Costumul la două rânduri de nasturi. Detalii de structură și idei de stil

academia barbatilor

Atunci când vrei să impresionezi prin simpla apariție, la o întâlnire de business sau la un eveniment, costumul la două rânduri de nasturi este opțiunea ideală. Faptul că acest costum se poartă întotdeauna încheiat amplifică eleganța ținutei.

Modelul tradițional este închis la șase nasturi, distribuiți câte trei, în două coloane, care servesc și ca elemente de decor. Designul clasic are un nasture ascuns în interiorul lateralei stângi a sacoului, rolul său fiind de a ține cele două laterale împreună când costumul este încheiat, pentru un aspect neted, impecabil. Reverele sacoului sunt de obicei late, pentru a crea iluzia unui piept mai lat, la fel cum umerii structurați oferă volum în zona respectivă creând iluzia formei de trapez. Imediat lângă revere există un buzunar mic la piept, special creat pentru batista de buzunar.

Cum trebuie să îți vină costumul la două rânduri de nasturi

În primul rând, mai mult decât oricare alt model de costum, cel la două rânduri de nasturi trebuie să se așeze perfect pe dimensiunile tale. De aceea, este recomandat să optezi pentru un costum bespoke sau made-to-measure. În orice caz, detaliile sunt cele care te vor ajuta să observi măsura perfectă.

Atunci când îmbraci sacoul, trebuie să poți încheia nasturii fără efort iar sacoul încheiat trebuie să urmeze forma corpului dar, în același timp, să-ți lase libertate de mișcare…cu alte cuvinte, nici prea strâmt, nici foarte larg. Măsura perfectă îți va accentua forma corpului fără să o modifice vizual. Cusătura umerilor trebuie să stea exact pe locul unde brațul întâlnește umărul, la fel și umerii falși pentru volum. Lungimea mânecilor trebuie să se termine la mijlocul palmelor, nici un centimetru mai lungi sau mai scurte. Iar lărgimea ei trebuie să îmbrace perfect brațul, lăsându-i libertate de mișcare. Spațiul dintre sacou și pieptul tău nu trebuie să fie mai mare de un pumn. Sacoul trebuie să îți pună în valoare forma corpului. Lungimea corectă a sacoului este exact până la șold, altfel, se poate considera că nu este măsura potrivită.

costumul la patru rânduri de nasturi

Sursa foto: Pinterest

Cum alegi costumul la două rânduri de nasturi

În alegerea ta, trebuie să ai în vedere mai multe elemente de stil care vor contribui la imaginea de ansamblu.

Așa cum spuneam la început, reverele sunt un element important, lățimea lor evidențiind zona pieptului. Există trei dimensiuni diferite de revere – de la cele mai înguste de 6 și 7 centimetri la cele mai late între 9,5 și 11,5 centimetri. Dimensiunea standard este de 7 centimetri. De asemenea, există trei tipuri de revere, în funcție de croială. Reverul crestat, la 75 de grade între partea superioară și cea inferioară, este varianta casual. Reverul ascuțit, a cărui parte inferioară face un unghi ascuțit evident, este o variantă mai elegantă. Iar reverul șal, cu o curbă lină, constantă, este cel formal.

Nasturii au atât rol funcțional cât și de decor, iar cele două rânduri de nasturi de jos trebuie să stea închise. Există și varianta când poți încheia doar nasturele din mijloc, pentru a da un aer relaxat ținutei.

costumul la patru rânduri de nasturi

Sursa foto: Moss Bros

Nasturii de la mâneci au și ei un rol important în gradul de formalitate al costumului – cu cât mai mulți, cu atât mai formal. De obicei, există un număr de la unul până la patru nasturi care pot fi aplicați mânecilor. Spațiul dintre aceștia schimbă, de asemenea, aspectul sacoului. Există trei tipuri de coasere a nasturilor pe mâneci: spaced – cu spațiu vizibil între ei, kissing – apropiați astfel încât se ating și stacked – foarte apropiați astfel încât nasturii se încalecă.

Cum să porți costumul la două rânduri de nasturi

Pentru că nu vrei să pari overdressed, trebuie să fii foarte atent când alegi să porți acest model de costum. Pentru întâlniri de business, ai făcut alegerea perfectă cu un costum bleumarin cu dungi la care asortezi o cravată bleu sau roșie și o pereche de mocasini maro. La un interviu pentru job, un costum gri și o cămașă Oxford te vor pune în valoare. Pentru evenimente formale precum nunți, un costum negru la două rânduri de nasturi purtat cu pantofi Oxford negri poate înlocui smoching-ul. Vara, poți opta pentru un costum alb sau în tonuri de bej, din in, pentru o ținută elegantă cu aer relaxat.

costumul la patru rânduri de nasturi

Sursa foto: Brunello Cucinelli