Cum combini berea cu mâncarea

Academia Barbatilor

Berea bună are un gust excelent, mai ales când o servești în combinație cu câteva elemente de bază: prieteni, sport și, bineînțeles, mâncare.

A găsi o bere potrivită pentru diverse preparate era un lucru mult mai simplu pe vremurile când nu existau atât de multe sortimente. „Ce beau la micii ăstia? Azuga! Dar la prăjitură? Azuga!”

Acum, când în România avem atâtea berării care produc zeci de sortimente, ca să nu punem la socoteală berile artizanale și berile din import, lucrurile se complică puțin. Dar sunt, în același timp, mult mai „gustoase”.

carnati cu bereBerea merită să ocupe un loc la masă, în special pe timp de vară. Poate fi „asortată” cu orice fel de mâncare și creează oricând experiențe gastronomice plăcute. A ști cum să combini berea cu mâncarea e simplu… dacă urmezi următorii pași:

1 Folosește-ți simțurile

Este greu să le combini atunci când nu știi ce gust are berea. Începe prin a mirosi băutura. Ce simți? Arome deeeee… fructe? De friptură? De iarbă? Nasul este un instrument mai bun decât papilele tale gustative atunci când vine vorba de alesul ingredientelor.

După ce alegi aroma, mergi mai departe și gustă berea. Când scopul este să asociezi berea cu mâncarea, fii foarte atent la senzația lăsată de băutură în urma degustării. Ți se pare robustă sau ușoară? Carbonatată? Mai mult sau mai puțin?

Este foarte ușor să te pierzi în arome individuale, dar fă un pas înapoi și gândește-te la „echilibrul” berii, în general. Care este ingredientul dominant? Hamei, malț, drojdie sau alt ingredient special?

Tipul berii te va ajuta la alegerea mâncării potrivite. Dacă nu este evident din eticheta băuturii, o căutare rapidă pe Google îți va rezolva problema.

2 Găsește un teren comun

Pe undeva, berea este foarte asemănătoare cu mâncarea. Deoarece sunt peste 100 de stiluri de a fabrica bere, aproape orice aromă din lume se poate regăsi în această băutură. Fructe tropicale, sare, pâine – berea le are pe toate, în diversele ei forme.

Caută arome complementare, precum cele de ciocolată dintr-un pahar de bere americană și cele dintr-o bucată de prăjitură. Sau arome de citrice, care se potrivesc cu berea blondă și ușoară, gen Corona. Gândește-te la o mâncare cu arome caramelizate, cu măr şi fajitas cu ceapă caramelizată. Care ar fi o bere cu astfel de arome? Descoper-o singur și mai descoperă că  dulceața malțului va echilibra iuțeala mâncării.

3 Nu lăsa o singură aromă să domine

Intensitatea aromelor este crucială în asocierea berii cu mâncare. Gândește-te la modul „mâncare ușoară, bere ușoară” sau „mâncare grea, bere grea”. Iată un exemplu ce nu ar trebui urmat: costițe afumate cu o bere delicată.

Mâncărurile foarte aromate vor acapara gustul berilor ușoare și viceversa.Trebuie să ajungi la o armonie. Procentajul de alcool constituie, de asemenea, un ghid, deoarece cu cât este mai mult alcool în bere, cu atât mai aromată trebuie să fie mâncarea. Dacă o bere are peste 6% alcool, nu o servi cu mâncăruri ușoare tip pește, salată sau ouă.

4 Urmărește echilibrul

Când mâncarea servită are o aromă dominantă, berea potrivită o va domoli. Exemplul perfect îl constituie mâncărurile picante, cele care îți fac ochii să lăcrimeze, precum aripioarele picante. A bea o bere cu conținut ridicat de alcool este ca și cum ai pune paie pe foc! Dacă ai tendințe masochiste, s-ar putea să îți facă plăcere această combinație, dar ceilalți ar alege o bere care să domolească focul. Alcoolul accentuează căldura, așa că poți încerca ceva cu conținut scăzut, precum o bere brună pe stil englezesc. Aroma dulce a malțului va tempera căldura și nivelul scăzut de alcool, nu o va accentua.

Alt exemplu bun este sosul bogat și cremos Alfredo. Vei dori ceva amărui, care să „taie” sosul, iar o bere Indian Pale Ale este perfectă pentru așa ceva. Există și varianta în care te poți distra cu ierburile și condimentele din mâncare, comandând un sortiment IPA cu ierburi.

5 Arma secretă: acidul!

Când oamenii întreabă de ce alegi berea în defavoarea vinului, există un discurs lung, care începe cu un cuvânt simplu – „acidul”.

Arma secretă a berii o constituie carbonatarea acesteia, lucru care lipsește vinului (Ok, șampania este acidulată, dar combinarea acesteia cu mâncăruri este destul de pretențioasă). Carbonatarea ajută la reîmprospătarea paletei și, probabil, este responsabilă pentru obișnuitul „Ahhhh” ce urmează după o înghițitură. Bulele acționează de așa manieră încât să curețe paleta, ajutând la îndepărtarea gustului ultimei înghițituri de mâncare. După ce își vor fi făcut treaba vei fi pregătit pentru următoarea masă.

Acest lucru este extrem de important atunci când ai de-a face cu mâncăruri grase. Îndrăznește să asociezi o bere cu aceste feluri. Unele beri sunt mult mai carbogazoase decât altele, așa că se recomandă sortimentele nemțești cu grâu sau berile belgiene, ambele fiind foarte gazoase.

Reține că acestea nu sunt reguli, ci, mai degrabă, sfaturi, sugestii. Singura regulă este următoarea: alege o bere BUNĂ. Dacă începi cu ceva ce bei cu plăcere, nu poți da greș! Nici măcar cele mai bune combinații din lume nu vor compensa o bere de proastă calitate.