Conform lui Paul Rand, designer și regizor, „Un logo are o semnificatie reală doar prin asocierea lui cu un produs, un serviciu, o afacere sau o corporație. Își capătă sensul și utilitatea de la calitatea lucrului pe care îl simbolizează”. Cuvintele lui înțelepte își găsesc ecoul în special în anii din urmă, când părem a ne scufunda din ce în ce mai mult într-o estetică de tip DIY, unde fiecare persoană care are un vis și o conexiune la internet este pregătită să vină cu o nouă idee și cu un nou logo.
Simplu spus, în fiecare zi suntem inundați de „companii” care nu promit nimic altceva decât că „fondatorul” însuși îndeplinește un vis. Nu contează care. A explora lumea logo-urilor de lux, și a inspirației care stă în spatele lor, înseamnă a scoate la suprafață o istorie bogată, împlinită de noțiunea de excelență. Să reziști e un lucru. Să crești de-a lungul anilor și să te impui în conștiința generațiilor, e ceva cu totul diferit. Iată cum au apărut și ce a definit logo-urile celor mai cunoscute branduri de lux din lume:
Versace / Capul Meduzei
Cu toate că noi ne gândim la capul Meduzei ca la un simbol respingător, transformarea ei într-o bestie de către zeița Atena a stat în spatele ideii lui Gianni Versace în momentul în care a creat logo-ul, în anul 1978. Emblema Meduzei a devenit un model iconic pentru lumea modei, prin faptul că simbolizează autoritate, magnetism și fascinație… fatală – cele trei atribute de bază ale Meduzei. Donatella Versace a spus ulterior: „Când l-am întrebat pe Gianni de ce a ales capul Meduzei, mi-a spus că oricine se îndrăgostește de ea nu mai are scăpare pe viață”
Rolls Royce / „Spiritul Extazului”
„The spirit of Ecstasy”- numită și „Emily”, „Silver Lady” sau „Flying Lady”, statueta care stă falnică pe automobilele Rolls Royce, a fost concepută de sculptorul englez Charles Robinson Sykes și spune discret povestea pasiunii secrete dintre John Walter Edward Douglas-Scott – Montagu (Lordul Montagu de Beaulieu al Doilea, un pionier al industriei auto) și Eleanor Velasco Thornton, marea lui dragoste, care i-a servit drept model.
Maserati / Tridentul Maserati
Frații Maserati s-au inspirat de la statuia lui Neptun, care se afla într-o piațetă din Bologna, orașul din Italia în care a avut inițial sediul compania Maserati. Cu toate că Mario Maserati, artist de profesie, se presupune că a fost responsabil pentru crearea logo-ului original, în realitate el nu a contribuit niciodată la desenele sau schițele care aveau de-a face cu ingineria sau automobilele.
Ferrari / Căluțul cabrat
Enzo Ferrari a spus o singură dată în viața lui povestea logo-ului. „Calul a fost pictat pe fuselajul avionului de luptă al lui Francesco Baracca – un aviator din Primul Război Mondial. În anii ’23, m-am întâlnit cu tatăl eroului, Enrico Baracca, apoi cu mama lui, contesa Paulina, care mi-a spus într-o bună zi: <Ferrari, pune calul fiului meu pe mașinile tale. Îți va aduce noroc!>”. Calul era (și încă este) negru, el fiind plasat pe un fundal galben-canar, culoarea oraşului Modena.
Lamborghini/ Taurul
Taurul Lamborgini reflectă semnul zodiacal al fondatorului companiei, Ferruccio Lamborghini, care a copiat în mod intenționat scutul Ferrari, pentru a-l supăra pe Enzo Ferrari. Primele două modele de Lamborghini au fost marcate alfanumeric, 350GT și, succesorul său, 400GT. Modelele ulterioare au fost numite după taurii notorii din luptele spaniole, precum ferocii Miura din Andaluzia, Murciélago (care a supraviețuit în urma a 28 de lovituri de sabie într-o luptă din 1879) și Islero, taurul care l-a ucis pe legendarul toreador Manolete.
Rolex / Coroana
Emblema Rolex este o extensie a sloganului companiei „O coroană pentru fiecare realizare”, folosit încă de la înființarea brandului, în 1903. Pentru fondatorii Hans Wilsdorf și Alfred Davis, coroana reprezenta prestigiul, victoria și perfecționismul.
Burberry / Cavalerul de pe cal
Cuvântul „Burberry” invocă modelul în carouri, atât de cunoscut acum, dar și invenția gabardinei, în vreme ce logo-ul Burberry, care reprezintă un cavaler pe un cal în plin avânt, a fost creat abia în anul 1901 (compania a luat ființă mult mai devreme, în 1856). Cuvântul latin „Prorsum”, prezent multă vreme pe steagul cavalerului, însemna înainte, multă lume speculând că armura acestuia reflectă inovațiile companiei în domeniul modei.
Gucci / Dublu G-ul
Binecunoscutul logo Gucci reprezintă inițialele fondatorului Guccio Gucci, fiind creat de fiul său, Aldo, în anul 1933. Chiar dacă este, fără îndoială, similar cu cel al lui Coco Chanel, nu a existat niciodată un litigiu public cu privire la asemănările dintre ele.
Harrods / scrisul de mână
Creat de Minale & Tattersfield în 1967 – un parteneriat între Marcello Minale și Brian Tattersfield – scopul logo-ului Harrods a fost acela de a uni vizual o varietate de peste 300 de produse, ambii designeri dorind să exprime concomitent individualitatea fiecărui produs, în primul rând prin conceptul ambalajului. Rezultatul vizual a fost un font comun, marca Harrods. Paleta de culori, compusă din auriu și verde, a fost modificată în detaliu, aceasta fiind dezvoltată dintr-o gamă de nuanțe preexistente, țînându-se cont de niște specificații foarte stricte. Minale și Tattersfield au actualizat identitatea mărcii Harrods în anii 1980, adăugând sub logo cele patru mandate regale ale magazinului și locația Knightsbridge, personalizând și mai mult fontul.
Ralph Lauren / Jucătorul de polo
Ralph Lauren a lansat o linie de costume pentru femei, care au fost adaptate într-un stil clasic pentru bărbați în anul 1970, atunci fiind prima dată când emblema Polo a fost arătată publicului (cu doi ani înainte de apariția tricoului polo clasic, pentru bărbați). Ralph Lifshitz a ales numele „Polo”, fiind interesat de promovarea unui stil de viață derivat din sportul cu același nume, care sugerează o lume plină de eleganță și stil.