Cristian Mungiu a câștigat premiul pentru regie la Cannes

academia barbatilor

Regizorul român Cristian Mungiu a fost premiat de juriul Festivalului de Film de la Cannes 2016, pentru noul său lungmetraj, „Bacalaureat”. Regizorul român a primit premiul ex-aequo, alături de francezul Olivier Assayas, acesta din urmă fiind recompensat pentru filmul “Personal Shopper”, anunță Mediafax.

Filmul prezintă povestea unui medic dintr-un orășel de provincie, care este nevoit să ia anumite decizii pentru viitorul fiicei sale în perioada în care aceasta se pregătește pentru bacalaureat. Un incident schimbă cursul lucrurilor, iar familia se confruntă cu nenumărate complicații.

Din distribuție fac parte Adrian Titieni și Maria Drăguș, în rolurile principale, dar și Lia Bugnar, Mălina Manovici, Vlad Ivanov, Rareş Andrici. Scenariul şi regia sunt semnate de Cristian Mungiu, imaginea este realizată de Tudor Vladimir Panduru, scenografia de Simona Pădureţu.

Nu este prima dată când Cristian Mungiu urcă pe scena Festivalului de la Cannes. În 2007 el a primit cea mai înaltă distincție din festival, Palme d’Or, pentru pelicula “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”. În 2012, “După dealuri” a primit premiul pentru scenariu și pentru interpretare.