Cum afectează alcoolul pierderea în greutate

Avatar

Consumul de alcool poate fi considerat o „distracție” preferată de foarte mulți oameni, atât din punct de vedere social, cât și cultural. Alcoolul joacă, de asemenea,  un rol important în gestionarea greutății. Oricine ar dori să renunțe la acele kilograme finale, care se încăpățânează să nu plece, ar trebui să ia serios în considerare renunțarea la alcool. Iată opt moduri în care alcoolul poate împiedica pierderea în greutate:

1 Alcoolul este adesea “gol” de calorii

Băuturile alcoolice sunt adesea denumite calorii „goale”. Aceasta înseamnă că oferă organismului calorii, dar conține foarte puțini nutrienți. Există aproape 155 de calorii într-o cutie de bere  și 125 de calorii într-un pahar de vin roșu. Prin comparație, o gustare recomandată după-amiaza ar trebui să aibă între 150 și 200 de calorii. Poți calcula ușor câte calorii ai adăugat într-o seară de distracție cu prietenii.

2 Alcoolul este folosit ca sursă primară de combustibil

Atunci când alcoolul este consumat, organismul îl folosește cu prioritate ca sursă de energie, înaintea caloriilor provenite din alimentația obișnuită. Asta înseamnă că aportul de glucoză și grăsimi din alimentație va fi considerat surplus și va fi depus sub formă de grăsime.

3 Alcoolul poate afecta ficatul și funcțiile acestuia

Rolul principal al ficatului este de a acționa ca “filtru” pentru orice substanțe străine care intră în corpul tău, cum ar fi drogurile și alcoolul. Ficatul joacă, de asemenea, un rol în metabolismul grăsimilor, carbohidraților și proteinelor. Consumul excesiv de alcool poate duce la ceea ce se numește ficat gras alcoolic. Această afecțiune poate influența modul în care organismul metabolizează și stochează carbohidrații și grăsimile.

4 Alcoolul poate contribui la excesul de grăsime abdominală

În cazul consumului de alcool dar în special de bere, organismul tinde să depună grăsimea în zona abdominală.

5 Alcoolul afectează apetitul

Alcoolul reduce inhibițiile și poate duce la o decizie proastă în impulsul momentului – mai ales când vine vorba de alegeri alimentare. Un studiu recent efectuat pe animale a constatat că șoarecii cărora li s-a administrat etanol pe o perioadă de trei zile au demonstrat o creștere semnificativă a consumului de alimente. Acest studiu sugerează că alcoolul poate declanșa, de fapt, semnalele de foame în creier, ducând la o nevoie crescută de a mânca mai multe alimente.

6 Alcoolul și hormonii sexuali

Consumul de alcool poate afecta nivelul hormonilor din organism, în special testosteronul. Testosteronul este un hormon sexual care joacă un rol important în multe procese metabolice, incluzând formarea musculară și capacitatea de ardere a grăsimilor.

Studiile au constatat că nivelurile scăzute de testosteron pot prezice prevalența sindromului metabolic la bărbați. Sindromul metabolic se caracterizează prin:

  • colesterol ridicat
  • tensiune arterială crescută
  • niveluri ridicate de zahăr din sânge
  • un indice de masă corporală mare

În plus, nivelurile scăzute ale testosteronului pot afecta calitatea somnului, în special la bărbații mai în vârstă.

7 Alcoolul poate afecta în mod negativ somnul

Cercetările sugerează că alcoolul poate duce la creșterea perioadelor de veghe în timpul ciclurilor de somn. Lipsa somnului poate duce la un dezechilibru al hormonilor legați de foamete, de sațietate și de stocarea energiei.

8 Alcoolul afectează digestia și absorbția nutrienților

Anxietatea ta socială nu este singurul lucru pe care alcoolul îl inhibă. Aportul băuturilor alcoolice poate inhiba de asemenea funcția digestivă și absorbția nutrienților ducând la probleme de metabolism.

Concluzie:

Renunțarea la consumul de  alcool nu este singura modalitate de a pierde în greutate dar cu siguranță constituie un mare ajutor.:)

Citește și despre dieta ketogenică