Cele mai tari concerte ROCK în 2018

Avatar

Concerte ROCK în 2018 sau locuri de dat cu capul. Într-adevăr, „din cap“ ar fi fost mai corect semantic, însă nu suna nici pe departe atât de bine. Ai înţeles exact, îţi vom prezenta principalele chestii de se-ntâmplă pe la noi în zona metalelor. Mai precis, aria hard-heavy-power-prog-speed-thrash de import. (Nu mă întreba de ce segreghez, ascultă-i pe vecini – in extenso, arealul fostului Pact de la Varşovia – şi anunţă-mă când o să ajungă vreo trupă autohtonă la nivelul ăsta.) Concerte one-band, festivaluri recent intrate în peisaj sau cu decenii în spate şi artişti… în general, cam tot aşa.

Firepower – Judas Priest 2018 Tour

Sursa: theheadbangingmoose.wordpress.com

Oldies but goldies în formă pură. Suma vârstelor membrilor trupei este de aproape 300. Şi nu vorbim de ceva gen Haggard, ci de un cvintet clasic. Fără să îl punem la socoteală pe veteranul Tipton. Care, în ciuda faptului că a fost diagnosticat cu Parkinson, acum circa un deceniu, şi că, din cauza acestei afecţiuni, şi-a anunţat retragerea din trupă, nu renunţă la luptă. Ce înseamnă exact chestia asta, în stil Judas Priest, poţi vedea aici. Gândeşte-te că ai putea avea parte de aceeaşi surpriză. Apoi… nu vreau să sune cinic, însă, legându-mă de Glenn şi amintindu-mi de Lemmy, nu se ştie când se-aude ultimul riff. Aşadar, zic că merită să vii la Romexpo pe 22 iulie. Chiar dacă varianta early-bird nu mai este disponibilă. (Cel mai ieftin bilet, în regim pre-sale – 149 de lei.)

Despre albumul omonim, de-abia ieşit pe piaţă, nu am decât cuvinte de laudă. Deşi nu voi atinge superlativele unor co-ascultători de pe varii meleaguri, de le-am văzut pe la youtube. Chestie de gust, expunere la zgomot, vârstă… Mi-a plăcut mult de tot Nostradamus, iar Painkiller nu va fi niciodată pentru mine la fel de complex-catchy precum Defenders of the Faith ori Sin after Sin. Te-ai enervat?

În orice caz, Firepower sună, pe şleau, într-un mare fel. „Uimitoare“ este un cuvânt prea slab pentru a caracteriza vocea unui Halford sexagenar. Chitarele – tot pe acolo. (Rob susţine că numitul Glenn şi-a înregistrat singur părţile ce-i cădeau în sarcină, aşa că ne înclinăm şi mai mult în faţa legendei britanice.) Unii spun că bassul lui Ian Hill nu a ieşit în evidenţă atât de mult de la British Steel încoace. Pe de-a-ntregul, producţia, sound-ul sunt de 10+. Piese preferate? „Lightning Strike“, „Children of the Sun“, „Guardians“/„Rising from Ruins“, „Traitors Gate“, „Sea of Red“.

Metalhead Meeting Festival

Sonata Arctica, Epica, Soulfly (cu tandemul familial Max-Zyon Cavalera drept punct de atracţie incontestabil), Children of Bodom sunt primii „grei“ care au confirmat participarea la ceea ce ar putea constitui cel mai important festival de profil de la noi din ţară, în 2018. Desigur, fiecare cu gusturile sale. În plus, afirmaţia de mai sus ar putea fi privită ca o pledoarie pro-domo în favoarea Capitalei şi a zonelor limitrofe. Pentru provincie, capabilă de surprize de proporţii, vezi mai jos. (Cel mai ieftin abonament – 179 de lei, până pe 31 martie.)

Măgura Wave

Sursa: glasul-hd.ro

Un amalgam de genuri, dar şi de nume răsunătoare, de aici şi de dincolo. Anul trecut, adunarea populară de la Simeria a fost o surpriză extrem de plăcută pentru cei care au reuşit să ajungă acolo (mulţumim încă o dată cadrelor de nădejde din sfera transporturilor române, care te descurajează complet, de la bun început). Legenda helvetă thrash Coroner şi două trupe de power-metal simfonic din ţara lui Mozart – Visions of Atlantis şi Serenity – au ţinut capul de afiş în serile 2 şi 3. Pe bune-pe bune, Visions of Atlantis n-au mai ajuns acolo, însă showul conaţionalilor austrieci le-a suplinit, într-o bună măsură, absenţa. Pentru 2018 nu a fost comunicat, deocamdată, niciun nume, însă, dacă e să ne luăm după line-up-ul de anul trecut, nu ne-ar mira să îi vedem aici pe Twilight Force sau Freedom Call.

