Cum folosim camera smartphone-ului și filtrele, pentru fotografii reușite

academia barbatilor

În ultimii ani ne-am obișnuit să imortalizăm momentele speciale și să le împărtășim cu persoanele apropiate. Astfel, preferăm să folosim smartphone-ul oricând se ivește ocazia, decât să avem grija aparatului foto dedicat, mai ales că acum avem la dispoziție multiple posibilități prin care să îmbunătățim instantaneu calitatea imaginilor surprinse. Echipa ThePhoneGeeks a EuroGsm ne arată cum putem obține cele mai bune fotografii cu ajutorul telefonului.

Cu cât camera foto este mai performantă, cu atât pozele vor fi mai reușite. Acest lucru înseamnă că trebuie să aibă diafragma și rezoluția cât mai mari.

smartphone-camera-fotografii-reusite-filtre-2

”Pentru realizarea unor fotografii cât mai reușite, recomandam ca smartphone-ul să fie ținut cu ambele mâini, deoarece îl face mai stabil. În caz contrar, există posibilitatea ca poza să fie una mișcată, neclară. După ce se apasă declanșatorul, nu trebuie mișcat telefonul, deoarece este nevoie de câteva secunde pentru procesarea imaginii. Dacă smartphone-ul nu are cameră foto prevazută cu zoom optic, este de preferat să ne apropiem fizic pentru a imortaliza acel moment, deoarece prin folosirea zoom-ului digital, riscăm să realizăm o poză de o calitate slabă”, spune Adriana Vlad, ThePhoneGeeks.

Unul din factorii esențiali pentru realizarea unei fotografii reușite este lumina naturală. Atunci când suntem într-un spațiu închis, este de preferat să ne poziționăm într-un unghi cât mai luminat, sau daca avem inclus și bliț la telefon, să îl activăm.

smartphone-camera-fotografii-reusite-filtre-3

În plus, în funcție de momentul, locul și tipul fotografiei, putem seta din smartphone anumite module: sport – atunci când fotografiem persoane în mișcare, noapte – pentru fotografii mai clare la lumina redusă, modul continuu – se fotografiază clișee continue la interval de 3 secunde, panorama etc.

Cele mai bune accesorii pentru fotografii de calitate

Și accesoriile îmbunătățesc considerabil calitatea fotografiilor. Cel mai întâlnit accesoriu este trepiedul, cu ajutorul căruia se pot realiza fotografii de calitate și atunci când folosim zoom digital.

”Un alt accesoriu pe care îl recomandăm este Dispozitiv video 360 – o lentilă atașabilă care se montează peste camera foto a smartphone-ului. Pentru a nu mai fi nevoie de realizarea mai multor fotografii panoramice, care mai apoi să fie montate într-o singură imagine, cu acest dispozitiv le putem crea instant fotografii în format 360 grade”, explică Adriana Vlad.

Unul dintre cele mai noi accesorii de pe piață este selfie stick-ul cu Bluetooth. Smartphone-ul se prinde pe stick-ului telescopic, se sincronizează cele două dispozitive, iar apoi se poate realiza o fotografie sau chiar un selfie, fie apăsând pe butonul de la baza monopiedului, fie folosind o telecomandă.

smartphone-camera-fotografii-reusite-filtre-4

Aplicații cu ajutorul cărora putem edita fotografiile

Daca accesoriile ne ajută să obținem fotografii de o calitate mai bună, din unghiuri care până acum păreau imposibil de redat, aplicațiile dedicate sunt aliații noștri în ceea ce privește personalizarea fotografiilor.

Specialiștii EuroGsm recomandă câteva aplicații cu ajutorul cărora putem edita fotografiile realizate cu telefonul:

Una dintre ele este Adobe Photoshop Expres, care se poate descărca gratuit din App Store si Google Play. Această aplicație are peste 20 filtre ce pot fi aplicate pozelor direct pe smartphone. De asemenea, poate corecta automat expunerea și culorile, având funcții speciale pentru corectarea balansului de alb și a încadrării.

Photo Editor este o altă aplicație gratuită, cu ajutorul căreia se pot regla luminozitatea și contrastul. În plus, cu ajutorul ei se pot aplica diferite efecte și rame foto, se poate scrie sau colora, se pot scoate anumite pete.

”Aplicația Photo Editor poate fi o alternativă excelentă la Instagram, fiind foarte ușor de folosit”, menționează Adriana Vlad.

O aplicație mai complexă, care poate fi achiziționată pentru suma de 16,47 lei, este Photoshop Touch for phone. Această aplicație are implementată o parte din Adobe Photoshop, combinând imagini și aplicând efecte profesionale cum ar fi crop, sharpen, sau exposure. Are inclusă și utilizarea de layere, posibilitățile creative fiind practic nelimitate.

smartphone-camera-fotografii-reusite-filtre-5

Top 3 telefoane care au camera foto performantă

Atât accesoriile, cât și aplicațiile speciale, ne ajută să obținem fotografii reușite cu telefonul, însă baza o constituie camera foto a acestuia: cu cât e mai performantă, cu atât crește și calitatea fotografiilor.

Unul din smartphone-urile pe care le recomandă specialiștii EuroGsm din acest punct de vedere este Samsung Galaxy S6. Are camera de 16 MP, diafragma f/1.9, ceea ce înseamnă că permite o captură foarte bună în condiții de luminozitate scăzută.

Un alt smartphone potrivit pentru pasionații de fotografie este HTC One M9, cu o cameră de 20,7 MP, obiectiv larg, proiectat pentru a captura un câmp visual mai lat, astfel încât să poată fi încadrate cât mai multe persoane în fotografia dorită.

De asemenea, HTC Eye are ambele camere de 13 MP, cu rezoluție foarte bună și focus rapid.