7 invenții ale secolului 20 care au schimbat lumea

Academia Barbatilor

Nu există nici o îndoială că secolul 20 a fost unul dintre cele mai remarcabile din istoria omenirii în ceea ce privește progresul tehnologic și descoperirile științifice care au avut loc. De fapt, sunt atât de multe descoperiri făcute în secolul trecut încât este dificil să faci o listă care să cuprindă doar șapte. Cu toate acestea, am redus materialul de față la cele șapte inovații sau tehnologii care au avut o influență majoră asupra umanității – atât în mod pozitiv, cât și negativ. Fără o ordine anume, iată nominalizările pentru 7 dintre cele mai importante invenții și descoperiri ale secolului 20:

7 Energia nucleară

energie nucleara

Foto: Pixabay

Energia nucleară a fost pentru secolul 20 cam ceea ce a fost motorul cu aburi pentru secolul 18: a schimbat mersul lucrurilor. Dintr-o dată, omenirea avea o sursă de energie care nu polua, era eficientă și nelimitată, și astfel apăruse potențialul de a schimba planeta peste noapte. Din păcate, a fost o sabie cu două tăișuri, în sensul că aceeași sursă de energie putea fi folosită pentru a crea cele mai distrugătoare arme din istorie, reprezentând un risc pentru oameni.

În plus, cu toate că centralele nucleare nu aruncau poluanți în atmosferă, în mâinile oamenilor nepotriviți aveau capacitatea de a transforma regiuni întregi în locații contaminate radioactiv și nelocuibile de-a lungul mai multor generații, așa cum s-a întâmplat la Cernobîl, după accidentul din 1986.

Cu toate acestea, este greu să negăm impactul global pozitiv pe care îl are energia nucleară. Frica de distrugere a planetei a prevenit un al treilea război mondial și, atunci când sunt folosite în condiții de maximă siguranță, centralele nucleare reprezintă o imensă sursă de energie, fiind eficiente din punct de vedere al costurilor și capabile să susțină un oraș întreg. Singura întrebare este dacă suntem suficient de maturi pentru a face față acestei puteri în secolul în care ne aflăm.

6 Calculatorul personal

invenții ale secolului 20

Primul computer Macintosh. Foto: tech-news.websawa.com

Este greu să ne imaginăm lumea fără computere. Acestea au fost în peisaj încă din timpul celui de-al doilea război mondial, dar arătau ciudat: erau imense, extraordinar de scumpe și aveau puterea de calcul a unei cărămizi. Când Steve Wozniak și Steve Jobs au scornit Apple, în 1976, totul s-a schimbat. Restul este, după cum se spune, istorie. Astăzi, PC-urile și laptopurile sunt peste tot și am devenit atât de dependenți de ele încât mulți oameni se simt aproape dezbrăcați dacă nu au unul la-ndemână.

Pentru unii, aceste dispozitive oferă mijloacele de care au nevoie pentru a-și menține ridicat nivelul de trai: le folosesc pentru a se ocupa de finanțele lor, a scrie cărți, a crea logo-uri sau a vinde proprietăți imobiliare. În plus, ele înlocuiesc combinele stereo și, din ce în ce mai des, televizorul. E greu de înțeles cum strămoșii noștri s-au descurcat atât de bine fără ele, dar, pe de altă parte, parcă-parcă, din punctul ăsta de vedere erau mai fericiți.

5 Avionul

avion invenții ale secolului 20

Foto: Pixabay.com

Așa cum locomotiva a făcut lumea mai mică în secolul al 19-lea, avionul a făcut același lucru în secolul 20, micșorând planeta noastră până în punctul în care o persoană putea zbura oriunde în lume în doar câteva ore. Nu numai că apariția avioanelor a făcut călătoriile rapide și sigure, dar aeronavele au avut de oferit multe alte servicii: răspândirea pesticidelor în agricultură, combaterea incendiilor forestiere, livrarea peste noapte a pachetelor și urmărirea uraganelor.

Acestea au revoluționat și războiul, transformând lupta într-o afacere cu rază lungă de acțiune, condusă de mașini atât de sofisticate, încât modul de desfășurare a războaielor s-a schimbat complet. Desigur, avioanele militare au fost responsabile pentru distrugerea unor orașe întregi și pentru răspândirea războiului cu efecte catastrofale asupra populației civile dar… nici o invenție nu este perfectă.

4 Automobilul

invenții ale secolului 20

Primul model Ford T, accesibil omului de rând. Foto: caranddriver.com

Deși a apărut și a făcut primii pași în secolul 19, automobilul nu a devenit o sursă practică și sigură de transport până în secolul următor. Odată ajuns aici, totul s-a schimbat: peste noapte, calul și trăsura au devenit anacronice, în timp ce marile orașe și teritorii erau pavate pentru a face loc drumurilor nesfârșite de asfalt.

