Cum alegi măsura potrivită pentru hainele tale

academia barbatilor

Unul dintre cele mai importante aspecte la ținuta de birou, și nu numai, este mărimea pieselor care o alcătuiesc. Pentru că atât cămașa cât și costumul office trebuie să îți vină impecabil, este important să știi cum alegi măsura potrivită. Noi te ajutăm să o identifici pe a ta, ghidându-te după câteva elemente esențiale. Hainele care îți vin fără să îți creeze disconfort nu sunt neapărat și cele potrivite. Cele croite astfel încât să-ți complimenteze forma corpului, evidențiind calitățile fizice și camuflând defectele, acelea sunt piesele pe care trebuie să le alegi.

Cum alegi lungimile potrivite

Cel mai ușor îți dai seama că hainele nu ți se potrivesc atunci când ele sunt prea lungi. De obicei, mânecile și felul în care cade manșeta pantalonilor sunt primele care trag semnalul de alarmă, dar și tivul cămășii sau al sacoului poate da indicii în privința lungimii nepotrivite. În general, hainele ar trebui să îți vină conform următoarelor indicii:

 • Manșeta pantalonilor trebuie să atingă partea de deasupra a pantofului.
 • Mâneca de la cămașă trebuie să acopere încheietura mâinii când brațul este lăsat moale pe lângă corp.
 • Cămașa trebuie să intre în pantaloni cel puțin 3 centimetri.
 • Tivul sacoului trebuie să acopere partea superioară a posteriorului când stai în picioare.
cum alegi măsura potrivită, lungimea mânecii

Sursa foto: Pinterest

Cum alegi măsura potrivită ținând cont de lărgime

Aici lucrurile sunt mai complexe, pentru că diferite tipuri de corp au nevoie de haine în lărgimi diferite iar acest lucru devine o problemă când hainele sunt croite pe categorii small, medium și large, și nu pe măsuri exacte. De aceea, unii bărbați au nevoie de ajustări ulterioare ale pieselor pe care le cumpără din magazine.

 • În principiu, pantalonii trebuie să cadă ușor conic, de la coapsă către gleznă, urmând forma firească a piciorului. În nici un caz nu trebuie să se strâmteze și să devină largi din nou spre tiv, asemenea modelelor de pantaloni evazați.
 • Talia trebuie să fie suficient de fixă astfel încât pantalonii să nu poată fi îmbrăcați sau dezbrăcați fără a descheia fermoarul în prealabil. Cei pe care îi porți cu bretele trebuie să aibă talia ușor mai lejeră decât cei la care porți curea.
 • Turul pantalonilor nu trebuie să atârne mai mult de un centimetru, suficient cât să îți dea libertate de mișcare și să se așeze perfect pe corp.
 • Cămășile trebuie să urmeze conturul pieptului și să se îngusteze înspre partea de jos, pentru bărbații cu corp atletic. Pentru cei cu forma corpului ovală, croielile drepte sunt cele mai potrivite.
 • Manșetele cămășii trebuie să fie strânse pe încheietură atât cât mâneca să nu poată fi scoasă fără a descheia nasturele.
 • Gulerul cămășii trebuie să atingă gâtul atunci când nasturele este încheiat, dar nu să te sugrume.
 • Umerii sacoului trebuie să se termine exact acolo unde umărul coboară spre biceps. Cusătura umărului sacoului nu trebuie să cadă spre braț sau să se termine deasupra umărului.
 • Sacoul poate să fie cambrat sau drept dar, indiferent de situație, trebuie să stea perfect atunci când nasturii sunt încheiați, nici prea departe de corp, nici foarte strâns pe acesta.
cum alegi măsura potrivită

Sursa foto: Pinterest

În general, hainele cu măsuri perfecte pentru tine se așează pe corp fără să facă cute inestetice. În caz contrar ele vor necesita ajustări atât pentru confort cât și pentru elementul estetic.