalitatea ținutei, sau o eșarfă din mătase, dacă vrei să împingi ținuta către o zonă creativă.

cum să porți Black Tie, smoching
Sursa foto: Proper Cloth

O altă variantă de dress code, derivată din Black Tie dar potrivită pentru evenimentele formale din timpul verii este Warm Weather Black Tie. Aceasta implică o jachetă albă în locul celei negre clasice, are un aer mai proaspăt, însă regulile de asortare a accesoriilor sunt aceleași ca în cazul smochingului negru.

black tie, smoching alb
Sursa foto: Pinterest

Black Tie Optional

Acest tip de dress code a fost gândit pentru evenimentele formale mai puțin restrictive, care nu obligă la investirea într-un smoching. De exemplu, dacă nu ai deja un smoching în garderobă, te poți prezenta la eveniment și într-un costum negru impecabil. Un eveniment pe a cărui invitație scrie Black Tie Optional este totuși formal, însă cu reguli vestimentare ceva mai relaxate. Cravata și pantofii negri sunt încă obligatorii. De fapt, în acest dress code, accesoriile sunt esențiale pentru a da o notă personală ținutei. De exemplu, în locul papionului poți opta pentru o cravată prinsă cu un ac de cravată elegant sau pentru o floare la rever, mai ales dacă vorbim despre o ținută pentru nuntă. Sau poți merge pe o ținută all black, care îți oferă un aer autentic și rafinat.

smoching, black tie
Sursa foto: Darkoh

Black Tie Creative

Iată un dress code care îți oferă oportunitatea de a-ți afișa stilul personal prin culori, accesorii, tipul de guler al cămășii sau tipul de revere ale sacoului. Poți opta, de exemplu, pentru un smoching într-o nuanță închisă de bleumarin sau maro, cu revere șal. De asemenea, ai libertatea să alegi o jachetă colorată, pantofi Oxford în două nuanțe, un papion într-o culoare tare, chiar și o cămașă neagră în locul celei albe clasice. Black Tie Creative oferă flexibilitate în alegeri, însă trebuie să ții cont de faptul că ținuta ta trebuie să se încadreze, totuși, în stilul Black Tie. Fii atent la croieli, materiale, asortarea nuanțelor și tot ce ține de detalii în favoarea perfecțiunii.

cum să porți black tie
Sursa foto: Perfect Tux

Sursa main foto: Moss Bros