Sursa: bucsoiu.com

Posada Rock

Un clasic în domeniu. În 2017, veteranul Dirkschneider, nu mult mai junii Evergrey şi  Firewind au adunat ceva populaţie pe Stadionul Municipal din Câmpulung Muscel, la început de septembrie. (Cam de două ori mai multă decât strânseseră Rage şi Therapy?, cu un an înainte.)

Pentru toamna asta, organizatorii nu au anunţat încă niciun nume confirmat, însă, la fel ca la Măgura – sau poate chiar mai mult, fiind vorba de un festival cu tradiţie şi multă seriozitate aferentă –, aşteptările sunt foarte mari. Pronostic: bazându-ne pe experienţa anilor trecuţi, aş zice KISS/Slayer/Megadeth/Queensryche, plus Stratovarius, Unisonic ori Angra. În ordine, poate că m-am aruncat un pic cam sus. Însă ai prins ideea.

 

Artmania

În 2011, am stat o seară/noapte întreagă ca să îi ascult pe Sonata Arctica, Lacuna Coil şi, mai ales, Helloween. Până şi soţia, nu chiar o metalistă înrăită, a considerat că orele alea state în picioare şi datul (meu) din cap au meritat pe deplin. (Ca să fiu complet sincer, posibil ca la ea să fi fost şi efectul kurtos kalacs.) În 2012, din motive absolut obiective, i-am ratat pe Edguy, iar anul următor line-up-ul nu prea m-a entuziasmat, deşi erau acolo Lacrimosa, Haggard şi Orphaned Land.

În 2014, am făcut (solo) un tur de forţă, numai şi numai pentru Rage. Şi nu îmi pare rău. Chiar dacă show-ul din fosta hală sibiană (unul dintre ultimele cu super-chitaristul Victor Smolski) nu a fost cel mai concludent pentru o trupă A-list. Recunosc, suna mai bine Deris în Piaţa Mare… Să ne întoarcem la contemporaneitate. Confirmările le poţi vedea pe afişul alăturat. Eu… ei bine, încă aştept unul-două nume care să mă convingă să străbat din nou la volan şoseaua ce şerpuieşte pe Valea Oltului.

 

For the Demented – Annihilator 2018 Tour

Sursa: cackblabbath.rocks

Sigur, albumul din 2017 nu se compară cu Alice in Hell (după mulţi, inclusiv subsemnatul, cel mai bun produs semnat Annihilator – lansat în anul în care mai apăreau, între altele, The Years of Decay, Handle with Care şi Extreme Aggression – şi singurul lor LP inclus de loudwire.com pe lista celor mai tari albume de thrash care nu aparţin The Big 4… ce debut, câtă forţă, tehnică şi inovaţie…). Însă Jeff Waters, singurul membru al trupei din formula originală, nu rămâne niciodată în pană de idei şi energie.

Convinge-te în noiembrie, când Annihilator vor susţine două concerte în România, în cadrul For the Demented Tour: 20 noiembrie – Bucureşti, Arenele Romane; 21 noiembrie – Cluj, Form Space. Pe songkick.com încă nu existăm, welcome to the 90’s, că tot vorbim de o trupă cu ceva ani în spate, însă (cvasi)certitudinea vine de la afişul original al turneului, prezent fix pe site-ul oficial Annihilator. (Preţ minim bilet – 69 de lei, încă disponibil.)

 

… şi altele

  • Turisas – Club Quantic, Bucureşti, 7 mai (cel mai ieftin bilet – 59 de lei, încă disponibil)
  • Vinnie Appice Band – Club Quantic, Bucureşti, 20 mai (acces general pre-sale – 50 de lei, încă disponibil)
  • Scorpions – Romexpo, Bucureşti, 12 iunie (cel mai ieftin bilet – 136 de lei, până la 31 martie)
  • Richie Kotzen – Hard Rock Cafe, Bucureşti, 3 iulie (cel mai ieftin bilet – 59 de lei, încă disponibil)
  • Phil Campbell – Club Quantic, Bucureşti, 3 septembrie (acces general – 70 de lei)

 

Ei bine, dacă nu e destul, nu îţi rămâne decât să te pregăteşti pentru Wacken 2019. Sau să tragi o fugă până-ntr-o capitală vecină (aş recomanda Budapesta, cu al său Barba Negra Club care a văzut muuulte nume mari în ultimii câţiva ani). Nemaivorbind de faptul că, în Plodviv, un festival nou-nouţ îi are deja pe afiş pe Judas Priest şi Iron Maiden. Iar în briza Mării Negre se va ţine Varna Mega Rock, pentru care au confirmat deja Apocalyptica, Glenn Hughes, Kamelot şi Nightwish. (Kavarna nu se mai întoarce şi nu se ştie dacă Rock in the Wine Valley se va mai organiza şi anul acesta.) Ah, şi dacă te-a supărat cumva faza de la începutul articolului – pot admite că Scarlet Aura au deja ceva alura europeană. Nu oricine ajunge să meargă în turneu aniversar cu Rhapsody… Stay tuned. Stay metal.