Cum să asortezi cravata la cămașă

Academia Barbatilor

Te întrebi dacă să porți aceeași combinație de culori cămașă-cravată pe durata întregii săptămâni? Ești nesigur în privința unui eventual experiment legat de combinațiile dintre cele două obiecte vestimentare? Hai să vedem ce riscuri implică cele cinci combinații principale de modele și culori.

Dar mai întâi, să rezolvăm enigma modelelor. Mulți bărbați se întreabă ce fel de model ar trebui să folosească atunci când vine vorba de cravate. Sugestia ar fi să ai întotdeauna în dulap următoarele tipuri: un model unicolor, un model cu dungi elegante, un model cu puncte mici și un model cu print mai ciudat, pentru zilele în care ai chef să-ți faci de cap din punct de vedere stilistic.

Femeile adoră bărbații la costum, cu o cămașă călcată impecabil și cu o cravată de impact, care le accentuează imaginea elegantă. Dar asta nu e totul. Ca să mențină „focul” aprins, bărbații trebuie să afișeze în mod constant o imagine interesantă, care să capteze interesul iar rezolvarea acestei probleme nu constă în purtarea unei cravate cu rățuște sau cu moși crăciuni.

Pentru a reuși să ieși întotdeauna în evidență prin eleganță, respectă cele cinci combinații cămașă-cravată de mai jos, luând în calcul factorul de risc pe care-l implică fiecare. Ce fel de risc? De a arăta dubios. Desigur, în tot acest joc trebuie să ții cont și de culoarea și modelul sacoului, însă momentan ne uităm doar la relația dintre cravată și cămașă.

Culoare vs. culoare

Aceasta e o combinație clasică: ai cămașa de o culoare și cravata de altă culoare, ambele uni. E corect, e curat și unicul mod în care poți experimenta este la combinațiile de culori. Adică să ieși din clasica schemă albastru pe alb. Cum s-o faci? Alegând culori aflate într-un contrast total. Sigur, și albastru cu alb se află într-un contrast total dar e o combinație cu efect wow? Nu. În schimb, galben pe bleumarin sau violet pe roz pastel sunt.

Factor de risc: scăzut

Ton vs. ton

Aceasta e o idee pe care nu mulți bărbați o pun în aplicare dar care funcționează surprinzător de bine. Și anume, de a purta o cămașă și o cravată din aceeași gamă de culori. Pe scurt, o combinație analogică de culori. De aici poate rezulta un look sofisticat și stilat, care „vorbește” despre faptul că ești un bărbat în pas cu moda. Sugestia ar fi să ai cravata cu un ton sau două mai închise decât cămașa, pentru ca efectul să fie complet.

Factor de risc: scăzut

Model vs. uni

Ai crede, la prima vedere, că aceasta e o combinație comună și că factorul de risc în privința ei e redus. Problema e că bărbații nu iau întotdeauna în calcul combinațiile de culoare atunci când aleg o cravată cu model pe care s-o asorteze la o cămașă uni, fapt ce poate duce la o lipsă de armonie vizuală. Dacă optezi pentru această combinație, una dintre culorile cravatei trebuie să fie din gama de culori ale cămășii. De pildă, în cazul în care cravata are buline mici și roz, pe fond bleumarin, ar fi de dorit ca și cămașa să fie roz. Când porți cravate cu model pe cămăși uni, alege-le să aibă puncte, buline, carouri, dungi etc.

Factor de risc: mediu

Uni vs model

În varianta inversă (cravată uni pe cămașă cu model) se aplică același principiu: încearcă să asortezi culoarea cravatei la una dintre culorile cămășii. Mulți bărbați au tendința de a se ține departe de cămășile cu model, considerându-le prea… complicate. Dar o cravată monocoloră poate sparge agresivitatea vizuală a unui model sofisticat, dându-i un plus de subtilitate.

Factor de risc: mediu

Model vs. model

Acesta este Goliathul combinației cămașă-cravată, cel pe care îți dai masteratul în stil. Când alegi o asemenea combinație trebuie să ai în vedere trei aspecte: 1. Evită să ai același model atât pe cravată cât și pe cămașă. 2. Variază întotdeauna mărimea modelului de pe ambele piese, în ideea să ai mereu modele mai mari pe cravată. 3. Caută să te încadrezi într-o schemă de culori. Asortează culoarea dominantă din cravată cu una dintre culorile cămășii.

Factor de risc: ridicat

Odată ce înveți să jonglezi cu aceste combinații cămașă-cravată, ar trebui să începi achiziționarea mai multor produse pe care să le incluzi în garderoba personală. Iar data viitoare când va trebui să alegi o combinație vei ști cât de mult să te „întinzi” pentru a fi suficient de îndrăzneț, fără a intra în sfera disconfortului vizual pentru ceilalți.