Cravata – accesoriu formal sau vestimentaţie la modă

academia barbatilor

O scurtă istorie a cravatei

De la început un lucru ar trebui să ne fie clar: cravata nu ne face oameni, dar ar fi o greşeală să înţelegem că aspectul exterior nu este important. Modul în care ne îmbrăcăm spune multe lucruri despre noi şi personalitatea noastră, prin urmare vestimentaţia trebuie aleasă în aşa fel încât să ni se potrivească.

Aşa ajungem acum în a discuta câteva aspecte cravată şi originea ei.

Mulţi fac referire la romani când discută despre acest accesoriu, cu toate acestea, pânza purtată la gât de legionarii romani seamănă foarte puţin cu cravata de azi, la acea vreme fiind de fapt doar un material înfăşurat în jurul gâtului.

Ca şi predecesori ai cravatei  putem aminti  – eşarfele ornamentale arabe, însă primul prototip al acestei piese vestimentare moderne  se regăseşte în America secolului al XVIII-lea, se numea bandană – pânză cu model mare, înfăşurată de câteva ori în jurul gâtului şi legată în fundă.

Prin anii 1880 apar primele cravate de club sau de şcoală, când elevii unui colegiu engley (Exeter) şi-au legat la gât panglicile de la pălăriile de pai.

Cu toate acestea cravata modernă a apărut în forma sa actuală în anul 1924, cţnd Jesse Langsdorf din New York a descoperit soluţia, tăind materialul de cravată în unghi de 45 de grade faşă de direcţia de ţesere, a tăiat apoi şi mătasea în trei şi le-a cusut împreună.

Cravata modernă din zilele noastre este încă apreciată drept un articol de vestimentaţie formală, însă asta nu înseamnă că nu este un accesoriu la modă.

Cum alegem o cravată de calitate?

Cea mai importantă calitate pe care trebuie să o aibă o cravată, nu poate fi ilustrată, întrucât aceasta trebuie să fie plăcută la atingere (deci, dacă trebuie să  cumpăraţi un astfel de obiect vestimentar – atunci trebuie în primul rând să îl pipăiţi, poate chiar să mototoliţi mătasea să vedeţi dacă se şifonează).

O cravată bună este croită din trei bucăţi, iar dacă vă veţi uita cu atenţie veţi vedea cusăturile dintre acestea.

Cele mai bune cravate sunt fabricate din mătase sau lână pură, însă eticheta “100 % mătase” sau “100 % caşmir” nu ne spune întotdeauna adevărul. Ea ar trebui  să conţină textul: “material exterior în întregime din mătase” sau “material exterior fabricat 100 %  din caşmir”, deoarece, chiar şi la cele mai bune cravate lucrate manual, căptuşeală nu este din mătase sau caşmir. Cu toate acestea, căptuşeala nu are nici un efect asupra produsului în sine.

Există însă şi cravate în întregime din mătase (numite – seven fold ties/ cravate împăturate de 7 ori), dara acestea sunt foarte scumpe.

Modelele de cravată bussines ar trebui să fie originale, dar numai detaliile cele mai mici ne pot spune dacă e vorba de o cravată obişnuită sau de un articol deosebit.

La final vă prezentăm şi un aspect comic – “Ce aveau în comun Mihail Gorbaciov, George Bush, Francois Mitterand, Oscar Luigi Scalfaro şi Helmut Kohl? – RĂSPUNSUL:  (neaşteptat) au fost clienţi obişnuiţi ai aceluiaşi producător italian de cravate, MArrinella din Napoli”   😀

PS:  Într-un articol următor vă vom prezenta câteva modalităţi de realizare a nodului la cravată !!!