De asemenea, apariția automobilului a provocat o revoluție pe piață. Încărcarea camioanelor cu mărfuri, și transportul rapid al acestora, a devenit o realitate. Cel mai important, Henry Ford a făcut automobilul accesibil oamenilor de rând (înainte de apariția modelului Ford T, în 1908, numai cei extrem de bogați și-ar fi putut permite o mașină). Automobilul a oferit tuturor un grad de mobilitate și libertate personală la care strămoșii noștri nu puteau decât să viseze.

3 Antibioticele

invenții ale secolului 20 fleming

Ce ne-am fi făcut azi, dacă Fleming n-ar fi inventat penicilina? Foto: via funkidslive.com

Înainte ca Alexander Fleming să descopere penicilina, în anul 1928, aproape orice virus contactat avea un potențial letal. Odată ce penicilina – împreună cu o gamă largă de antibiotice – a apărut pe scenă, moartea cauzată de infecțiile bacteriene a devenit rară. Acest lucru a avut ca rezultat scăderea considerabilă a ratei mortalității și o durată de viață mult mai lungă. Multe dintre bolile trecutului – de la varicelă și febră tifoidă până la gonoree și sifilis – nu au mai constituit o problemă, iar bolile venerice au devenit ușor de tratat.

2 Televiziunea

invenții ale secolului 20 televiziunea

Foto: Pinterest

Știm că distruge celulele creierului și de multe ori face rău oamenilor din punct de vedere emoțional, dar cum am putea să trăim fără televizor? Este, în același timp, baby-sitter, sursă de știri, profesor, animator și povestitor. Adeseori, televizorul poate fi chiar util. Scoțianul John Logie Baird (născut în 1888) e responsabil pentru invenția televiziunii, el fiind primul care a reușit să transmită o imagine în mișcare, pe un ecran pe care l-a numit „televisor”, în anul 1925. Imaginea era cea a unui ventriloc. Alții atribuie însă invenția televiziunii americanului Filo Farnsworth, care a produs primul televizor în 1934, după ce, în prealabil, reușise o transmisie cu o imagine a soției sale.

De multe ori, televizorul ne umple zilele de plictiseală, cu tot felul de reclame inerte și insuportabile. Este motivul principal pentru care familiile nu mai mai mănâncă în bucătărie, ci preferă să stea în camera de zi, în fața ecranului, în timp ce consumă preparate la minut și își varsă băutura răcoritoare pe canapea. Totuși, chiar dacă ne prefacem că urâm televizorul, nu am putea să ne abținem să îl folosim. Mai rău, majoritatea oamenilor nu ar ști ce să facă dacă nu ar avea un televizor, lucru, să recunoaștem, destul de trist.

1 Internetul

invenții ale secolului 20

Foto: Pinterest

PC-ul a făcut ca mașina de scris să iasă din uz și a transformat scrisul de mână într-un obicei desuet, dar internetul a fost cel care a transformat calculatorul în gigantul de astăzi. Dacă avionul a redus lucrurile la punctul în care se poate zbura de la New York la Londra în șase ore, internetul poate rezolva probleme de transfer în câteva secunde.

A vorbit despre adevăruri mai puțin accesibile, a stimulat revoluții și a răspândit minciuni cu viteză luminii. De asemenea, a oferit oricui posibilitatea de a cumpăra și de a vinde aproape orice lucru imaginabil, de a găsi vechii colegii de școală, de a urmări cele mai recente clipuri video și de a-și găși partenerul de viață perfect. Plus multe altele.

E greu de atribuit invenția internetului unei singure persoane. Cert e că primul prototip de internet apropiat de ceea ce avem astăzi a apărut la finalul anilor 60, odată cu crearea ARPANET-ului de către Departamentul de Apărare al Statelor Unite. ARPANET-ul folosea un pachet care permitea mai multor computere să se lege la o singură rețea.

Tehnologia a continuat în anii 70, după ce oamenii de știință Robert Kahn și Vinton Cerf au dezvoltat TCP/IP-ul (Transmission Control Protocol and Internet Protocol), un model de comunicații care seta un anumit standard  în legătură cu transmiterea datelor între mai multe rețele. În 1983, ARPANET a adoptat TCP/IP-ul, reușindu-se asamblarea „rețelei rețelelor”, care a devenit rapid Internetul modern. Și care avea să cunoască o formă recognoscibilă în 1990, când Tim Berner-Lee a inventat World Wide Web-ul, accesarea datelor online sub formă de website-uri și hiperlink-uri.

Citește și despre 10 invenții de dinaintea roții