Conceptul olandez Niksen: învață cum să nu faci nimic

Academia Barbatilor

Societățile europene nordice au dezvoltat tot felul de concepte care țin de confortul vieții de zi cu zi. De la hygge-ul danez la lagom-ul suedez, trecând prin sisu finlandez (despre toate am scris aici), fiecare dintre acestea ne învață cum să fim fericiți și cum să fim o persoană mai bună, pentru ca viața noastră să fie mai bună. Dar dacă problema ta nu este să alergi în căutarea fericirii ci mai degrabă să scapi de sâcâitoarele voci care-ți turuie în cap, s-ar putea să-ți dorești să migrezi un pic către sud și să vezi cum stă treaba cu conceptul olandez niksen.

Niksen – o bună practică de reducere a stresului

Niksen e o practică de reducere a stresului, de sorginte olandeză, care înseamnă literalmente să nu faci nimic sau să fii inactiv. Mai practic… „să faci ceva fără vreun scop, precum să te uiți pe fereastră, să stai sprijinit de un zid sau să asculți muzică”.

niksen

În loc să-ți ocupi mintea cu ceea ce urmează să faci sau să sari de la un task la altul, niksen propune să aplici ideea de încetinire a tuturor lucrurilor. O binevenită amânare de la așteptările pe care le are societatea de la tine în privința muncii și productivității care ne impregnează cultura.

Prejudecata împotriva ideii de a nu face nimic apare destul de pregnant în limba olandeză. Popularul proverb „Niksen is niks” înseamnă, de pildă, „a face nimic e bun pentru nimic”. O altă zicală olandeză spune „ Doe gewoon normaal”, ceea ce s-ar traduce prin „fii doar normal”. Practic, aceasta este o sugestie de a sta în permanență ocupat, dar nu foate ocupat. Mai precis, să nu fii leneș. Fii productiv. Contribuie.

Îți sună familiar? Ni se spune în mod constant să ne creștem productivitatea și eficiența, să muncim mai mult ca alții, să ne străduim mai tare. Când ne reîntâlnim cu colegii lunea, la birou, și ne întrebăm unii pe alții „cum ți-a fost weekend-ul?”, niciunul nu spune „am încercat să fac cât mai puține lucruri cu putință.

Niksen vine exact cu mentalitatea opusă. Este o șansă pe care ți-o oferi în a face un minunat… nimic. Vocea noastră interioară ne spune în permanență: „Fă ceva folositor. Pentru tine, pentru familie, pentru lumea întreagă”. Prin urmare, niksen e greu de… făcut.

Niksen, diferită de hygge

Mentalitatea hygge e magnetizantă deoarece în privința ei totul se referă la confort. Dar niksen are farmecul ei. Hygge pare confortabilă, însă este o mare consumatoare de timp: trebuie să aprinzi lumânări, să faci shopping de pături și să incluzi alți oameni în existența ta fericită. Însă uneori suntem mult mai fericiți doar în propria noastră prezență. Introvertire + natură = niksen.

niksen

Niksen este, întrucâtva, un concept similar cu mindfulness – un cuvânt care a fost de milioane de ori subiectul cărților de auto-ajutorare și auto-descoperire. Dar spre deosebire de mindfulness, niksen nu este despre a rămâne înțepenit în moment și a fi conștient de mediul înconjurător. E despre a te lăsa pe tine însuți și de a-ți permite să nu faci nimic. Despre a-ți lăsa mintea să zboare acolo unde dorește, fără a simți vreo vină sau a avea vreo așteptare. Într-un anume context, niksen înseamnă a rămâne sănătos. Este o formă de repaos mental și de recuperare, în tmp ce ești treaz.

În mod cert, olandezii nu au inventat „făcutul de nimic” – filosofii și scriitorii i-au găsit beneficiile de secole, iar alte culturi au expresii consacrate pentru idei similare (să ne amintim doar de dolce far niente al italienilor). Dar ceea ce scoate niksen în prim-plan este faptul că în jurul acestui concept apar cele mai bune idei de povești.

Și, mai presus de toate, nu e vorba de lene. Este pur și simplu ideea de a te bucura de pauze în viață. În viața sălbatică, animalele nu fac absolut nimic două treimi din timp. Cască, se uită în jur, stau și așteaptă să pice o gustărică. Niksen este, într-o oarecare măsură, o stare de fapt naturală.

Citește și: Hygge, Lagom și Sisu – trei filosofii nordice și învățămintele pe care le putem trage din ele